Šefčovič verí, že Maďari a Rumuni nájdu dobrých kandidátov do komisie

Aj napriek problémom s maďarskými a rumunskými nominantmi na členov Európskej komisie (EK), ktoré si vynútia vymenovanie nových kandidátov, vládne v inštitúciách EÚ presvedčenie, že nová exekutíva EÚ začne svoje pôsobenie v stanovenom termíne 1. novembra.

01.10.2019 14:28
šefčovič Foto:
Maroš Šefčovič
debata (3)

Uviedol to slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič po tom, ako prvý z navrhnutých eurokomisárov prešiel procesom verejného vypočúvania v Európskom parlamente (EP). Šefčovičov híring sa uskutočnil v pondelok popoludní.

Výbor EP pre právne záležitosti (JURI) tiež v pondelok definitívne potvrdil, že László Trócsányi z Maďarska a Rovana Plumbová z Rumunska nespĺňajú potrebné náležitosti pre zamedzenie konfliktu záujmov a nebudú sa môcť zúčastniť na procese vypočúvania na pôde EP.

Šéf europarlamentu David Sassoli musí v tejto situácii rokovať s predsedníčkou budúcej eurokomisie Ursulou von der Leyenovou. Hlavnou otázkou budú mená nových kandidátov a udržanie už pridelených portfólií pre komisárov z oboch uvedených krajín.

„Je to na von der Leyenovej ako sa rozhodne. A potom bude treba stanoviť nový termín híringov a noví kandidáti tiež musia prejsť pred híringom cez preskúmanie vo výbore JURI,“ povedal Šefčovič.

Tento postup môže podľa neho do určitej miery predĺžiť obdobie, počas ktorého budú prebiehať híringy s kandidátmi. Predošlý šéf EP Antonio Tajani, ktorý je v súčasnosti predsedom Výboru EP pre ústavné záležitosti, však Šefčoviča ubezpečil, že europarlament má veľký záujem na tom, aby sa hlasovanie v pléne EP o novej exekutíve EÚ konalo 23. októbra.

Nová eurokomisia by v takomto prípade mohla začať svoju činnosť v stanovenom termíne 1. novembra.

Poslanci EP majú priestor na dodatočné vypočutie novonavrhnutých eurokomisárov v dňoch 14. až 16. októbra. To by neohrozilo konečné hlasovanie v pléne EP, ktoré by sa malo uskutočniť o týždeň neskôr v Štrasburgu.

Na otázku TASR či sa neobáva, že – podobne ako pred piatimi rokmi – nová šéfka eurokomisie kvôli zmenám v pôvodnej zostave svojho kabinetu rozhodne o prerozdelení portfólií a Slovensko by tak mohlo dostať trebárs agendu rozširovania a susedskej politiky, Šefčovič uviedol, že „to sa môže stať iba raz za život“.

Pred piatimi rokmi bol totiž pôvodne navrhnutý pre rezort dopravy a po zlyhaní slovinskej nominantky Alenky Bratušekovej v rámci híringov, mu bola pridelená agenda energetickej únie.

„Toto sa neopakuje, stáva sa to raz za život. Verím, že obe krajiny predstavia dobrých kandidátov a tí budú mať väčší úspech pri prechádzaní procesom posudzovania a že sa termín stihne a nová komisia sa ujme povinností 1. novembra,“ uzavrel Šefčovič.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #eurokomisár