Britský premiér informuje poslancov o novom pláne Brexitu. Následne zavolá lídrom štátov EÚ

Britský premiér Boris Johnson po mimoriadnom rokovaní vlády predstúpi pred poslancov britského parlamentu, aby im vysvetlil nový plán brexitu. Následne sa telefonicky spojí s lídrami Európskej únie a bude sa snažiť získať ich podporu, informoval server televízie Sky News.

03.10.2019 11:35
debata (4)

Spojené kráľovstvo svoj plán na odchod poslalo Európskej únii už v stredu, no reakcie boli vlažné. Únia ho zatiaľ neodmietla a uviedla, že ho preštuduje. Problémom je momentálne čas, keďže brexit je stanovený na 31. októbra a 17. októbra sa uskutoční summit, na ktorom sa bude o odchode Británie z Únie rokovať.

Londýn navrhuje odstránenie írskej poistky, ktoré je dôvodom, že pôvodný plán niekoľkokrát neschválila dolná komora parlamentu. Tento sporný bod má byť nahradený iným opatrením bez colných kontrol na írskych a bez fyzickej colnej infraštruktúry. V pláne je aj to, že Severné Írsko by zostalo v jednotnom trhu únie s tovarom. Kontroly by prebiehali v prístavoch v Írskom mori a mimo írsko-severoírskej hranice.

„Z nášho pohľadu to nie je základ dohody, ale základ pre budúcu diskusiu,“ povedal námestník írskeho ministra financií Patrick O'Donovan. V pláne sú podľa neho body, ktoré Dublin víta, ale aj také, ktoré budú problematické. „Ide hlavne o colné kontroly,“ dodal O'Donovan.

Stanovisko, že plán nepredstavuje základ dohody, zaznelo dnes aj z Európskeho parlamentu. Podľa agentúry Reuters si to myslia poslanci, ktorí majú na starosti brexit.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson