Slováci v Británii by sa mali registrovať, aby mohli zostať v krajine aj po brexite, vyhlásilo MZV

Slovenskí občania žijúci v Británii by nemali oddaľovať registráciu, ktorá umožní občanom členských krajín Európskej únie zotrvať v Británii po brexite. Slovákov na to dnes vyzval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV) František Ružička po rokovaní medzirezortnej koordinačnej skupiny k brexitu na úrovni štátnych tajomníkov a za účasti zástupcov sociálnych partnerov, odborných a podnikateľských organizácií.

26.09.2019 17:27
debata (4)

„Registráciu by nemali oddaľovať, aby sa nestali obeťou administratívneho problému v prípade odchodu Británie z EÚ k novembru tohto roku," vyhlásil. V opačnom prípade môžu Slováci v Británii čeliť rôznym problémom, napríklad im nevyplatia sociálne dávky.

Ružička informoval, že cieľom stretnutí medzirezortnej skupiny je zabezpečiť maximálny tok informácií o tom, čo sa deje v rokovaniach medzi EÚ a Britániou a o tom, čo budú potrebovať naši občania a podnikatelia v prípade, že dôjde k brexitu bez dohody. Zopakoval, že takýto odchod bude mať dopad na život a prácu mnohých ľudí, ale aj na ekonomiku a hospodárstvo nielen Veľkej Británie, ale aj Slovenska. MZV chce preto neustále zdieľať s partnermi informácie o tom, čo sa deje alebo čo očakáva, že sa bude diať. MZV udržuje kontakt s britskou stranou, pričom zastáva postoj Európskej únie, a to vystúpenie na základe dohody a otvorenosť širokej politickej dohode. Prioritou rezortu diplomacie je pritom ochrana práv 100-tisíc Slovákov v Británii a podnikateľov.

Rezorty sa podľa Ružičku postupne pripravujú na brexit bez dohody. Ministerstvá hospodárstva a dopravy napríklad organizujú informačné semináre a na svojich stránkach informujú, ako sa brexit dotkne napríklad dopravcov. Oblasti vnútra a spravodlivosti sa sústredia napríklad na oblasť hraničnej regulácie a pripravujú sa na možnosť, že Veľká Británia prestane uznávať občianske preukazy a od turistov a návštevníkov bude požadovať pas. „Na to musíme byť pripravení," zdôraznil Ružička.

Európska únia (EÚ) stále čaká na návrhy od Veľkej Británie, ktoré by odblokovali uviaznuté rokovania o podmienkach jej odchodu z európskeho bloku. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier dnes povedal, že je „naďalej pripravený pracovať na akomkoľvek novom legálnom a funkčnom návrhu" zo strany britského premiéra Borisa Johnsona. Naznačil však, že za posledné týždne v tomto smere nebol dosiahnutý dostatočný pokrok. EÚ už síce dosiahla dohodu s Londýnom, tú však britský parlament tri razy po sebe odmietol. Johnson ju teraz chce od základov prerokovať, alebo opustiť rady únie bez dohody v stanovenom termíne, ktorým je 31. október.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit