Juncker a Pellegrini slávnostne inaugurovali Európsky orgán práce

Je to príležitosť, ktorá zmení nielen Slovensko. V Bruseli sa konalo slávnostné zasadnutie správnej rady Európskeho orgánu práce (ELA). Agentúra Európskej únie bude sídliť na Slovensku. Rozhodli o tom zástupcovia členských krajín únie v júni.

16.10.2019 17:45 , aktualizované: 20:59
Belgicko EÚ SR ELA Juncker Pellegrini Foto: ,
Slovenský premiér Peter Pellegrini (vľavo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas slávnostnej inaugurácie Európskeho orgánu práce (ELA) na pôde Európskej komisie v Bruseli 16. októbra 2019.
debata (6)

Európsky orgán práce sa stal realitou. A v rekordnom čase. Uviedol to predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v stredu večer v Bruseli na úvod slávnostnej inaugurácie novej európskej agentúry. Logo agentúry ELA odhalil spolu so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.

Juncker pripomenul, že keď pred dvoma rokmi navrhol zriadenie novej agentúry, tak to bolo aj preto, že v EÚ nastala citeľná potreba zaistiť spravodlivé, účinné a vymáhateľné pravidlá Únie v oblasti práce a naplniť heslo „rovnakú plácu za rovnakú prácu na rovnakom mieste“.

Ocenil, že jedným zo základných prvkov politiky budúcej exekutívy EÚ bude sociálny pilier, a poprial agentúre so sídlom v Bratislave, ako aj správnej rade ELA, veľa úspechov. „Bolo to najlepšie rozhodnutie a druhé najlepšie bolo poskytnúť sídlo tejto agentúry Bratislave,“ poznamenal Pellegrini pred Junckerom v závere svojho prejavu.

Premiér v rozhovore pre médiá upozornil na dva zásadné momenty – že SR po prvý raz od svojho vstupu do Únie získala sídlo významnej agentúry a že Slovensko, ktoré vždy vo svojej politike hľadalo sociálny rozmer, bude hostiť orgán, ktorý sa bude zaoberať pracovným právom, pohybom pracovnej sily v EÚ. Vyjadril nádej, že do hlavného mesta SR príde veľa nových zamestnancov z Európy a z celého sveta.

„Som hrdý, že v najbližších dňoch začne táto agentúra riadne fungovať a už o niekoľko mesiacov ju privítame v priestoroch v Bratislave a budeme hrdou adresou jednej z európskych agentúr,“ povedal premiér.

Agentúra by mala začať naplno fungovať až v decembri tohto roka, avšak európske odborové centrály už teraz upozorňujú na mnohé prípady, ktoré bude treba riešiť.

Európska konfederácie odborových zväzov (ETUC) spolu s Európskou federáciou stavebných a drevárskych pracovníkov (EFBWW) v utorok upozornili, že na Európsky orgán práce už teraz čakajú prvé prípady sporov medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, ktoré treba čo najrýchlejšie riešiť.

Jeden z prípadov „vykorisťovania“ vyslaných pracovníkov sa týka aj desiatok slovenských zamestnancov pracujúcich v Nemecku. „Práve takéto veľké množstvo prípadov naznačuje, že tá agentúra nie je len nejaký výmysel, ale agentúra, ktorá má reálne úlohy, ktoré treba riešiť,“ skonštatoval Pellegrini.

Premiér v tejto súvislosti poukázal na to, že v stredu v Bruseli zasadla správna rada agentúry ELA. „Som presvedčený, že agentúra bude od prvého dňa veľmi vitálna a bude riešiť problémy, ktoré budú postupne prichádzať na jej stôl,“ uviedol Pellegrini.

"Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré doteraz nemali žiadnu európsku agentúru. Je určite dobré, že sa vyplní táto medzera. Súčasne Bratislava získa nového európskeho zamestnávateľa. Prácu nájde viac ako 130 ľudí. Agentúra bude mať ročný rozpočet viac ako 50 miliónov eur. Vznikla možnosť zamestnať sa priamo v Bratislave v európskych štruktúrach,“ povedal pre Pravdu o ELA šéf Zastúpenia Európskej komisie (ZEK) na Slovensku Ladislav Miko.

Na ceremónii v Bruseli sa zúčastnili okrem premiéra Petra Pellegriniho aj minister práce Ján Richter a podpredseda eurokomisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Sociálny pilier

"Bolo to správne rozhodnutie, že ELA bude na Slovensku v Bratislave, v srdci strednej a východnej Európy. Práve z tohto regiónu odchádza do iných členských štátov v západnej a severnej Európe veľký počet ľudí,“ pripomenul pre Pravdu expert na politickú ekonómiu EÚ Christian Schweiger z univerzity v nemeckom Chemnitzi.

Miko vysvetľuje, prečo je ELA dôležitá. "Z vecného hľadiska je potrebné si uvedomiť, že mobilita, alebo voľný pohyb, patrí medzi najviac oceňované slobody na vnútornom európskom trhu. Všetky prieskumy to potvrdzujú. V inom ako vlastnom členskom štáte momentálne pracuje alebo žije okolo 17 miliónov Európanov. Je určite dobré, že vzniká inštitúcia, ktorá sa veciam s tým súvisiacim bude cielene venovať,“ pripomenul Miko.

Samozrejme, ELA nevzniká v nejakom vákuu. Jej vytvorenie je súčasťou zavádzania európskeho piliera sociálnych práv.

"Agentúra sa bude starať o to, aby každý, kto pracuje mimo svojho členského štátu, mal prístup k spoľahlivým informáciám a praktickým službám, ktoré uľahčujú mobilitu pracovnej sily. Je to veľmi dôležité, keď si uvedomíme, že máme mnohé prípady, v ktorých sa riešili otázky napríklad sociálneho zabezpečenia či pracovného zaradenia aj slovenských občanov v zahraničí. Doteraz mali na starosti tieto veci štyri výbory a inštitúcie, ktoré boli na rôznych generálnych riaditeľstvách v rámci EK. Teraz sa celá výkonná zložka sústredí v ELA v Bratislave,“ uviedol Miko.

"Vytvorenie ELA je veľmi dôležitý krok, ktorým zaistíme, že všetky členské štáty EÚ budú dodržiavať pravidlá jednej zo štyroch základných slobôd jednotného trhu. Zvyšujú sa vonkajšie aj vnútorné tlaky na pracovné trhy v jednotlivých štátoch. Tým narastá riziko, že niektoré krajiny sa môžu snažiť obmedziť slobodu pohybu pracujúcich zo zahraničia. Británia bola doteraz príkladom toho, ako sa sloboda pohybu ľudí môže stať kontroverzným domácim politickým problémom v krajinách, do ktorých chodí veľa zamestnancov zo štátov s nižšími mzdami,“ povedal Schweiger.

Podľa Mika bude dôležitým aspektom ELA zlepšenie spolupráce vnútroštátnych orgánov. "Národné orgány by mali efektívne a rýchlo riešiť veci súvisiace s prácou zahraničných pracovníkov v jednotlivých členských krajinách. Aj v týchto prípadoch sa do toho zapája viacero inštitúcií a ich koordinácia je veľmi dôležitá,“ dodal šéf ZEK-u.

Slovensko nie je problémom

Ako uvádza ministerstvo práce, pre sídlo ELA navrhlo Slovensko budovu Landererova 12 v centre Bratislavy, ktorá patrí spoločnosti J&T Real Estate. Pre desiatky zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí. ELA by mala naplno fungovať od roku 2023.

Objavili sa informácie, že Európsky parlament chce spochybniť spôsob výberu agentúry a pripravuje súdnu sťažnosť. Podľa diplomatických zdrojov v Bruseli nie je problémom, že úrad získalo Slovensko. Europarlamentu prekáža, že nebol viac zapojený do výberu sídla agentúry.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #pracovná agentúra #Ela