Kövesiovú definitívne potvrdili ako budúcu šéfku Európskej prokuratúry

Bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová sa stane prvou šéfkou novovznikajúcej Európskej prokuratúry (EPPO). Definitívne to v utorok potvrdil Európsky parlament (EP).

25.09.2019 00:05
Laura Kövesiová kovesiová Foto:
Bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová.
debata

Kövesiová bola favoritkou europarlamentu pre túto funkciu od začiatku medziinštituci­onálnych rokovaní, ktoré prebiehali od jari tohto roku. Minulý týždeň jej vymenovanie podporilo 17 z 22 členských krajín EÚ, ktoré sa k EPPO pripojili.

Po utorňajšej dohode s vyjednávačmi Rady EÚ predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Juan Fernando López Aguilar uviedol, že Kövesiová je výbornou voľbou na obsadenie postu hlavnej prokurátorky EÚ.

„Má vynikajúce odborné schopnosti. Okrem toho Rumunsko v súčasnosti nezastáva žiadne kľúčové pozície v EÚ. Odteraz bude jednou z najsilnejších žien v EÚ,“ uviedol španielsky europoslanec.

predsedníčky Výboru EP pre kontrolu rozpočtu Moniky Hohlmeierovej Kövesiová ako kandidátka „najlepšie korešponduje s víziou Európskeho parlamentu o silnej a dôveryhodnej Európskej prokuratúre“. Nemecká europoslankyňa zároveň ocenila jej kompetentnosť, odolnosť, odvahu a impozantné výsledky v boji proti korupcii v Rumunsku.

Európska prokuratúra by mala od októbra 2020 vyšetrovať a stíhať trestné činy proti finančným záujmom EÚ, teda predovšetkým zneužívanie európskych fondov, ale tiež veľké cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH) či financovanie medzinárodného terorizmu. Jej sídlo bude v Luxemburgu.

Doteraz sa do iniciatívy EPPO zapojilo 22 z 28 členských štátov EÚ. Päť krajín (Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko) sa bude môcť k EPPO pripojiť kedykoľvek v budúcnosti. Šiestou nezapojenou krajinou je Británia, ktorá sa chystá opustiť EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Európsky parlament #Európska prokuratúra #Laura Kövesiová