Šefčovič prešiel grilovaním v europarlamente

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič sa ako prvý z kandidátov budúcej Európskej komisie podrobil tzv. grilovaniu v Európskom parlamente. Poslanci dvoch výborov ho podrobili takmer trojhodinovému "vypočúvaniu" - otázkam, ktoré sa týkajú Šefčovčovho budúceho portfólia ako podpredsedu komisie - medziinštitucionálnych vzťahov a strategického výhľadu.

30.09.2019 11:57 , aktualizované: 18:50
Belgicko EÚ EP eurokomisári vypočúvanie Šefčovič Foto: ,
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič podstúpil vypočúvanie v Európskom parlamente.
debata (62)

Pri grilovaní však došlo aj na jeho výroky z prezidentskej kampane. Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) z frakcie ľudovcov Šefčovičovi pripomenul, že na jednej strane síce víta rodovú rovnosť a rodovú vyváženosť budúcej Európskej komisie, ale v marci počas kampane jednoznačne privítal rozhodnutie vlády zastaviť ratifikáciu Istanbulského dohovoru o boji proti násiliu páchanému na ženách. „Maroš Šefčovič je kompetentný kandidát, o tom v Bruseli takmer nik nepochybuje. Ak je otázka, či svoju úlohu technicky zvládne, odpoveď je, že má výborné šance. Lenže europoslanci posudzujú aj iné vlastnosti – osobnú integritu, transparentnosť či to, nakoľko sa rozchádza pôsobenie v Bruseli s pôsobením na Slovensku. Nemôžeme sa tváriť ako Európania v Bruseli a na Slovensku na hodnoty, ktoré zastávame, zabudnúť," povedal Bilčík ešte pred vypočúvaním.

Šefčovič odpovedal, že táto téma sa ho týka aj ako otca dvoch dcér. „Je pre mňa neprijateľné, aby sa mali moje dcéry mať horšie ako môj syn, len preto, že sa narodili ako dievčatá,“ povedal. V súvislosti s násilím páchaným na ženách vyhlásil, že podporuje zámer budúcej šéfky Európskej komisie, aby násilie na ženách bolo zaradené medzi trestné činy.

Šefčovičovi, ktorý končí v pozícii podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu, nie je budúce portfólio celkom cudzie. Medziinštituci­onálne vzťahy mal na starosti v čase, keď pôsobil v Európskej komisii pod vedením Josého Manuela Barrosa. Vzhľadom na snahu europarlamentu o posilnenie svojich právomocí Šefčovičova úloha v budúcej komisii Ursuly von der Leyenovej môže byť dôležitá, aj keď nie tak verejne diskutovaná ako oblasť energetiky.

Vypočúvania v europarlamente sa týkajú najmä technokratických otázok. Samotný Šefčovič podstatnú časť svojho úvodného 15-minútového prejavu venoval potrebe posilnenia vzťahov medzi Európskou komisiou a Európskym parlamentom. Toho sa týkali aj mnohé otázky europoslancov. Viacerí žiadali od Šefčoviča napríklad podrobnosti v oblasti znižovania byrokratickej záťaže. Šefčovič upozornil na to, že nechce „mechanický prístup“ pri presadzovaní pravidla „jeden za jeden“, čiže jeden zákon prijatý, druhý odstránený. Znižovanie administratívnej záťaže neohrozí súčasné štandardy ochrany v sociálnej oblasti, zdravia a potravín.

Šefčovič tiež avizoval, že chce v prvých dvoch rokoch svojho mandátu navštíviť národné parlamenty všetkých členských krajín EÚ. Hlavnou témou rokovaní má byť lepšia regulácia európskeho práva.

Ešte pred vypočúvaním musel písomne odpovedať na súbor ôsmich otázok, ktoré sa týkajú jeho budúceho portfólia. Europoslancov zaujímal jeho názor na možnosť, aby europarlament mal legislatívnu iniciatívu a právo vyšetrovať rôzne kauzy, ale pýtali sa napríklad aj na nárast petícií občanov EÚ.

Pri grilovaní a 25 otázkach europoslancov dostal slovo aj Robert Hajšel (Smer-SD) z frakcie socialistov. Šefčoviča sa pýtal na opatrenia, ktoré majú viesť k tomu, aby sa Európa stala lídrom v elektromobilovom priemysle. Podľa Šefčoviča zatiaľ chýbajú normy a pravidlá, ktoré by zaviedli pre európsky elektromobilový trh vysoké štandardy.

Šefčovič, ktorý pôsobí v Európskej komisii presne desať rokov, vystupoval pred europarlamentom ako skúsený diplomat. Jeho odpovede nevyvolali výraznejšie napätie. Bývalý šéf europarlamentu Antonio Tajani, ktorý je teraz predsedom výboru pre ústavné veci, po grilovaní pripomenul najmä Šefčovičov výrok, že silnejší Európsky parlament znamená silnejšiu Európu. Šéfka výboru pre právne veci Lucy Nethsinghaová, ktorá vypočúvaniu spolupredsedala, zas ocenila princíp, že politika a stratégie majú vychádzať z faktov.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Maroš Šefčovič #eurokomisár