Europoslanec Bilčík sa stal predsedom delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Bilčík (SPOLU - občianska demokracia), bol vo štvrtok v Bruseli zvolený za predsedu delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Čiernou Horou.

26.09.2019 15:50 , aktualizované: 20:41
debata (11)

V praxi to znamená, že Bilčík, ktorý v EP zastupuje Európsku ľudovú stranu (EPP), bude v nasledujúcich rokoch viesť parlamentné stretnutia v Bruseli, v Štrasburgu a v Podgorici zamerané na vzťahy s parlamentom tejto západobalkánskej krajiny ašpirujúcej na členstvo v EÚ.

Bilčík je jediným slovenským europoslancom, ktorému sa podarilo získať post šéfa niektorej z delegácii EP s tretími krajinami. A to aj napriek tomu, že zastáva iba svoj prvý mandát v EP.

O situácii v partnerských krajinách a o vzťahoch medzi EÚ a jej partnermi diskutujú členovia delegácii na pravidelných zasadnutiach v Bruseli a v Štrasburgu. Delegácie tiež organizujú medziparlamentné schôdze, kde majú možnosť diskutovať o otázkach priamo s volenými zástupcami krajín, na ktoré sa zameriavajú.

„Som veľmi rád, že sa mi ako politickému nováčikovi podarilo presadiť v súboji o šéfov delegácii. V Čiernej Hore prebieha reformný proces a je dôležité, aby sme ho z Európskej únie podporovali. Považujem túto prácu zároveň aj za súčasť jedného z najdôležitejších cieľov slovenskej zahraničnej politiky, ktorým je podpora integračných procesov na západnom Balkáne,“ uviedol Bilčík.

Upozornil, že EP potrebuje živý parlamentný dialóg s partnermi v Čiernej Hore a musí im na ich ceste do Únie pomáhať. „Považujem to za našu európsku, a teda aj slovenskú povinnosť,“ dodal europoslanec.

Význam tohto postu ocenil aj Ivan Štefanec (KDH), šéf slovenskej delegácie vo frakcii EPP. Podľa jeho slov ide o ďalší úspech frakcie ľudovcov v europarlamente.

„Verím, že pri svojom pôsobení zúročí svoje skúsenosti z akademickej práce i zo zahraničnej politiky. Čierna Hora urobila v posledných rokoch významný pokrok smerom k integrácii do Európskej únie a k presadzovaniu stability v regióne. Som presvedčený, že Bilčík bude v tomto smerovaní kľúčový,“ odkázal Štefanec.

Čierna Hora je všeobecne považovaná za „favorita“ na členstvo v EÚ spomedzi všetkých kandidátov z krajín západného Balkánu. Doteraz sa jej vyjednávačom podarilo otvoriť 32 z celkového počtu 35 prístupových kapitol, pričom tri z nich boli dočasne uzavreté.

Pollák podpredsedom delegácie pre vzťahy s Ruskom

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák (OĽaNO) bol vo štvrtok poobede v Bruseli zvolený do funkcie podpredsedu delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Ruskou federáciou.

Pollák vyjadril radosť, že dostal potrebnú dôveru od členov zákonodarného zboru EÚ, ako aj zo strany politickej frakcie, ktorú v EP zastupuje – Európskej ľudovej strany (EPP).

„Mojou snahou bude konsolidovať vzťahy s Ruskom na všetkých úrovniach vrátane tej bezpečnostnej. Je to dôležitý partner pre mnohé členské krajiny EÚ a vzájomné vzťahy treba konsolidovať,“ povedal. Zároveň však upozornil, že netreba zabúdať na skutočnosť, že územná celistvosť Ukrajiny bola narušená zo strany Ruska.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Vladimír Bilčík #europoslanec