Britskí poslanci odmietli Johnsonov brexitový harmonogram

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v utorok večer uštedrili ďalšiu ranu premiérovi Borisovi Johnsonovi, keď neschválili jeho plán, aby dohodu o brexite, ktorú vyrokoval s Európskou úniou, odsúhlasili v "zrýchlenom konaní" v priebehu troch dní. Zamietli ho pomerom hlasov 308:322, informovala televízia Sky News. Britský premiér predtým uviedol, že v takomto prípade vypíše predčasné voľby.

22.10.2019 16:35 , aktualizované: 23:23
boris johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (30)

Britskí poslanci predtým posunuli vykonávací zákon k brexitovej dohode do ďalšej fázy legislatívneho procesu. Návrh prešiel prvou skúškou v dolnej komore britského parlamentu, keď ho po druhom čítaní podporilo 329 zákonodarcov, zatiaľ čo proti bolo len 299. Johnsonovmu kabinetu sa ale nepodarilo presadiť kontroverzný harmonogram ďalšieho prerokúvania ratifikačného zákona.

Vláda návrh zákona, ktorý zavádza do britského práva opatrenie z dohody o brexite dohodnutej s EÚ minulý týždeň, zverejnila v pondelok večer. Chcela, aby ho poslanci definitívne schválili už vo štvrtok, pretože cieľom Johnsona je vyviesť Britániu z Európskej únie 31. októbra, teda za deväť dní. Dokument má pritom 115 strán a ďalších 126 strán vysvetľujúcich poznámok.

Johnson sa opäť vyhráža brexitom bez dohody

Britská vláda pozastaví prerokúvanie vykonávacieho zákona k brexitovej dohode a musí zrýchliť prípravy na variant brexitu bez dohody. Vyhlásil to premiér Johnson po tom, čo v utorok dolná komora parlamentu odmietla vládny harmonogram pre schvaľovanie spomínaného zákona. Zároveň povedal, že Británia „tak alebo onak“ opustí Európsku úniu na základe dohody, ktorú minulý týždeň uzavrel so zvyškom spoločenstva. Johnsonov postoj v tejto otázke je veľmi nejasný. Na jednej strane opakuje, že sa spomínaným zákonom bude riadiť, na druhej stále trvá na tom, že krajina vystúpi z únie 31. októbra.

Johnson privítal skutočnosť, že poslanci pri prvom hlasovaní dnešného večera upravenú brexitovú dohodu podporili, keď posunuli vykonávací zákon do ďalšej fázy legislatívneho procesu. EÚ sa teraz podľa Johnsona musí rozhodnúť, ako sa postaví k jeho nepodpísanej žiadosti o trojmesačný odklad dátumu vystúpenia Británie z Únie, ktorý mu podľa jeho slov nanútili poslanci. EÚ má tak od tohto víkendu na stole žiadosť Johnsonovej vlády o odklad brexitu, a zároveň list samotného Johnsona, v ktorom proti odkladu protestuje.

Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Mina Andreevová na neschválenie harmonogramu vykonávacieho zákona na Twitteri reagovala, že EK očakáva, že britská vláda ju bude informovať o svojich ďalších krokoch.

Britský premiér Johnson v utorok v Dolnej snemovni parlamentu povedal, že ak poslanci neschvália harmonogram legislatívneho procesu, vláda stiahne návrh vykonávacieho zákona z programu rokovania zákonodarného zboru a vypíše nové voľby, ktoré by sa mali konať ešte pred Vianocami. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ak bude parlament znovu hlasovať za odklad tým, tým že neodhlasuje návrh programu a EÚ ponúkne odklad do 31. januára, tak návrh stiahneme, parlament nebude mať už nijaký program a zabezpečíme, aby sa do Vianoc konali voľby,“ povedal britský premiér.

Johnson sa usiloval pretlačiť parlamentom svoj návrh dohody o brexite, ktorú dosiahol s Európskou úniou, v priebehu troch dní, pretože odchod Británie z Únie je naplánovaný na 31. októbra. Ešte predtým však parlament musel vysloviť súhlas s vládnym návrhom vykonávacieho zákona, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami brexitu previedol do britského práva.

Tusk odporučí EÚ, aby súhlasila s odkladom brexitu

Predseda Európskej rady Donald Tusk Európskej únii odporučí, aby súhlasila s ďalším odkladom brexitu, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na 31. októbra. Informovala o tom v utorok agentúra AP, ktorá pripomenula, že Británia požiadala o trojmesačný odklad odchodu z EÚ do 31. januára 2020. Tusk na Twitteri napísal, že bude naliehať na európsku dvadsaťsedmičku, aby ďalší odklad brexitu Británii odobrila.

Britský premiér Boris Johnson poslal v sobotu do Bruselu nepodpísaný list, v ktorom požiadal o odklad konečného termínu brexitu, stanoveného na 31. októbra. Johnson tak urobil po tom, čo britský parlament zabrzdil cez víkend jeho pokus o presadenie novej „rozvodovej“ dohody s EÚ a ešte o nej nehlasoval.

Johnson musel EÚ o odklad požiadať v súlade s tzv. Bennovým zákonom, ktorý prijal britský parlament ešte začiatkom septembra.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #Brexit #Boris Johnson