Zmena mena nepomohla. Po Aténach cestu Skopje do EÚ blokuje Paríž

Na Balkáne dobre poznajú ten obraz, keď zapriahnutý somár vytrvalo kráča za vidinou mrkvy priviazanej na palici pohoniča. Tou lákavou návnadou, ktorá pomáha prekonávať prekážky na neľahkej ceste reforiem, je pre viaceré štáty juhovýchodnej Európy už dlhé roky perspektíva členstva v elitnom kontinentálnom klube. V Skopje a v Tirane sa však sľúbenej odmeny za vynaloženú námahu nedočkali. V predvečer summitu EÚ Francúzsko zablokovalo začatie prístupových rozhovorov so Severným Macedónskom a s Albánskom.

16.10.2019 20:00
debata (9)

O termíne štartu týchto rozhovorov mali v utorok v Luxemburgu rozhodnúť ministri zodpovední za európsku problematiku. Pre odpor Paríža však celú záležitosť ponechali otvorenú. Teoreticky by sa k nej mohli vrátiť premiéri a prezidenti na summite, ktorý sa dnes začína v Bruseli, vzhľadom na nabitý program, ktorému dominuje brexit, však hrozí, že sa k otázke rozširovania únie nedostanú.

Frustrujúce to musí byť najmä pre Macedónčanov, ktorí za perspektívu začatia prístupových rokovaní s EÚ zaplatili vysokú cenu – premenovali svoju krajinu. Prijatím prívlastku severné do názvu splnili podmienku Atén, ktoré neboli ochotné sa zmieriť s tým, aby sa malá susedná krajina nazývala rovnako ako severogrécka provincia. Grécko na revanš odblokovalo cestu Severného Macedónska nielen do EÚ, ale aj do Severoatlantickej aliancie.

Kým s NATO podpísalo Skopje prístupový protokol už pred trištvrte rokom, únia svoje rozhodnutie opakovane odkladala. Predvčerom už tretí raz za 16 mesiacov. V prípade Severného Macedónska, ktoré má status kandidátskej krajiny už od roku 2005, zavážilo veto Paríža, pri Albánsku sa k Francúzom pridali aj Holanďania a Dáni. Obom krajinám pritom Európska komisia dala odporúčanie na začatie prístupových rozhovorov.

Francúzsko argumentuje tým, že Európska únia má momentálne dosť problémov aj bez toho, aby posielala pozvánku ďalším dvom krajinám z Balkánu, kde miera kriminality a korupcie zostáva v porovnaní s EÚ stále vysoká. Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amelie de Montchalinová podľa portálu Politico vyhlásila, že Európa sa najskôr musí zamerať na reformu prístupového procesu, kým sa pustí do „nekonečnej mydlovej opery“ rozhovorov o členstve. „Je tento proces efektívny? Z nášho pohľadu nie,“ vyhlásila ministerka.

Komisár pre rozširovanie EÚ Johannes Hahn nad rozhodnutím Paríža netajil sklamanie. "Pre Európu to nie je okamih slávy. Niet pochýb o tom, že akýkoľvek ďalší odklad poškodí našu dôveryhodnosť na západnom Balkáne, ako aj naše ambície stať sa silnejším globálnym hráčom,“ citoval portál Deutsche Welle Hahna, ktorý varoval pred nárastom vplyvu Ruska, Číny a Turecka v regióne.

Ozval sa aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. „Som hlboko sklamaný, že ministri EÚ sa nedokázali dohodnúť na začatí rokovaní so Severným Macedónskom a s Albánskom. Splnili podmienky, EÚ by nemala váhať. Prístupový proces je najlepším nástrojom, aký máme na ovplyvňovanie vývoja na západnom Balkáne. Prečo si zväzujeme vlastné ruky?“ napísal na twitteri.

Premiéri krajín visegrádskej štvorky sa podľa informácií Pravdy listom obrátili na predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Neschválenie začatia prístupových rozhovorov so Severným Macedónskom a s Albánskom pokladajú za veľké sklamanie. Požadujú diskusiu na summite EÚ, ktorá by vyriešila situáciu. Stretnutie lídrov únie sa začína dnes. Slovensko zastupuje predseda vlády Peter Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Francúzsko #Skopje