Bude brexit na Vianoce?

Premiér Boris Johnson sľubuje vianočné zázraky. Už 12. decembra sa konajú v Británii voľby. Podľa prieskumov verejnej mienky by ich mali vyhrať Johnsonovi konzervatívci pred labouristami pod vedením Jeremyho Corbyna. Predseda vlády sľúbil, že keď zvíťazí a bude mať väčšinu v parlamente, tak ešte pred Vianocami predloží poslancom na schválenie dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

24.11.2019 18:14
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (11)

Drvivá väčšina ekonomických odhadov hovorí, že brexit poškodí britské hospodárstvo. Londýn bude musieť rokovať s úniou o podobe obchodných vzťahov. Johnson to chce stihnúť do konca budúceho roka, čo mnohí experti nepovažujú za veľmi reálne. Premiér však tvrdí, že nechce predlžovať prechodné obdobie po odchode Británie z EÚ, počas ktorého platí pre Spojené kráľovstvo väčšina pravidiel EÚ.

Včera toryovci, ako v Británii hovoria konzervatívcom, predstavili svoj volebný program. Do značnej miery je postavený na jedinej veci. Na odchode Británie z únie. "Dokončime brexit a budeme svedkami prílivovej vlny nahromadených investícií do krajiny. Dokončime brexit a môžeme sa sústrediť na naše srdcia a mysle, na priority Britov,“ vyhlásil Johsnon.

Konzervatívci tvrdia, že nebudú zvyšovať dane a každý rok prispejú 250 miliónmi libier na sociálnu starostlivosť o deti. Viac peňazí by malo ísť na políciu a na školy. Labouristi toryovcom pripomínajú, že ich vlády doteraz robili škrty vo všetkých oblastiach verejného života.

Ľavica chce zvyšovať dane pre najbohatších a zrušiť rôzne finančné úľavy pre veľké korporácie. Corbynova strana tvrdí, že keď vyhrá voľby, bude s úniou rokovať o novej dohode o vystúpení, ktorá by mala znamenať užšie prepojenie Británie a únie.

Potom by labouristi urobili o zmluve referendum. V ňom by občania mohli hlasovať aj za zotrvanie krajiny v EÚ. Šéf labouristov Corbyn však vyhlásil, že nebude robiť kampaň ani za brexit, ani proti nemu. Vraj bude neutrálny. Za tento postoj si vyslúžil značnú kritiku. Podľa súčasných dohôd by mala Británia opustiť EÚ najneskôr 31. januára 2020.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit