Šéfka Európskej komisie bude bývať v robote

Nebude len prvou ženou na čele Európskej komisie, ale aj priekopníčkou šetrenia a bývania v sídle európskej exekutívy. Ursula Von der Leyenová v budúcej funkcii nemieni strácať čas v bruselských zápchach.

07.10.2019 08:00
EU-COMMISSION/ Foto: ,
Nastávajúca šéfka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová sa rozhodla, že v Bruseli bude bývať v sparťanských podmienkach v malej obytnej bunke v sídle Európskej komisie, hneď vedľa kancelárie, ktorú zdedí po svojom predchodcovi Jeanovi-Claudovi Junckerovi.
debata (9)

Prespávať bude priamo v robote – v priestoroch s rozlohou 25 štvorcových metrov hneď vedľa svojej kancelárie na 13. poschodí v budove Berlaymont, sídle Európskej komisie. V porovnaní s jej prespávaním v budove nemeckého ministerstva obrany to bude luxus. V Berlíne, keď bola ministerkou obrany, mala v úrade priestor 7,5 štvorcové­ho metra.

Von der Leyenová s novou Európskou komisiou má nastúpiť 1. novembra. Samozrejme, ak jej tím schváli Európsky parlament, ktorého výbory postupne grilujú všetkých nominovaných členov do eurokomisie.

Bývalá nemecká ministerka obrany a dlhoročná spolupracovníčka kancelárky Angely Merkelovej sa na novú funkciu už intenzívne pripravuje. Aj tým, že vydala pokyn, aby upravili izbu vedľa jej budúcej kancelárie v sídle Európskej komisie. Táto obytná časť je už teraz vybavená spacím priestorom a sanitou. Úpravy údajne nemajú byť veľké.

Komisári zvyčajne bývajú v hotelových apartmánoch alebo v prenajatých bytoch v Bruseli. Luxemburčan Jean-Claude Juncker, ktorého bude Von der Leyenová striedať vo funkcii, býval v hotelovom apartmáne s rozlohou 50 štvorcových metrov. Povedal to pre nemecké noviny Bild am Sonntag s tým, že takéto bývanie nie je pre šéfa európskej exekutívy ideálne a zišla by sa oficiálna rezidencia. „Nikoho som nemohol pozvať. Nemôžem hovoriť s oficiálnou návštevou tak, že budem sedieť na posteli,“ povedal Juncker.

Oficiálnu rezidenciu nemá ani šéf Európskej rady Donald Tusk. „Ale napríklad generálny tajomník NATO žije v zámku, kam nás občas pozýva,“ dodal dosluhujúci šéf eurokomisie. Práca šéfa európskej exekutívy podľa neho zaberie aj 18 hodín denne.

Rozhodnutie jeho nástupkyne prespávať rovno vedľa kancelárie má podľa jej spolupracovníkov výhody – ušetrí sa na bezpečnostných opatreniach, keďže sídlo eurokomisie je stále strážené a netreba dodatočné stráženie miesta, kde by bola ubytovaná. Zároveň ušetrí čas, lebo pri presunoch sa vyhne dopravným zápcham.

Nevýhodou tohto bývania ale aj tak môže byť prípadná neželaná návšteva. Denník Guardian v tejto súvislosti zverejnil video z rozhovoru v sídle eurokomisie, keď v pozadí prebehla po chodbe myš. Nebolo to ale na 13. poschodí, odkiaľ je pekný výhľad na Brusel.

V každom prípade je Von der Leyenová na bývanie v robote zvyknutá. Podľa jej spolupracovníkov to sadne jej vorkoholickej povahe, keď dokáže byť v pohotovosti 24 hodín denne, sedem dní v týždni. V úrade prespávala, aj keď bola ministerkou obrany a predtým na iných ministerských postoch. „Tak ako iní ministri nemeckej vlády, počas pracovného týždňa zostávala cez noc v berlínskom úrade,“ povedal pre portál Politico jej hovorca Jens Flosdorff.

Budúca šéfka eurokomisie, ktorá bude mať plat takmer 28-tisíc eur v hrubom, oficiálne býva na predmestí Hanoveru, kde žije a pracuje jej manžel. Von der Leyenová tam trávi voľný čas a víkendy. Majú spolu sedem detí, ktoré sú už dospelé – študujú či pracujú v iných mestách.

Víkendové dochádzanie domov však nemusí byť lacné. Portál Politico navyše pripomenul, že Von der Leyenová prisľúbila ambicióznejšiu politiku ochrany životného prostredia a zatiaľ nie je jasné, či na pravidelné dochádzanie bude využívať vlak, alebo komerčné či súkromné lety. Vlakom cesta do Hanoveru trvá päť hodín.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová