Británia a Európska únia dosiahli dohodu o brexite

Európska únia a Británia dosiahli dohodu o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie, ktorá ešte potrebuje ratifikáciu zo strany Európskeho parlamentu a britského parlamentu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

17.10.2019 09:31 , aktualizované: 20:58
debata (38)

„Kde je vôľa, tam je dohoda – máme ju!“ uviedol Juncker. Podľa neho ide o „spravodlivú a vyváženú dohodu pre EÚ a Spojené kráľovstvo“ a odporučil Európskej rade, aby ju podporila. Dohodu sa podarilo dosiahnuť vyjednávacím tímom Británie a EÚ pred summitom lídrov štátov EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok popoludní.

„Máme skvelú novú dohodu, ktorá vracia kontrolu,“ napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri a vyzval poslancov parlamentu v Londýne, aby ju v sobotu na mimoriadnom zasadnutí schválili.

Lídri EÚ novú dohodu odobrili

Vedúci predstavitelia 27 členských štátov EÚ vo štvrtok popoludní na zasadnutí Európskej rady jednomyseľne revidovanú dohodu o brexite schválili. Tú teraz musí ratifikovať Európsky parlament a poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu.

V záveroch zo summitu sa uvádza, že hlavy vlád a štátov EÚ vyzvali ostatné inštitúcie Únie (Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu EÚ), aby prijali potrebné opatrenia na zabezpečenie toho, aby pozmenená dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie mohla začať platiť od 1. novembra.

Premiéri a prezidenti zároveň zdôraznili, že si po brexite želajú „čo najbližšie partnerstvo so Spojeným kráľovstvom“ – v súlade s politickou deklaráciou, ktorá je sprievodným dokumentom dohody o brexite.

Lídri európskej „dvadsaťsedmičky“ sa zároveň oficiálne poďakovali hlavnému vyjednávačovi EÚ pre brexit Michelovi Barnierovi za jeho úsilie a snahy udržať jednotu „zostávajúcich“ členských krajín počas celého procesu rokovaní o brexite.

Nájde Johnson v parlamente väčšinu pre dohodu?

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok na summite EÚ v Bruseli vyhlásil, že je presvedčený o tom, že parlament jeho krajiny podporí pozmenenú dohodu o brexite, ktorú jednomyseľne podporili hlavy vlád a štátov ostatných 27 členských krajín Únie.

„Som viac ako presvedčený, že keď si moji kolegovia v parlamente preštudujú túto dohodu, budú ochotní za ňu hlasovať,“ uviedol Johnson pred novinármi v Bruseli po skončení prvej tematickej časti rokovaní lídrov EÚ.

Johnson vyjadril presvedčenie, že nová „rozvodová dohoda“ je dobrým riešením aj pre „našich priateľov v EÚ“, a zdôraznil skutočnosť, že z Únie skutočne odchádza „spojené kráľovstvo“, čiže Anglicko spolu so Škótskom, Walesom a Severným Írskom, ktoré môže spoločne rozhodovať o svojej budúcnosti.

„Môžeme opätovne a spoločne prevziať kontrolu, ako sa hovorí, nad našimi peniazmi, našimi hranicami a našimi zákonmi,“ uviedol premiér. Rovnako zdôraznil, že jeho krajina bude schopná uzatvárať dohody o voľnom obchode po celom svete a môže začať budovať – po takmer tri a pol roku rokovaní o brexite – celkom nové vzťahy „s našimi priateľmi a partnermi v EÚ“.

Johnson vyjadril nádej, že Britov čaká „veľmi vzrušujúce obdobie“, a teraz, keď sa podarilo dohodnúť o rozvode, podľa neho začína čas na budovanie nových vzťahov.

„Toto je naša šanca ako demokratov v Spojenom kráľovstve, aby sme ukončili brexit a vystúpili 31. októbra. Je to šanca zamerať sa na naše priority, na priority ľudí, na národný zdravotnícky systém, poslať na ulice ďalších 20.000 policajtov, zvýšiť financovanie vzdelávania v celej krajine a zaistiť čo najväčšie možné zvýšenie životnej úrovne,“ vysvetlil premiér.

Podľa jeho slov uplynulé triapolročné obdobie rokovaní o podobe brexitu nebolo pre Spojené kráľovstvo ľahké, naopak, bolo to dlhé, bolestivé a rozdeľujúce obdobie a teraz nastal čas, aby sa krajina zjednotila. „Nastal čas, aby sa poslanci spojili a dotiahli túto vec do konca a, ako hovorím, začali budovať nové a pokrokové partnerstvo s našimi priateľmi z EÚ, s ktorými samozrejme máme spoločných mnoho priorít,“ opísal situáciu šéf britskej vlády.

Dolná komora britského parlamentu zasadne 19. októbra prvýkrát v tomto storočí mimoriadne v sobotu – aj preto, aby hlasovala o novej dohode.

Hlasovanie však bude tesné, pretože desať poslancov zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) avizovalo, že dohodu o tzv. brexite nepodporí. Podpora strany DUP je pritom pre britského premiéra rozhodujúca pri hlasovaní o dohode v parlamente.

Pokiaľ poslanci dohodu odmietnu, predseda britskej vlády Johnson je povinný požiadať o odklad brexitu. Ak premiér Johnson odmietne napísať list so žiadosťou o odloženie brexitu, je pravdepodobné, že bude čeliť stíhaniu.

Pokiaľ aj Johnson požiada o odklad, nie je záruka, že s tým ostatné krajiny EÚ budú súhlasiť. Vystúpenie Londýna z EÚ bez dohody by znamenalo, že Spojené kráľovstvo by okamžite opustilo colnú úniu a jednotný trh.

Očakáva sa, že v Británii sa po 31. októbri uskutočnia predčasné voľby. Nie je však jasné, či k nim dôjde ešte v tomto roku alebo začiatkom budúceho roka.

Po tom, ako dohodu o brexite zhodnotia lídri na summite EÚ, rokovať o nej bude Európsky parlament, ktorý má posledné slovo. Britský parlament má o revidovanej dohode o brexite hlasovať nadchádzajúcu sobotu. Britský premiér Boris Johnson už vyzval poslancov parlamentu v Londýne, aby ju v sobotu na mimoriadnom zasadnutí schválili.

Barnier: Severné Írsko zostane v britskom colnom priestore

Severné Írsko zostane v britskom colnom priestore, bude ale zároveň vstupným bodom na jednotný trh Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok na poludnie hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier na pôde Európskej komisie.

Barnier prítomným novinárom pripomenul, že „brexit je škola trpezlivosti“, zároveň však dodal, že sa vyplatilo byť trpezlivý, lebo EÚ čaká na list s právnym návrhom, ktorý má vo štvrtok zaslať britská vláda. Obsahom tohto listu, ako aj deklaráciou o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou, sa budú vo štvrtok večer zaoberať premiéri a prezidenti členských krajín na prebiehajúcom summite EÚ.

Dohoda, dosiahnutá medzi vyjednávačmi z oboch strán, znamená aj zavedenie prechodného obdobia na zmierneniu „šoku z brexitu“, ktoré bolo stanovené do konca decembra 2020. Na základe dohody však toto 14-mesačné obdobie môže byť predĺžené o jeden alebo dva roky.

„Tento list znamená právnu istotu a dobrú správu pre občanov EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorých záujmy boli vždy našou prioritou a prioritou Európskeho parlamentu. Ich práva sú zaručené,“ opísal situáciu Barnier s odkazom na dokument, ktorý Londýn pošle do Bruselu. Zároveň sú podľa jeho slov zaručené aj finančné záväzky Británie voči rozpočtu EÚ a záruky zostali zachované aj čo sa týka ochrany zemepisných názvov európskych výrobkov, duševného vlastníctva či ochrany osobných údajov.

Ide o prvky, ktoré boli súčasťou prvej dohody z novembra 2018. Zmeny v dohode o brexite sa týkajú predovšetkým režimu na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, pričom Londýn predstavil pevné záväzky zachovať mier a stabilitu na írskom ostrove v zmysle Veľkopiatkovej dohody.

Barnier spresnil, že snaha vyjednávacích tímov bola zamedziť zavedeniu „tvrdej“ hranice a zachovať integritu jednotného trhu na írskom ostrove, hoci Londýn trval na zotrvaní Severného Írska v britskom colnom režime. Obe strany riešili aj otázku pohybu tovarov a režimu dane z pridanej hodnoty (DPH) a podľa jeho slov sa podarilo dosiahnuť prijateľný kompromisný výsledok, pričom do tohto procesu budú priamo zaangažovaní aj volení predstavitelia provincie Severné Írsko.

„Dospeli sme k dohode, ktorá umožní získať politickú podporu Európskej rady a parlamentov a položí základ pre budúce partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom,“ vysvetlil Barnier pred novinármi.

Upozornil, že britský premiér Boris Johnson v rámci budúcich vzťahov s Európanmi preferuje nadviazanie dohody o voľnom obchode. Podľa Barniera by takáto ekonomická dohoda mala byť bez bariér, bez ciel a tarifov, čo je v záujme podnikateľskej sféry z oboch strán Lamanšského prielivu. Zároveň však Únia bude trvať na zachovaní svojich noriem v oblasti životného prostredia či ochrany spotrebiteľov. Zdôraznil tiež, že riadený brexit je vždy lepší ako „tvrdý“ brexit, a dodal, že EÚ je pripravená začať po 1. novembri čo najrýchlejšie pracovať s Londýnom na podobe budúcich vzájomných vzťahov.

„Dosiahli sme spravodlivú a rozumnú dohodu. Tú teraz zhodnotia lídri na summite EÚ a potom Európsky parlament, ktorý má v tejto veci posledné slovo,“ upozornil Barnier. Britský parlament má o revidovanej dohode o brexite hlasovať nadchádzajúcu sobotu.

Britský premiér Boris Johnson sa zaviazal, že 31. októbra Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ, ako aj z Európskej spoločnosti pre atómovú energiu (Euratom). Vo štvrtok spresnil, že dohoda, ktorú sprostredkovali vyjednávači oboch strán, znamená, že nie je potrebný žiadny ďalší odklad brexitu. Na splnenie svojich sľubov však potrebuje ústretovosť britského parlamentu, ktorý bude kvôli tejto dohode mimoriadne zasadať v sobotu 19. októbra. Pôvodnú „rozvodovú dohodu“, ktorú podpísala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová v novembri 2018, britskí zákonodarcovia trikrát zamietli.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #DUP