Koordinátori výborov europarlamentu jednomyseľne odporučili Šefčoviča za eurokomisára

Vypočúvanie slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na pôde Európskeho parlamentu (EP) bolo úspešné. Pre TASR to potvrdili nemenované zdroje z prostredia europarlamentu.

01.10.2019 11:50 , aktualizované: 13:43
debata (17)

Podľa týchto zdrojov koordinátori (predsedovia výborov a zástupcovia politických frakcií v nich) z Výboru pre ústavné veci (AFCO) a Výboru pre právne veci (JURI) jednomyseľne odobrili nomináciu Šefčoviča na post podpredsedu Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad.

V priebehu utorka prebehnú formálne kroky, keď koordinátori výborov pošlú Konferencii predsedov výborov dôverný odporúčací list, v ktorom informujú o výsledku svojho rozhodnutia. Uvedú v ňom, či sa už vypočutý kandidát môže stať členom kolégia komisárov a plniť si povinnosti, ktoré mu boli pridelené.

Ak by sa stanoviská členov výborov, ktoré mali na starosti verejné vypočutie líšili, bola by potrebná podpora koordinátorov zastupujúcich najmenej dve tretiny členov výboru.

V prípade híringu slovenského eurokomisára však k tejto situácii nedošlo.

Hajšel: Šefčovič bol veľmi presvedčivý

Europoslanec Robert Hajšel (nominant Smer) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) upozornil, že Šefčovič počas „híringu“ na všetky otázky odpovedal odborne a do hĺbky. To podľa jeho slov potvrdila aj väčšina poslancov, ktorí mu kládli otázky.

„Mal veľa osobných otázok a dokázal obhájiť aj svoje politické ciele. Určite väčšinu presvedčil. Keď sa bude hlasovať o tom či prejde alebo nie, nemám pochýb, že sa tak stane,“ uviedol Hajšel.

Zdôraznil, že Šefčovič je skúsený člen eurokomisie a že dokázal odpovedať aj na nepríjemné politické otázky týkajúce sa jeho prezidentskej kampane.

Hajšel pripomenul, že mnohí na Slovensku zatiaľ nedoceňujú význam portfólia, ktoré získal Šefčovič. Ako však dodal EÚ sa ocitla v zložitej situácii, keď je politické zloženie v europarlamente fragmentované a Európska komisia bude mať členov z rôznych politických skupín a zo štátov s rôznymi záujmami, preto bude dôležité práve nastavenie funkčných medziinštituci­onálnych vzťahov.

„Bude to dôležité, ak chceme byť naďalej v EÚ schopní prijímať dobré a hlboké riešenia a rozhodnutia,“ povedal Hajšel.

Podľa neho sa podceňuje aj druhá časť Šefčovičovej agendy, a to je strategický výhľad. Upozornil, že bude záležať od Šefčoviča samotného, ako sa dokáže zhostiť tejto úlohy a nastaviť agendu tak, aby sa čo najlepšie dostala do médií. Podľa Hajšela by mal práve Šefčovič vyhodnocovať, na aké trendy sa má Európa sústrediť, ak chce aj naďalej zostať konkurencieschopná v porovnaní s hlavnými konkurentmi, ako sú Spojené štáty alebo Čína.

Video: Slovenskí europoslanci sa vyjadrujú k vypočúvaniu Maroša Šefčoviča.
Video

Štefanec: SR mala nárok na lepšiu agendu

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) uviedol, že išlo o štandardné vypočutie na pôde EP a Šefčovič podal očakávaný výkon, čomu zrejme napomohlo aj to, že sa už viackrát zúčastnil híringov.

„Dokázal, že je schopný zastávať uvedenú oblasť,“ povedal s odkazom na Šefčovičovu pracovnú agendu. „Problémom nie je jeho osoba, problémom je skôr to, že Slovensko dostalo teraz menej významnú oblasť ako v predchádzajúcej komisii,“ uviedol poslanec, podľa ktorého má slovenský eurokomisár „naviac“.

Podľa Štefanca už samotný fakt, že Šefčovič bude už po tretí krát členom Európskej komisie, vzbudzovalo očakávania, že dostane nejakú významnejšiu oblasť a nie agendu, s ktorou ako eurokomisár začínal.

„Z tohto pohľadu je to zlé vysvedčenie slovenskej vlády,“ domnieva sa Štefanec. Upozornil, že podľa jeho informácií šéfka budúcej eurokomisie Ursula von der Leyenová požiadala EP, aby zorganizoval vypočúvania od najmenej dôležitého po tie najdôležitejšie portfóliá. „Šefčovič začínal ako prvý toto kolo vypočúvaní, čo znamená, že toto portfólio nie je také významné, ako by si Slovensko zaslúžilo,“ dodal.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #eurokomisár