Brexit čaká skúška ohňom

Pohne sa brexit alebo sa tesne pred cieľovou páskou opäť zasekne? Zajtra predloží britský premiér Boris Johnson do parlamentu návrh dohody o vystúpení jeho krajiny z Európskej únie. Malo by sa to stať už o polnoci 31. októbra. Británia a EÚ dosiahli vo štvrtok zhodu v tom, ako bude tento proces vyzerať. Nie je však jasné, či Johnson zmluvu presadí v Dolnej snemovni. Vláda v nej nemá väčšinu.

18.10.2019 06:32 , aktualizované: 19:01
johnson Foto: ,
Vo sobotu (19.10.) predloží britský premiér Boris Johnson do parlamentu návrh dohody o vystúpení jeho krajiny z EÚ.
debata (3)

"V tejto chvíli je nemožné povedať, či sa premiérovi podarí nájsť dostatok hlasov v parlamente. Dohodu odmietajú severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), labouristi, Liberálni demokrati a ostatné skupiny. Ale sú tu poslanci ako konzervatívni rebeli, ktorí sa obávajú scenára brexitu bez dohody, preto by mohli podporiť zmluvu. V tejto chvíli sa však nedá predvídať, koľko hlasov bude mať Johnson k dispozícii,“ uviedla pre Pravdu Victoria Honeymanová, politologička z univerzity v Leedsi.

Naťahovanie brexitu?

Britský premiér aj hlavný vyjednávač únie Michel Barnier označili dohodu za spravodlivú a rozumnú. Johnson tvrdí, že bude to buď jeho nová dohoda, alebo brexit bez dohody. Nechce ďalší odklad. V prípade, že mu však zmluva v parlamente neprejde, mal by o odklad požiadať. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo štvrtok povedal, že keďže existuje dohoda, ďalšie naťahovanie brexitu nie je potrebné, hoci je smutný z odchodu Británie. Podľa denníka Guardian nemecká kancelárka Angela Merkelová na summite EÚ vyhlásila, že ak by sa predsa len vláda v Londýne rozhodla navrhnúť odklad, EÚ by to mala brať do úvahy. Politička tvrdí, že nie je správne vytlačiť Britániu z únie bez dohody.

"Diskusia s premiérom Johnsonom a potom aj bez neho bola na summite pomerne rýchla. Čakáme, či parlament rozhodne. Stále to môže dopadnúť rôzne. Dohodli sme sa, že ďalej budeme postupovať až po hlasovaní. Všetci si, samozrejme, želáme, aby dohoda prešla,“ povedal v Bruseli na schôdzke lídrov únie slovenský premiér Peter Pellegrini.

„Dohoda aj pre Slovensko znamená, že proces vystúpenia Británie z únie bude riadený a nemusíme očakávať žiadne dramatické otrasy. Zmluvu budeme zavádzať do praxe až do konca roku 2020. Aj z pohľadu Slovenska je dobrou správou, že smerom k Británii sa v tomto medziobdobí nič zásadné meniť nebude, kým sa nedohodnú pravidlá fungovania vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Zdá sa, že tie by mohli smerovať k nejakému jednotnému colnému priestoru alebo k rámcu, ktorý by udržal bezproblémový pohyb tovaru a služieb. Zároveň by tak nemalo dôjsť k žiadnemu ohrozeniu Slovákov, ktorí pracujú, žijú a študujú v Británii,“ odpovedal Pellegrini na otázku Pravdy, čo by mala vyrokovaná dohoda znamenať pre Slovensko.

Predseda vlády však avizoval, že po rozhodnutí Dolnej snemovne sa stretne pracovná skupina pre brexit. "Aby sme sa pozreli na to, či potrebujeme ešte niečo urobiť. Sme pripravení aj na tvrdý brexit,“ pripomenul Pellegrini.

Johnson má momentálne v dolnej komore parlamentu k dispozícii asi 259 hlasov, potrebuje 320. Premiér teda musí presvedčiť desiatky zákonodarcov, že jeho dohoda je riešením brexitu. O vážnosti situácie svedčí to, že naposledy snemovňa zasadala v sobotu v roku 1982 a týkalo sa to vojny o Falklandy.

Zisky Británie

Predseda vlády Johnson má však niekoľko argumentov v prospech zmluvy. Mnoho pozorovateľov bolo skeptických, či Johnsonova vláda bude schopná vyrokovať revidovanú dohodu s EÚ. Samotný fakt, že sa to podarilo a text podporili lídri krajín únie, je nezanedbateľným víťazstvom predsedu vládu. Politológ Han Dorussen z Essexskej univerzity však naznačuje, že poslanci budú prihliadať na detaily dohody a nie všetkým sa bude páčiť, čo uvidia.

„Či sa dá povedať, že je zmluva skutočne spravodlivá a rozumná, závisí od perspektívy, z akej sa na ňu pozeráme. Keby sme nemali žiadnu dohodu, tak by nás to stálo príliš veľa. Takmer akákoľvek zmluva je rozumnejšia ako tvrdý brexit, keďže to by bol zlý výsledok pre všetkých zúčastnených. Čo sa týka toho, či je dohoda spravodlivá, tak to vnímam ako vyjadrenie pre prívržencov brexitu, ktorí sa sťažujú, že únia sa k Londýnu nesprávala férovo. Ich argumenty, ktoré sa toho týkajú, sú však veľmi diskutabilné,“ myslí si Dorussen.

Podľa experta EÚ urobila mierne ústupky, ale je otázne, čo z vyrokovanej dohody získa Británia. „Boris Johnson uzavrel zmluvu, ktorá je bližšie k uvažovaniu radikálnych stúpencov brexitu, ako tá, ktorú predtým položila na stôl premiérka Theresa Mayová. Bolo pre nich kľúčové, že Spojené kráľovstvo opustí colnú úniu a že aspoň v tejto chvíli nebude regulačne prepojené s úniou. Veria, že to im umožní uzavrieť dobré obchodné dohody s veľkými ekonomikami sveta, v prvom rade s USA. Je to však mimoriadne neisté. Uvidíme, či prípadné zisky Británia potom nestratí v ďalších rokovaniach s EÚ, ktorá je jej najväčším obchodným partnerom,“ uviedol Dorussen.

Odborník tiež pripomína, že vízia dynamickej ekonomiky bez regulácií nie je v Británii práve populárna. „Opoziční labouristi hovoria, že to nie je ich predstava. Škótsko a Wales tým tiež nie sú nadchnutí. V dlhodobom horizonte existujú obavy, že veľká časť ľudí, ktorí hlasovali za brexit, bude veľmi sklamaná, keď zistí, čo znamená život mimo EÚ,“ dodal Dorussen.

Juncker: Odmietnutie dohody o brexite by spôsobilo veľké komplikácie

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval pred obrovskými komplikáciami, ktoré by mohli nastať v prípade odmietnutia novej brexitovej dohody britským parlamentom. Informovala o tom agentúra AFP. „Ak sa to nestane (ak britský parlament nevyjadrí s dohodou súhlas ), budeme v nesmierne komplikovanej situácii,“ uviedol Juncker v Bruseli.

TASR
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #Brexit