Pellegriniho sklamalo neotvorenie prístupových rokovaní o Albánsku a Severnom Macedónsku

Slovenského premiéra Petra Pellegriniho na októbrovom európskom summite v Bruseli najviac sklamalo neotvorenie prístupových rokovaní o Albánsku a Severnom Macedónsku do Európskej únie. Nesúhlasné razantné stanovisko k rozširovaniu EÚ mali mať Holandsko a Dánsko. Naopak, premiéra na summite potešilo spoločné prijatie novej dohody o brexite od všetkých členských štátov EÚ.

18.10.2019 16:01
belgicko brusel pellegrini summit EÚ Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini na októbrovom európskom summite v Bruseli.
debata (2)

Kľúčovým momentom pre výsledok brexitu bude podľa premiéra hlasovanie britského parlamentu v sobotu. Premiér Peter Pellegrini o tom informoval v piatok na tlačovej konferencii po európskom summite.

„Máme za sebou v celku náročný summit, aj keď som čakal horšie. Nakoniec sme skončili v slušnom čase. Mňa sa však dotkla najviac téma o tom, či začať diskusiu o možnosti pristúpenia Albánska a Severného Macedónska do EÚ. Som veľmi sklamaný, že sa nezačalo. My sme ako krajina za rozširovanie EÚ. Je to dobrá investícia pre prosperitu EÚ a dôveryhodnosť únie. Podľa mňa obe krajiny splnili podmienky, ktoré im únia stanovila. To potvrdila aj Európska komisia. Tá včerajšia neschopnosť začať rokovania ma nepotešila,“ ozrejmil Pellegrini.

Podľa slovenského premiéra členské štáty EÚ neotvorením prístupových rokovaní nevyslali pozitívny signál pre obyvateľov Albánska a Severného Macedónska. „Aspoň malým plusom je to, že sme túto otázku a tému ani neotvorili, a preto teda ani nezamietli. Opäť sme však premrhali čas a šancu dať ľuďom v danej oblasti nádej na pokoj v regióne. Takto sa len budeme dívať, ako tam bude pôsobiť Rusko, Turecko a iné krajiny. Ja budem za Slovensko naďalej za pristúpenie Albánska a Severného Macedónska hlasovať. Treba dodať, že započatie prístupových rokovaní je len začiatok. Neznamenalo by okamžité rozšírenie EÚ, preto ma mrzí, že sme nespravili ani prvý krok,“ dodal Pellegrini.

Štvrtková diskusia lídrov EÚ s britským premiérom Borisom Johnsonom bola podľa Pellegriniho pomerne rýchla a všetky členské štáty odobrili jednomyseľne nový text dohody. „Pomyselná loptička je teraz na strane britského parlamentu. Budeme čakať, ako zajtra britský parlament rozhodne. Nad variantmi, čo bude, ak bude, sme nerozmýšľali. Budeme reagovať až na správy z Británie,“ priblížil Pellegrini.

Vedúci predstavitelia EÚ riešili na samite aj situáciu v Turecku. „Turecké aktivity v Sýrii sme rázne odmietli. Zároveň chcem informovať, že Slovensko má dlhodobo zásadu neudeľovať povolenie na vývoz zbraní do vojnových oblastí. Tak bude Slovensko postupovať aj v Turecku,“ ozrejmil premiér.

Ďalším bodom rokovania bol návrh dlhodobého rozpočtu EÚ. „Nemyslím si, že výška navrhovaného rozpočtu fínskeho predsedníctva je adekvátna. Slovensko nemôže súhlasiť ani s výškou rozpočtu pre Spoločnú poľnohospodársku politiku a nesúhlasíme ani s rôznymi rabatmi. Pre SR bude nový rámec znamenať aj výrazné zvýšenie príspevkov do rozpočtu EÚ. Sme však súčasťou EÚ a svoje záväzky si splníme,“ uzavrel Pellegrini.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #Peter Pellegrini #Severné Macedónsko