Maďari a Rumuni s eurokomisármi neuspeli

Eurokomisári navrhnutí Budapešťou a Bukurešťou vo štvrtok neprešli hlasovaním právneho výboru Európskeho parlamentu, ktorý hodnotil ich finančné záznamy a možné konflikty záujmov.

26.09.2019 15:28 , aktualizované: 18:12
Európsky parlament, europarlament, Brusel,... Foto: ,
Europarlament, ilustračná foto.
debata (5)

Europoslanci tak prvý raz skrížili plány nastupujúcej šéfke eurokomisie Usrule von der Leyenovej, ktorá Lászlóovi Trócsányimu a Rovane Plumbovej chcela zveriť oblasti rozšírenia EÚ a dopravy. Ich kandidatúra je teraz pozastavená a nemôžu sa zúčastniť na vypočutiach vo výboroch plánovaných na budúci týždeň. Ďalších 24 členov eurokomisie vrátane jej podpredsedu Maroša Šefčoviča súhlas výboru získalo.

Bývalý minister spravodlivosti vlády Viktora Orbána, zodpovedný za Bruselom kritizovanú súdnu reformu, nedokázal výboru vysvetliť, do akej miery bola či stále je právnická kancelária, ktorú pred vyše štvrťstoročím založil, napojená na vládu. Proti Trocsányimu hlasovalo jedenásť europoslancov, podporili ho deviati. „Je to politické rozhodnutie bez akéhokoľvek vecného základu, proti ktorému mienim podniknúť potrebné právne kroky,“ reagoval exminister podľa portálu 444.hu.

Rumunka dopadla ešte horšie ako Maďar. Neprešla pomerom hlasov 15 ku 6. Plumbová nevedela presvedčivo obhájiť, prečo v predloženej majetkovej bilancii zamlčala dva úvery v celkovej hodnote takmer milión eur. Poslanci neboli spokojní ani s tým, ako vysvetlila pôvod peňazí, ktoré venovala svojej sociálnodemokra­tickej strane. Mnohí čelní predstavitelia rumunskej vládnej strany sú trestne stíhaní alebo už odsúdení za korupciu.

Podľa hovorkyne eurokomisie Miny Andreevovej nesúhlas neznamená, že by oba štáty nevyhnutne museli navrhnúť náhradníkov. „Momentálne to znamená, že celá procedúra (ich schvaľovania) je pozastavená,“ vysvetlila. Výbor teraz zašle von der Leyenovej list, v ktorom jej svoj nesúhlas oznámi, a ďalší krok bude na šéfke komisie. Obe krajiny však môžu priamo navrhnúť náhradných kandidátov, ak sa chcú vyhnúť možným ďalším problémom pri schvaľovaní oboch nominantov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ursula von der Leyenová #eurokomisár