Brextrémisti skúšajú hádzať vinu na EÚ

Kto bude vinný za katastrofu v podobe brexitu bez dohody? Radikálni stúpenci brexitu, ktorí teraz riadia Britániu? Alebo EÚ, lebo Británii nedala hrozienka z koláča? S blížiacim sa summitom EÚ na budúci týždeň a s termínom brexitu ku koncu mesiaca rastie nervozita. A keďže dohoda o úprave brexitovej dohody stále nie je na dosah, úrad britského premiéra skúša novú taktiku. Hlúpu hru na hľadanie vinníka - ako ju označil šéf Európskej rady Donald Tusk aj viacerí predstavitelia britskej opozície.

08.10.2019 13:10 , aktualizované: 18:12
debata (36)

„Rokovania sa tento týždeň pravdepodobne skončia,“ povedal pre konzervatívny časopis The Spectator nemenovaný zdroj úradu britskej vlády. Súdiac podľa agresívneho slovníka nemenovaným zdrojom je podľa britských médií zrejme kontroverzný poradca premiéra Borisa Johnsona, strojca zavádzajúcej referendovej kampane za brexit Dominic Cummings.

K záveru, že rokovania sa chýlia ku krachu, prišiel tento zdroj na základe včerajšieho telefonického rozhovoru Johnsona s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá považuje uzatvorenie dohody na základe Johnsonovho návrhu za „krajne nepravdepodobné“. Hlavným problémom je spor o to, či Severné Írsko bude v colnej únii s EÚ, čo Johnson odmieta. „Rozhovory v Bruseli sú na pokraji krachu napriek tomu, že Spojené kráľovstvo dosť ustúpilo,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Jeho vyjadrenia vyvolali šok a obava z blížiaceho sa brexitu bez dohody prispela k ďalšiemu prepadu britskej libry. „Boris Johnson, v stávke nie je to, kto vyhrá nejakú hlúpu hru na hľadanie vinníka. V stávke je budúcnosť Európy a Spojeného kráľovstva, ako aj bezpečnosť a záujmy našich ľudí. Nechcete dohodu, nechcete odklad, nechcete zrušiť brexit, quo vadis (kam kráčate)?“ reagoval na twitteri šéf Európskej rady Donald Tusk.

Hovorca nemeckej vlády telefonát Merkelovej s Johnsonom potvrdil, k jeho obsahu sa odmietol vyjadriť. „Ako zvyčajne obsah dôverných rozhovorov neposkytujeme,“ dodal. Podľa spravodajkyne BBC v Berlíne Jenny Hilovej nemecká vláda sa snaží o nájdenie riešenia, aj preto, že Nemecko nechce brexit bez dohody, neželajú si ho ani zástupcovia nemeckých firiem.

Johnsonov hovorca neskôr označil rozhovor za „úprimný“. Rokovania sa podľa neho dostali do kritickej fázy a ak sa má dosiahnuť pokrok, musí EÚ urobiť kompromis.

Britská vláda medzitým zverejnila aktualizovaný plán príprav na tvrdý brexit bez dohody. Johnson od svojho nástupu pred necelými troma mesiacmi opakoval, že si síce želá brexit s dohodou, ale brexit bude 31. októbra, hoci aj bez dohody. Návrh na úpravu brexitovej dohody, o ktorom sa teraz rokuje, však poslal do Bruselu až minulý týždeň, keď na rozhovory už aj tak nezostáva veľa času. Zástupcovia EÚ návrh prijali chladne, ale rokuje sa o ňom.

Vyjadrenia nemenovaného vládneho zdroja o krachu rokovaní, pričom sa vina pripisuje EÚ, vyvolali pobúrenie v radoch britskej opozície. „Je to ďalší cynický pokus sabotovať rokovania. Johnson nikdy neprijme zodpovednosť za vlastné zlyhanie. Jeho stratégiou od prvého dňa je brexit bez dohody,“ vyhlásil labouristický poslanec Keir Starmer. „Pokus vlády hodiť vinu za fiasko brexitu na hocikoho okrem seba – dnes je to Merkelová – je pateticky priehľadné,“ vyhlásila zas škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Pozícia EÚ sa nemení

Hovorkyňa Európskej komisie medzitým oznámila, že rokovania o brexitovej dohode pokračujú. „Technické rokovania dnes pokračujú, takže neviem, ako mohli skrachovať, keď sa dejú,“ uviedla. „Pozícia EÚ sa nezmenila – chceme dohodu. Pracujeme na dohode,“ dodala.

Termín brexitu nechce Johnson odkladať. Brexitu bez dohody nateraz môže zabrániť zákon, ktorý nedávno schválil parlament. Ak Johnson do soboty budúceho týždňa nebude mať dohodu s EÚ a parlament mu neodobrí brexit bez dohody, premiér má požiadať EÚ o odklad. S odkladom musia súhlasiť všetky členské štáty. Nedávno sa však objavili špekulácie, že Británia by mohla presvedčiť Maďarsko, aby odklad vetovalo.

Nemenovaný zdroj britskej vlády teraz pre Spectator uviedol, že krajiny, ktoré sa postavia proti odkladu, budú „prvé v rade pre budúcu spoluprácu“ a tie, ktoré odklad podporia, budú na konci radu. Naznačil tiež, že ak by došlo k odkladu, vláda sa sústredí na predčasné voľby s heslom odchodu z EÚ bez ďalších rokovaní.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Brexit #Boris Johnson