Várhelyi dostal súhlas Európskeho parlamentu, môže byť eurokomisárom

V poradí druhý maďarský nominant na eurokomisára Oliver Várhelyi dostal v pondelok odobrenie Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci (AFET), aby sa mohol stal členom nastupujúcej Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej.

18.11.2019 21:52
Eurokomisár Oliver Várhelyi Foto: ,
Eurokomisár Oliver Várhelyi.
debata (1)

Várhelyi má byť v novej exekutíve EÚ komisárom pre politiku susedstva a rozšírenia.

Tento doterajší veľvyslanec Maďarska pri EÚ minulý štvrtok nepresvedčil všetkých členov výboru AFET o tom, že dokáže konať nezávisle od postojov predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. V súlade s vnútornými pravidlami europarlamentu musel preto dodatočne odpovedať na ďalšie otázky europoslancov. Odpovede na ne musel zaslať písomnou formou najneskôr v pondelok do obeda.

Politická frakcia európskych ľudovcov (EPP) v europarlamente v pondelok popoludní na svojom účte na Twitteri oznámila, že Várhelyi svojimi odpoveďami uspokojil váhajúcich europoslancov a dostal odobrenie výboru AFET.

„Dezignovaný komisár pre politiku susedstva a rozširovanie EÚ Várhelyi dostal zelenú od Výboru EP pre zahraničnú politiku. Tešíme sa na záverečné budúcotýždňové hlasovanie o novej Európskej komisii pod vedením von der Leyenovej,“ uvádza sa v oznámení frakcie EPP, do ktorej patrí aj Várhelyi.

Maďarská vláda tento krok ocenila

Maďarská vláda ocenila, že AFET podporil maďarského kandidáta Várhelyiho, informovala agentúra MTI. „Podkopávanie maďarskej opozície, ktorej cieľom bolo, aby Maďarsko nemalo eurokomisára, neuspelo,“ píše sa vo vyhlásení maďarskej vlády.

Pozíciu komisára pre politiku rozširovania Európskej únie (EÚ) a susedskú politika považuje maďarský kabinet za kľúčovú z hľadiska posilnenia EÚ, rozšírenia Únie o krajiny západného Balkánu, ale aj z pohľadu ochrany balkánskej migračnej trasy.

"Vieme, že to všetko nie je záujmom síl podporujúcich prisťahovalectvo. Dúfame, že nová EK prinesie vyváženejšie a triezvejšie vedenie EÚ a že sa otvorí nové obdobie v európskej prisťahovaleckej politike.

Konferencia predsedov EP vo štvrtok 21. novembra rozhodne, či sú už všetky úkony spojené s vypočúvaním eurokomisárov ukončené. Poslanci EP budú hlasovať o dôvere novej Európskej komisie 27. novembra na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Nová exekutíva EÚ by sa mala začať fungovať od 1. decembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Brusel #Európsky parlament #EPP