The Guardian: Vyjednávači sú blízko k dosiahnutiu dohody o brexite

Britský premiér Boris Johnson je zrejme už veľmi blízko k dosiahnutiu dohody o brexite po tom, čo urobil veľké ústupky voči požiadavkám Európskej únie v otázke írskej hranice. V utorok o tom informoval britský denník Guardian.

15.10.2019 09:44 , aktualizované: 18:36
luxemburg, Michel barnier Foto: ,
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.
debata (2)

Návrh dohody by mohol byť zverejnený v stredu ráno, uviedli vysokopostavené zdroje z Británie a EÚ pre Guardian.

Avšak dvaja predstavitelia EÚ následne pre tlačovú agentúru Reuters povedali, že správa o tom, že Británia a Európska komisia sa už blížia ku konečnému textu brexitovej dohody, je „predčasná“. Tretí zdroj pre Reuters poznamenal, že nastalo určité „výrazné zblíženie názorov“ počas technických rozhovorov.

Podľa dostupných informácií Guardianu sa rokovacie tímy v zásade dohodli, že colná hranica bude prechádzať Írskym morom. Toto more oddeľuje ostrovy Írsko a Veľká Británia. Takéto riešenie odmietla predchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová, podľa jej vtedajších slov takúto dohodu by žiadny britský premiér neprijal.

Johnson však bude teraz potrebovať súhlas parlamentu – vrátane severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), tvrdých zástancov brexitu z Konzervatívnej strany a aj euroskeptického zoskupenia konzervatívcov známeho ako Európska výskumná skupina (ERG). Na základe tejto dohody bude totiž Severné Írsko stále právne súčasťou colného územia Spojeného kráľovstva, dodal denník Guardian.

Barnier chce právny text o novej dohode o brexite do utorkového večera

Najnovšie návrhy britskej vlády týkajúce sa brexitu „nie sú dosť dobré“. Uviedol to v utorok v Luxemburgu hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC). Jeho slová tlmočila tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na tri diplomatické zdroje.

Barnier podľa nemenovaných diplomatov spresnil, že potrebuje príslušný právny text do konca dňa, aby ho mohol v stredu predstaviť najskôr veľvyslancom členských krajín pri EÚ (COREPER) a následne premiérom a prezidentom 27 členských krajín odporučiť schválenie novej dohody na nadchádzajúcom summite EÚ (17. – 18. október). V opačnom prípade je veľmi pravdepodobné, že Barnier odporučí ďalšie rokovania s Londýnom až po summite EÚ, ktorý sa skončí v piatok poobede.

Barnier v utorok uviedol, že uzavretie dohody medzi Londýnom a Bruselom o odchode Británie z Európskej únie tento týždeň je ešte stále možné, britská vláda však musí predložiť jej oficiálne znenie. Informovala o tom agentúra AP. „Aj keď uzavretie dohody bude náročné – čoraz náročnejšie – ešte stále je možné, že k nemu dôjde tento týždeň,“ povedal Barnier.

Podľa Barniera je momentálne najväčšou výzvou premeniť britské návrhy na riešenie zložitého problému hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom na „čosi záväzné“.

Ak do 19. októbra nedôjde k novej dohode o brexite medzi Londýnom a Bruselom, zákon, ktorý v septembri prijal britský parlament, núti britského premiéra Borisa Johnsona, aby požiadal o ďalší trojmesačný odklad brexitu. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v tejto súvislosti vyjadril, že exekutíva EÚ prípadnú žiadosť Londýna o odklad brexitu odobrí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Guardian #Brexit #Boris Johnson #Michel Barnier #brexit bez dohody