Johnson chce prelomiť pat okolo brexitu

Britský premiér Boris Johnson sa dnes v severnom Anglicku stretol so svojím írskym náprotivkom Leom Varadkarom. Po rozhovoroch sa obaja premiéri zhodli v názore, že existuje "cesta k možnej dohode" o vystúpení Británie z EÚ. Rozhovory, ktoré sa konali za zatvorenými dverami, médiá považujú za poslednú šancu, ako prelomiť pat okolo brexitu a uzavrieť dohodu o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Do termínu brexitu zostáva 21 dní.

10.10.2019 15:50 , aktualizované: 18:07
Boris Johnson / Leo Varadkar / brexit / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vpravo) a jeho írsky náprotivok Leo Varadkar na stretnutí v rezidencii Thornton Manor, Cheshire, 10. októbra 2019.
debata

„Teším sa na podrobnú diskusiu, aby sme zistili, či je možné dosiahnuť nejaký pokrok,“ napísal pred stretnutím na twitteri Varadkar. Ešte v stredu uviedol, že bude „veľmi ťažké“ dohodu uzavrieť do dátumu brexitu, teda do 31. októbra.

V spoločnom vyhlásení po súkromnom stretnutí oboch premiérov na polostrove Wirral na severozápade Anglicka sa uvádza, že ich diskusia o brexite bola „podrobná a konštruktívna“.

„Obaja zotrvávajú v presvedčení, že nejaká dohoda je v záujme všetkých. Zhodli sa tiež v názore, že obaja vidia cestu k možnej dohode,“ uvádza sa vo vyhlásení s tým, že hlavnou témou stretnutia bolo riešenie režimu na hraniciach medzi Írskou republikou a Severným Írskom po odchode Británie z EÚ, teda tzv. írska poistka, ktorá má zabrániť obnoveniu tvrdej hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. Johnson s Varadkarom hovorili aj o prípadnom upevnení dvojstranných vzťahov najmä s ohľadom na Severné Írsko.

Miesto stretnutia britská vláda do poslednej chvíle tajila. Rokovania, označované za súkromné, sa konali v luxusnej rezidencii Thornton Manor neďaleko Liverpoolu. Budova sa využíva pre rôzne oslavy a predovšetkým svadobné obrady. Britské médiá k tomu podotkli, že Johnson a Varadkar sa „stretli v dejisku svadieb, aby sa pokúsili dosiahnuť rozvodovú dohodu“.

Spravodajkyňa BBC Laura Kuenssbergová na twitteri napísala, že dnešné rokovania sú významným míľnikom v celom brexitovom procese. Ak skrachujú, je podľa nej možné, že Johnson nepôjde budúci týždeň na kľúčový summit do Bruselu, kde sa malo o brexite rokovať.

Johnson minulý týždeň zaslal do Bruselu návrh na riešenie sporu okolo takzvanej írskej poistky, ktorá je hlavným sporným bodom brexitovej dohody. Na základe ním navrhovaného mechanizmu by Severné Írsko v podstate zostalo v únijnom jednotnom trhu, ale spoločne so zvyškom Británie by bolo mimo colnej únie EÚ. Colné kontroly by sa vykonávali v prístavoch v Írskom mori a mimo írsko-severoírsku hranicu.

Európska únia k plánu Británie vyjadrila výhrady a uviedla, že takýto plán nemôže byť základom brexitovej dohody. Johnson aj najvyšší predstavitelia krajiny však trvajú na tom, že dohoda je stále možná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #Leo Varadkar