Ivan Štefanec sa nestal podpredsedom Európskej ľudovej strany

Európska ľudová strana (EPP) si na svojom kongrese v Záhrebe zvolila nové vedenie, keď jej delegáti vybrali desať nových podpredsedov. Ivan Štefanec (KDH) medzi nimi nie je, keďže nezískal dostatočný počet hlasov.

21.11.2019 15:51 , aktualizované: 17:13
debata (28)

Podpredsedovia doplnia širšie predsedníctvo strany, ktorej novým predsedom sa v stredu stal Donald Tusk.

Jedným z 12 kandidátov na podpredsedu EPP bol aj šéf slovenskej delegácie EPP v Európskom parlamente (EP), europoslanec Ivan Štefanec, ktorého do tejto funkcie navrhlo Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH). Delegáti kongresu jeho kandidatúru nakoniec nepodporili, keď dostal iba 262 hlasov spomedzi delegátov snemu. Do predsedníctva EPP sa neprebojoval ani cyperský kandidát Averof Neofytu.

Dvakrát sa o podpredsednícke kreslo EPP v mene KDH pokúšal aj prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

Novými podpredsedami najväčšej európskej politickej strany budú: David McAllister (Nemecko), Helen McEnteeová (Írsko), Siegfried Murešan (Rumunsko), Petteri Orpo (Fínsko), Franck Proust (Francúzsko), Paulo Rangel (Portugalsko), Antonio Tajani (Taliansko), Esther De Langeová (Holandsko), Marija Gabrielová (Bulharsko) a Johannes Hahn (Rakúsko).

Generálnym tajomníkom zostáva Antonio López-Istúriz zo Španielska a pokladníkom EPP sa stal Christian Schmidt z Nemecka.

Spomedzi nových podpredsedov traja — Gabrielová, Hahn a Tajani — majú skúsenosti z funkcie eurokomisára, pričom Tajani bol aj predsedom Európskeho parlamentu.

Štefanec: Ideme ďalej

„Ideme ďalej,“ povedal Štefanec krátko po oznámení výsledkov štvrtkových volieb. Dostal 262 hlasov delegátov, tie však nestačili na získanie pozície vo vedení európskych ľudovcov. Najbližšiu šancu — ak by sa ju rozhodol využiť — bude mať zrejme až na najbližšom volebnom sneme EPP, čo za štandardných okolností znamená tri roky. V takom prípade by sa chcel kampani venovať viac ako necelý mesiac a oslovil by partnerské strany z viacerých európskych krajín.

Najväčšiu podporu dostal Štefanec od delegátov z krajín strednej Európy, avšak viaceré strany z tohto regiónu na snem z rôznych dôvodov neprišli a nehlasovali (zo Slovenska absentovali zástupcovia strany Most-Híd). Podľa jeho slov však KDH, za ktoré kandidoval, dokázalo, že má aj silný európsky potenciál a je stále v hre pri ovplyvňovaní európskej politiky.

Pre EPP bude Štefanec naďalej činný ako europoslanec, šéf slovenskej delegácie ľudovcov v Európskom parlamente a predseda platformy SME Europe, najväčšej politickej organizácie v Európe, ktorá sa zaoberá právami malých a stredných podnikov (MSP) a vytvára a rozvíja spoločnú európsku politiku priateľskú k MSP.

„Z tejto pozície sa budem sústreďovať na zlepšovanie podmienok pre malých a stredných podnikateľov. Chcem prispievať aj k zlepšovaniu podmienok pre seniorov a sú pred nami aj nové výzvy v oblastiach klimatických zmien a v ich transformácií do reálnej politiky tak, aby sme ich využili v náš prospech. Nie aby sa to prejavilo na úbytku pracovných síl, ale aby tieto väzby prispievali k inováciám a novým technológiám a novým zamestnaniam,“ povedal.

Štefanec konštatoval, že nové zloženie vedenia EPP nie je vyvážené z hľadiska regiónov, no ocenil, že európskym ľudovcom bude šéfovať Poliak Donald Tusk.

„Je dobre, že na čele EPP je človek, ktorý nám rozumie a bude silným zástupcom pre strednú Európu,“ uviedol Štefanec. Dodal, že s Tuskom sa bližšie nepozná, ale vyjadril nádej, že si k sebe nájdu cestu nielen formou spolupráce medzi Tuskom a europarlamentom, ale aj priamych vzťahov so zástupcami stredoeurópskych krajín.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Štefanec #Európska ľudová strana #EPP #podpredseda