Mince k rozvodu s Európskou úniou možno zničia

Británia pôvodne mala odísť z EÚ na konci marca tohto roku, termín sa posunul na 31. október, čo však už tiež neplatí. Chaos, o ktorý sa zaslúžil hlavne premiér Boris Johnson, nakoniec viedol k ďalšiemu odkladu brexitu na 31. január budúceho roku. Kráľovská mincovňa sa však pustila do splnenia objednávky, lebo počítala s posledným októbrovým dňom ako pevným dátumom odchodu z únie.

30.10.2019 08:00
debata (4)

Ministerstvo financií požiadalo o vyrazenie pamätných mincí v hodnote 50 pencí. Mier, prosperita a priateľstvo so všetkými národmi (nápis) a pod týmito slovami dátum 31. október 2019. Tak mali vyzerať mince s tým, že do obehu sa dostanú 1. novembra v náklade tri milióny kusov a neskôr mincovňa dodá ešte niekoľko miliónov ďalších.

Johnson sa zaprisahal, že Británia opustí rodinu európskych štátov s istotou 31. októbra či už s dohodou s Bruselom, alebo bez nej. Plán mu nevyšiel, ale niekoľko stoviek mincí je na svete. Čo s nimi, keď dátum na nich je neplatný?

Denník Guardian napísal, že sa špekuluje, že už existuje približne tisíc týchto mincí. „Ich výroba bola zastavená," reagovalo ministerstvo financií s tým, že sa rozhodne, ako s nimi naložiť.

Numizmatici predpokladajú, že keby ich štát ponúkol zberateľom, okamžite by sa vypredali. Za mincu zo zmesi medi a niklu by si ministerstvo mohlo pýtať v prepočte až tisíc eur, pričom by malo vopred istotu, že sa po všetkých len tak zapráši. Agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na zdroje vo vláde, však napísala, že viac pravdepodobné je, že mince zničia.

Pamätná minca k odchodu Veľkej Británie z EÚ s... Foto: HM Treasury
minca, brexit Pamätná minca k odchodu Veľkej Británie z EÚ s dátumom 31. október 2019.

Tak či onak ministerstvo financií ubezpečilo, že keď Británia naozaj odíde z únie, tak dá vyraziť mince s dátumom odchodu. Teoreticky sa to však nemusí udiať, keby sa vypísalo druhé referendum o zotrvaní v EÚ a väčšina voličov by hlasovala za.

Mimochodom, nevydarený numizmatický pokus s 31. októbrom nie je prvý svojho druhu. Británia sa chystala už v marci tohto roku vyraziť mince s dátumom vystúpenie z únie. Ministerstvo financií plánovalo ponúknuť 10-tisíc pamätných mincí pre zberateľov za 10 libier. Mal byť na nich vyrazený pôvodne plánovaný termín brexitu 29. marec 2019 a rovnaký nápis ako teraz. Rezort financií vtedy zverejnil podobu mince, ale na rozdiel od súčasnosti sa nerozbehli stroje v mincovni.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit