Odklad brexitu až v hodine dvanástej?

V Bruseli sa čaká na to, čo urobia v Londýne a v Londýne zas na odkaz z Bruselu. Do brexitu zostáva päť dní - rozhodnutie o jeho odklade sa však odložilo.

25.10.2019 16:55
debata (13)

„Nijaké rozhodnutie,“ oznámil po rokovaní veľvyslancov európskej dvadsaťsedmičky hlavný vyjednávač pre brexit Michel Barnier. Dvadsaťsedmička sa síce zhoduje, že brexit plánovaný na Dušičky treba odložiť. Ani v piatok sa však nedohodla na tom, ako dlho má trvať už tretie predĺženie členstva Británie v EÚ. Závisieť to má aj od toho, či budú v Británii pred Vianocami predčasné voľby.

V Londýne medzitým opozícia, od ktorej podpory závisí vyhlásenie predčasných volieb, čaká na potvrdenie toho, že 31. októbra nenastane brexit bez dohody. Teda, že termín brexitu sa odloží.

O odklade sa má v Bruseli rozhodnúť v pondelok alebo v utorok, teda len dva dni pred brexitom. Mimoriadny summit na hľadanie dohody o odklade sa neplánuje. Konzultácie s cieľom dohodnúť sa na spoločnom postoji majú pokračovať cez víkend. S odkladom musia súhlasiť všetky členské štáty EÚ vrátane Británie.

Britský premiér Boris Johnson pod tlakom parlamentu pred týždňom veľmi neochotne nepodpísaným listom požiadal EÚ o odklad brexitu do 31. januára budúceho roka. Tento týždeň sa mu v parlamente opäť nepodarilo presadiť hlasovanie o brexitovej dohode, a tak prišiel s plánom vyhlásiť predčasné voľby na 12. decembra. Na schválenie predčasných volieb s konkrétnym termínom však treba dvojtretinovú väčšinu poslancov, teda aj podporu opozície. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn však súhlas s voľbami podmieňuje tým, že bude vylúčený neriadený brexit bez dohody. Johnson zatiaľ stále opakuje, že odklad si neželá. „Samozrejme, brexit 31. októbra je stále možný,“ povedal s tým, že teraz závisí od EÚ, ako rozhodne o odklade.

Šéf Európskej rady Donald Tusk odporučil členským štátom trojmesačný odklad do konca januára. Brexit by mohol nastať aj skôr, ak by britský parlament schválil dohodu o brexite. Podľa spravodajcu ČTK v Bruseli námietky malo najmä Francúzsko, ktoré žiada čo najkratší termín odkladu a jeho jasné zdôvodnenie. Niektoré štáty chcú však počkať na výsledok hlasovania o predčasných voľbách v Británii.

„Lídrom EÚ sa naozaj nepáči, ako sa Británia sústreďuje na dĺžku odkladu. Vláda a opozícia hovoria, že ich politické kroky – napríklad predčasné voľby – závisia od časového plánu EÚ. To znamená, že rozhodnutie EÚ bude vnímané cez britskú politickú prizmu a podľa toho hanené. Preto teraz EÚ hovorí, že bude čakať na hlasovanie v parlamente o voľbách a až potom oznámi odklad. Je to čistý politický tanec,“ napísala na twitteri editorka BBC v Bruseli Katya Adlerová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit