Polovica ilegálnych prisťahovalcov Európy žije v Nemecku a Británii

Nová štúdia odhaduje, že v Európe žilo v roku 2017 najmenej 3,9 milióna - ale možno až 4,8 milióna - ilegálnych prisťahovalcov, polovica z nich v Nemecku a Británii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

13.11.2019 20:40
debata (19)

Americká expertná skupina Pew Research Center v správe zverejnenej v stredu uviedla, že počet prisťahovalcov bez povolenia narástol v roku 2014, keď ich žilo v Európe 3 až 3,7 milióna, a vrcholil v rokoch 2015 – 2016 počas utečeneckej krízy, keď ich prišlo približne 1,3 milióna, väčšinou z vojnou trpiacich krajín ako Sýria, Irak a Afganistan.

V roku 2016 žilo v Európe okolo 4,1 až 5,3 milióna ľudí bez povolenia na pobyt. V tomto roku stredoeurópske krajiny zatvorili tzv. balkánsku trasu, ktorú využívali mnohí migranti, aby sa dostal na bohatší sever Európy.

Európska únia a Turecko takisto podpísali dohodu, ktorá mala udržať milióny migrantov v Turecku a mala zabrániť, aby odtiaľ odchádzali do Európy. Vtedy tiež mnohí žiadatelia o azyl, prevažne Sýrčania, dostali azyl alebo právo na trvalý pobyt v Nemecku aj v ďalších európskych krajinách. Toto všetko viedlo k poklesu v počte nepovolených migrantov v roku 2017.

Tieto zistenia sa zakladajú na najnovších dostupných údajoch zo všetkých 28 členských štátov EÚ, ako aj z Nórska, Švajčiarska, Islandu a Lichtenštajnska. Aj napriek nárastu nepovolenej migrácie do Európy tvoria takíto migranti necelé jedno percento celkovej populácie Európy, ktorá dosahovala v roku 2017 vyše 500 miliónov obyvateľov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Európa #nelegálni prisťahovalci