Johnson v dueli bodoval brexitovými údermi

Keby bola v hre iba pravdovravnosť, blízkosť k radovým občanom či postoj k verejnému zdravotníctvu, tak z predvolebného súboja dvojice lídrov, z ktorej vzíde budúci britský premiér, by vyšiel ako jednoznačný víťaz labourista Jeremy Corbin. Ak by ale výhradnou témou televízneho duelu bol brexit, potom by konzervatívny predseda vlády Boris Johnson jasne triumfoval.

20.11.2019 20:30
johnson corbyn NEPOUZIVAT Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson a líder labouristov Jeremy Corbyn sa v utorok (19.11.2019) po prvýkrát stretli v predvolebnej diskusii.
debata (1)

Historicky prvá britská televízna debata, v ktorej lídrom dvoch hlavných strán nesekundovali outsideri, sa napokon skončila prakticky nerozhodne. Prieskum agentúry YouGov ukázal, že z bezmála siedmich miliónov divákov, ktorí v utorok večer sledovali vysielanie súkromnej stanice ITV, 51 opýtaných považuje za víťaza debaty Johnsona a 49 percent Corbyna.

„Náš prieskum ukázal, že verejnosť je rozdelená v otázke, kto debatu vyhral. Väčšina labouristických voličov si myslí, že vyhral Jeremy Corbyn, väčšina konzervatívnych voličov si myslí, že vyhral Boris Johnson, a len veľmi málo ľudí zmenilo svoj názor,“ povedal pre denník Daily Mail manažér politických prieskumov YouGov Chris Curtis. „Ale vzhľadom na to, že konzervatívci išli do tejto debaty z vedúcej pozície, budú dúfať, že absencia knockoutového úderu znamená, že si náskok dokážu udržať až do dňa hlasovania.“

Tri týždne pred voľbami vedú konzervatívci pred labouristami o dvanásť percentuálnych bodov. Agentúra YouGov im v utorok namerala 42 percent a labouristom 30. Kým podpora vládnej strany sa za tri dni od predchádzajúceho prieskumu nezmenila, labouristi zaznamenali nárast o dva percentuálne body.

Johnson i Corbyn sa počas hodinovej debaty snažili upriamiť pozornosť na témy, v ktorých sa cítia silnejší než ich súper. Kým premiér využíval každú príležitosť, aby reč zvrtol na brexitovú dohodu, ktorú vyjednal s Európskou úniou, opozičný líder sa cítil najistejšie pri otázkach týkajúcich sa sociálnej spravodlivosti a najmä reformy zdravotníckeho systému.

Rýchly odchod či referendum?

Na tému brexitu moderátorka vyčlenila polovicu relácie. Premiér opakovane sľúbil, že Spojené kráľovstvo z Európskej únie vystúpi do konca januára 2020 a krajinu to nasmeruje k prosperite. Jediným dôvodom predčasných volieb je podľa neho zablokovaný parlament, ktorý nebol schopný presadiť výsledok referenda z roku 2016 a dotiahnuť brexit. „Ľudia chcú, aby sa brexit uskutočnil a aby sme boli schopní naštartovať potenciál našej krajiny,“ zdôraznil. Decembrové hlasovanie označil za voľbu medzi pokračovaním neistoty a rýchlym odchodom z EÚ na základe jeho „skvelej dohody, ktorá spĺňa všetko, čo sme od brexitu chceli“.

Corbyn sa zaviazal, že posledné slovo v otázke brexitu dostanú občania. S Európskou úniou je vraj pripravený dosiahnuť novú dohodu, dá o nej dá hlasovať v referende, ktorého rozhodnutie naplní. „Vyrokujeme skutočnú dohodu s EÚ, v priebehu šiestich mesiacov ju predložíme na referendum, aby ľudia mohli rozhodnúť, či máme odísť a chrániť Veľkopiatkovú dohodu (o urovnaní v Severnom Írsku), pracovné miesta a ekonomiku, alebo či zostaneme v EÚ,“ vyhlásil líder labouristov. Na deväťkrát položenú otázku, či by jeho vláda podporila odchod z únie na základe novej dohody, alebo zotrvanie v európskom bloku, Corbyn ani raz jednoznačne neodpovedal. Hlasný výsmech dvestočlenného publika, ktoré debatu sledovalo v manchesterskom štúdiu, si vyslúžil, keď napokon konštatoval, že „môj postoj k brexitu je jasný“.

V diskusii o brexite podľa prieskumu YouGov Johnson nad Corbynom vyhral vysoko na body. Za víťaza ho v tejto téme označilo až 63 percent opýtaných, kým Corbyna len 27 percent.

Na pravde záleží

Ale aj Johnson sa od publika v štúdiu dočkal nemilosrdného výsmechu. Premiér, ktorý je známy svojím veľmi voľným narábaním s faktami, a viackrát bol verejne prichytený pri lži, rozveselil obecenstvo, keď na otázku moderátorky, či v týchto voľbách záleží na pravde, odpovedal: „Myslím, že áno.“

Corbyn Johnsona obvinil zo lživých sľubov a z hlásania holých nezmyslov, keď tvrdí, že v januári presadí svoju brexitovú dohodu a do konca budúceho roka stihne vyriešiť otázku ďalších vzťahov s úniou. „Ponúka obchodnú dohodu s USA, jej vyjednanie bude trvať sedem rokov – a tiež ďalšiu špeciálnu dohodu s EÚ o voľnom obchode, čo je absolútne nezlučiteľné,“ upozornil. Premiéra tiež obvinil, že chystá "výpredaj“ verejnej zdravotnej služby v rámci rozhovorov o obchodnej zmluve s USA.

Pri posudzovaní dôveryhodnosti oboch rivalov a ich postojov k verejnému zdravotníctvu bodoval u divákov jednoznačne Corbyn pred Johnsonom. V prvom prípade so skóre 45 : 40, v druhom dokonca až 54 ku 38. Na druhej strane zase Johnson divákov v debate viac očaril svojím osobným kúzlom. Na 54 percent opýtaných zapôsobil v debate sympatickejšie, kým Corbyn iba na 37 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Boris Johnson