Britský minister financií Javid tvrdí, že Británia odíde z Únie 31. októbra

Britský minister financií Sajid Javid v pondelok uviedol, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra, pričom vyslovil nádej, že sa Londýn s Bruselom dohodne. Informovala o tom agentúra Reuters.

30.09.2019 10:28
debata

„Dúfam, že odídeme s dohodou,“ povedal pre televíznu stanicu ITV Javid. „Ak sa nám nepodarí dosiahnuť dohodu, podľa mňa je dôležité, aby sme v každom prípade odišli, teda odišli aj bez dohody. Nebude to dokonalé, ale je potrebné, aby sme 31. októbra odišli,“ povedal Javid.

Britský minister financií opakovane odmietol vysvetliť, ako chce vláda konzervatívneho premiéra Borisa Johnsona zabezpečiť brexit vzhľadom na zákon, podľa ktorého, ak sa jej nepodarí uzavrieť s Bruselom dohodu o odchode Británie z EÚ, je povinná opäť požiadať o jeho odklad.

„Zákon, ktorý parlament schválil, samozrejme, všetko sťažuje, ale my jasne hovoríme, že naša politika sa nemení a 31. (októbra) odchádzame,“ povedal Javid pre ITV počas zjazdu Konzervatívnej strany, ktorý sa v dňoch 29. septembra až 2. októbra koná v Manchestri.

Napriek tomu, že britský parlament schválil zákon, že Spojené kráľovstvo nemôže odísť z EÚ bez dohody, premiér Boris Johnson trvá na tom, že Británia EÚ opustí 31. októbra či už s dohodou, alebo bez nej.

Pôvodnú „rozvodovú“ dohodu, ktorú Dolnej snemovni britského parlamentu predložila Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová, poslanci trikrát odmietli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #brexit bez dohody