Von der Leyenová čaká. Jej nástup sa môže odložiť

Nastúpi nová Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej s oneskorením len jedného mesiaca alebo ešte neskôr? Komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera nadsluhuje už dva týždne. Nástup von der Leyenovej a jej tímu k 1. decembru môže skomplikovať nesúhlas europarlamentu s maďarským kandidátom na eurokomisára, ale aj Británia. Tá sa totiž rozhodla, že zatiaľ nenominuje člena novej Európskej komisie, hoci Británia je stále členským štátom EÚ.

14.11.2019 18:51
Francúzsko Paríž fórum mierové Leyenová Foto: ,
Nástup Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej sa môže ešte oddialiť.
debata (4)

Po odklade termínu brexitu na 31. január von der Leyenová dva razy listom vyzvala Londýn, aby nominoval člena do jej tímu. Tento záväzok pripomenuli Londýnu aj lídri európskej dvadsaťsedmičky, keď súhlasili s odkladom brexitu. Londýn však von der Leyenovej teraz odpovedal, že do parlamentných volieb, ktoré budú v Británii 12. decembra, do novej Európskej komisie nebude nikoho navrhovať.

Komisárom na dva mesiace?

Podľa portálu Politico tak hrozí ďalší odklad nástupu novej eurokomisie. Hoci tá môže bez problémov fungovať s menším počtom komisárov, z narušenia pravidla – každá krajina jeden komisár – môže vzniknúť právny problém a spochybnenie legitimity novej komisie.

Možnosť, aby nová európska exekutíva nastúpila od začiatku decembra aj bez britského komisára, skúmajú právnici. Komisia dnes zároveň oznámila, že voči Británii začala právne konanie pre nesplnenie povinnosti nominovať kandidáta na člena eurokomisie. Londýn má na odpoveď čas do 22. novembra.

Portál Politico v tejto súvislosti pripomenul, že ak by aj britský eurokomisár nastúpil s novou komisiou, pričom by mal byť vo funkcii asi len dva mesiace, znamenalo by to finančné náklady na eurokomisára, ktorý by vlastne ani nemal čo robiť. Juncker z tohto dôvodu zablokoval krátkodobé výmeny na postoch eurokomisárov – od júla napríklad v eurokomisii nie je estónsky komisár, ktorý bol zvolený za europoslanca.

Maďarský kandidát nepresvedčil

Nástup tímu von der Leyenovej sa už raz odložil. Európsky parlament totiž nedal zelenú trom kandidátom na eurokomisárov – z Maďarska, Rumunska a Francúzska. Noví kandidáti, ktorých tieto krajiny navrhli, dnes predchádzali vypočúvaním v europarlamente.

Najväčšiu pozornosť pútal maďarský kandidát Olivér Várhelyi, ktorý má mať na starosti rozširovanie EÚ a susedskú politiku, teda aj vzťahy s Tureckom a balkánskymi štátmi. Ten na prvý pokus nezískal podporu potrebnej dvojtretinovej väčšiny zahraničného výboru europarlamentu. Europoslanci si po trojhodinovom „grilovaní“ vyžiadali od neho dodatočné písomné odpovede a ak ich neuspokojí, bude ho čakať ďalšie vypočúvanie.

Várhelyi pri vypočúvaní v europarlamente sľuboval, že nebude v eurokomisii pôsobiť ako Orbánov „hovorca“, bude nezávislý a „nepripustí ovplyvňovanie“ zo strany akejkoľvek vlády. Európska komisia vedie voči Maďarsku konanie pre porušovanie princípov právneho štátu.

Europarlament už predtým odmietol maďarského kandidáta Lászlóa Trócsányiho, ktorý bol v Orbánovej vláde ministrom spravodlivosti. Aj pri Várhelyim časť europoslancov pripomínala, že Várhelyi ako doterajší veľvyslanec pri EÚ na Orbánov príkaz vetoval niektoré rozhodnutia EÚ. Várhelyi pri vypočúvaní vyhlásil, že EÚ by mala prehodnotiť vzťahy s Tureckom a snažil sa rozptýliť obavy, že by bol voči Ankare príliš ústretový. Viacerí europoslanci, ktorí sa obávajú snahy Orbána ovplyvňovať cez Várhelyiho politiku EÚ voči Turecku, neboli s jeho odpoveďami spokojní.

„Kto vidí Orbánovo nadbiehanie (tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi) Erdoganovi a (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, nemôže dať Várhelyimu dôveru ako komisárovi pre rozšírenie EÚ a susedskú politiku, ktorý je zodpovedný za Ukrajinu a Turecko,“ povedal europoslanec za socialistov Udo Bullman.

Europoslancov svojimi slabými znalosťami nenadchla ani rumunská kandidátka Adina Valeanová, ktorá má mať na starosti dopravu, súhlas ale dostala. Ak traja navrhnutí kandidáti vrátane Várhelyiho napokon dostanú od europoslancov zelenú, o novej Európskej komisii ako celku bude europarlament hlasovať 27. novembra. Ak by niektorý z nich neprešiel, nástup von der Leyenovej komisie by sa tak či onak oddialil.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Ursula von der Leyenová