Poslanci EP odhlasovali vyhlásenie stavu klimatickej núdze

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu veľkou väčšinou odhlasovali vyhlásenie stavu klimatickej núdze v Európe.

28.11.2019 13:41
debata (11)

Poslanci 751-členného europarlamentu počtom hlasov 429 za a 225 proti (19 sa zdržali) prijali návrh predstavený liberálnou frakciou Obnovme Európu (RE) na vyhlásenie stavu klimatickej núdze v Európe, ktorý v mene tejto frakcie pomáhal presadiť aj slovenský europoslanec EP Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Liberáli z RE len pred týždňom (21.11.) presvedčili Konferenciu predsedov politických skupín EP, aby akceptovala a presadila ich návrh do programu novembrového plenárneho zasadnutia zákonodarného z zboru EÚ.

Liberálno-centristická frakcia upozorňuje, že za situácie, keď celosvetovo stúpajú teploty, emisie skleníkových plynov dosahujú nové rekordy a extrémne formy počasia zasahujú rôzne časti Európy, pristúpili viaceré štáty EÚ k vyhláseniu stavu klimatickej núdze na národnej úrovni – je však potrebné túto situáciu riešiť v širšom európskom a celosvetovom meradle.

Poslanci 751-členného europarlamentu počtom... Foto: Reuters, Vincent Kessler
Klíma / EP / EÚ / Poslanci 751-členného europarlamentu počtom hlasov 429 za a 225 proti (19 sa zdržali) prijali návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze v Európe, Štrasburg, 28. november 2019

Prijaté uznesenie vyzýva Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby adekvátne reagovali na krízovú situáciu a iniciovali celospoločenskú mobilizáciu. Návrh je v súlade s návrhom budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ (2021–2027), ktorý presadzuje navýšenie finančných zdrojov na boj s klimatickou krízou a podporu zelených inovácií, ktoré vytvoria nové ekonomické príležitosti pre všetkých Európanov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Európsky parlament #stav klimatickej núdze