Silný vietor pripravil v strednej Európe o život troch ľudí

Časťami strednej Európy sa v pondelok prehnal silný vietor, ktorý pripravil o život troch ľudí, narušil dopravu a spôsobil výpadky elektriny. Spadnutý strom zabil na Slovensku v Nitre 14-ročného chlapca, na východe Nemecka prišiel podľa tamojšej polície o život 41-ročný vodič, keď na jeho auto spadol strom pri meste Wittenberg.

01.10.2019 08:05 , aktualizované: 08:20
solný vietor strom hasič počasie Foto: ,
Hasiči pomáhali hlavne pri odstraňovaní popadaných stromov na cestách a zaparkovaných autách a pri uvoľnených plechových strechách. Bratislava.
debata

Pre silný vietor zasahovalo za posledných 24 hodín na Slovensku celkovo 280 hasičov pri viac ako 200 výjazdoch. „Silný nárazový vietor, ktorý včera zasiahol územie Slovenska, si za posledných 24 hodín vyžiadal celkom 234 výjazdov hasičov. Počas noci sa situácia upokojila a od 21.00 h stúpol počet výjazdov len minimálne,“ priblížila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Prevažne podľa jej slov zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a zaparkovaných vozidiel a pomáhali pri strhnutých strechách z bytových a rodinných domov.

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči najviac v Nitrianskom kraji, a to 57-krát, najmä v okresoch Nitra, Nové Zámky a Komárno. V Trnavskom kraji mali hasiči 47 výjazdov, v Banskobystrickom 45, v Bratislavskom kraji 44, v Trenčianskom kraji 12 a v Košickom a Prešovskom kraji po 7 výjazdov.


VIDEO: Silný vietor v Nitre spôsobil pád konára stromu, ktorý následne usmrtil 14-ročného chlapca. Pozrite si video z miesta činu. Zdroj: TASR (vysielané 30.9.2019)

Video

O rozsiahlom prerušenie dodávok elektrického prúdu informovali médiá predovšetkým v Poľsku. Bez elektriny sa tam ocitlo v jednej chvíli až 300 000 ľudí. Poľskí hasiči uviedli, že jedna osoba prišla o život a dve ďalšie utrpeli zranenia, keď ich auto zavalil strom. Päť osôb utrpelo zranenia aj na iných miestach v Poľsku. Hasiči naďalej odstraňujú popadané stromy naprieč Poľskom a tisíce ľudí ostávajú bez elektrickej energie.

Taktiež v Českej republike zostalo bez elektriny približne 30-tisíc domácností, popadané stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu.

Podobné problémy hlásili aj z Nemecka. Pri meste Wolfsburg medzi Hannoverom a Berlínom narazil vysokorýchlostný vlak do stromu v koľajisku, pričom rušňovodič utrpel ľahké zranenia. Pri Lipsku postŕhali stromy vedenie a bez elektriny zanechali okolo 5 000 ľudí. V Berlíne zatvorili preventívne obe zoologické záhrady.


VIDEO: Prudký vietor v Bratislave spôsobil pád minimálne desiatich stromov a odtrhol strechu na Podunajskej ulici.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #počasie #Nemecko #Slovensko #vietor #Európa