Brexit sa do tretice odkladá. Posledný raz?

Brexit na Dušičky nebude. Možno na Nový rok. Ale skôr 1. februára, aj keď nie na sto percent. Vtipy o "brexitovaní", teda o lúčení sa, ale neodchádzaní, budú po vyše troch rokoch od referenda a po treťom odklade brexitu ešte nejaký čas pokračovať.

28.10.2019 17:38 , aktualizované: 23:08
Britain Brexit Foto: ,
Ilustračné foto
debata (40)

Európska dvadsaťsedmička podľa očakávania schválila rozhodnutie, ktorým sa termín brexitu odkladá o tri mesiace, na 31. január budúceho roka. Odchod Británie z EÚ prichádza do úvahy aj skôr, ak britský parlament schváli brexitovú dohodu – teda k 1. decembru alebo k 1. januáru. V Británii však medzitým budú zrejme predčasné voľby.

„Úľava, že napokon nikto nezomrel v priekope,“ komentoval rozhodnutie dvadsaťsedmičky europoslanec za liberálov Guy Verhofstadt. Britský premiér Boris Johnson totiž predtým vyhlasoval, že radšej bude mŕtvy v priekope, ako by odkladal brexit. O odklad požiadal Johnson veľmi neochotne nepodpísaným listom. Dosiahol síce úpravu brexitovej dohody, ale v parlamente ju zatiaľ nedokázal presadiť.

Poslanci odmietli Johnsonov návrh na konanie volieb 12. decembra

Britský premiér Boris Johnson v pondelok povedal, že britskému parlamentu znova predloží návrh zákona s cieľom dosiahnuť konanie volieb v decembri tohto roka, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Johnsonovi sa v pondelok nepodarilo získať podporu parlamentu pre svoj návrh na konanie volieb 12. decembra, ktorý poslanci zamietli pomerom hlasov 299 ku 70. Premiér na schválenie návrhu potreboval dvojtretinovú väčšinu, čo predstavuje 434 poslancov.

Johnson však povedal, že sa ešte tento týždeň znova pokúsi o dosiahnutie konania volieb 12. decembra prostredníctvom návrhu, ktorý na schválenie potrebuje len nadpolovičnú väčšinu hlasov.

V Británii sa však aj tak schyľuje k predčasným voľbám. Johnsonova vláda už dávno stratila v parlamente väčšinu a od júlového nástupu Johnsonovi v parlamente neprešiel nijaký predložený návrh. Opoziční liberáli, ale aj škótski národniari – teda strany, ktoré sú proti brexitu – čakali najmä na potvrdenie z Bruselu o tom, že brexit sa odkladá. Obe strany dali najavo, že sú ochotné podporiť čo najskorší termín volieb, ak bude brexit k 31. októbru zmietnutý zo stola.

Vopred je jasné, že hlavnou témou prípadnej predvolebnej kampane bude brexit a kampaň bude mimoriadne emotívna. Voľby v zime majú však viacero nevýhod – v decembri boli naposledy v Británii parlamentné voľby v roku 1923. Analytici upozorňujú na možnú nižšiu účasť, komplikácie pri volebnej kampani v čase vianočných večierkov, ale zároveň v období, keď sa na vysokých školách ešte neskončil zimný semester. Študenti a mladí patria väčšinou k zástancom zotrvania Británie v EÚ.

Treba eurokomisára

Pri komplikáciách v Británii, chaose a neustálych zvratoch či prekvapeniach, sa ani rozhodnutie európskej dvadsaťsedmičky o odklade brexitu neprijímalo automaticky. Dvadsaťsedmička ešte minulý týždeň vyčkávala, ako sa vyvinie situácia v Londýne a či budú vyhlásené predčasné voľby. Výhrady malo najmä Francúzsko, ktoré žiadalo jasne zdôvodnený a čo najkratší odklad. Dlhší odklad podľa Paríža zmierni tlak na to, aby britský parlament schválil brexitovú zmluvu.

Rozhodnutie o odklade brexitu napokon hovorí o tom, že o brexitovej zmluve sa nebude znova rokovať a Británia zároveň musí ako členský štát nominovať svojho kandidáta za člena Európskej komisie. S tým ale Londýn veľmi nerátal, navyše nová Európska komisia by mala nastúpiť 2. decembra. Spojené kráľovstvo, aj keď bude ešte členom EÚ, však zároveň nebude pri rokovaniach EÚ, ktoré sa týkajú jej budúcnosti bez Británie – napríklad pri debatách o rozpočte. Schválený text ale tiež pripomína, že Británia si do brexitu môže svoje rozhodnutie odísť z EÚ kedykoľvek rozmyslieť a brexit odvolať.

Rozhodnutie o odklade brexitu schválili veľvyslanci 27 členských štátov EÚ. Mimoriadny summit sa konať nebude, odklad by mal byť písomne potvrdený lídrami EÚ do 24 hodín.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Guardian #Brexit