EÚ žiada Johnsonov návrh do konca mesiaca

Šesť týždňov do termínu brexitu stále nie je jasné, ako sa chce britský premiér Boris Johnson dopracovať k dohode s EÚ, ktorú by schválil britský aj Európsky parlament. Členským štátom EÚ tak pomaly dochádza trpezlivosť. Fínsky premiér Antti Rinne, ktorého krajina tento polrok predsedá Rade EÚ, tak do Londýna odkázal, aby patričné konkrétne návrhy Británia doručila písomne do 30. septembra.

19.09.2019 16:52
Británia / Brexit Foto: ,
Stúpenci brexitu žiadajú odchod Británie z EÚ k 31. októbru.
debata (1)

Johnson totiž síce vyhlasuje, že v rokovaniach o tzv. írskej poistke nastal pokrok, na papieri však do Bruselu (a teda aj k zástupcom všetkých členských štátov EÚ) nijaké konkrétne návrhy neprišli. Až dnes – teda niekoľko hodín po vyhlásení fínskeho premiéra – hovorkyňa Európskej komisie potvrdila, že z Londýna dostali nové dokumenty. Hovorca britskej vlády vzápätí spresnil, že ide o „dôverné technické podklady“ k návrhom zmien v brexitovej dohode.

Zjavne nejde o oficiálne návrhy britskej vlády. „Formálne písomné návrhy predložíme, keď budeme pripravení, nie na základe umelej lehoty, a keď bude jasné, že EÚ o nich bude konštruktívne rokovať,“ citoval vyhlásenie hovorcu britskej vlády denník Guardian.

Čo konkrétne sa uvádza v podkladoch Londýna ako riešenie pre tzv. írsku poistku, ktorá má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, nie je jasné. Zajtra sa však v Bruseli obnovia rokovania medzi EÚ a Britániou – hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier sa má stretnúť s britským ministrom pre brexit Stephenom Barclayom. Ten ešte pred rokovaním vyzval EÚ na „pružnosť a kreativitu“. Ak bude EÚ trvať na svojej pozícii, nie je šanca dosiahnuť dohodu. Írska poistka musí podľa neho z dohody zmiznúť, inak je Británia pripravená na odchod z EÚ 31. októbra aj bez dohody.

Lenže Londýn stále neprišiel s konkrétnym návrhom, čím by chcel poistku nahradiť. Hlavný vyjednávač EÚ Barnier pred europarlamentom upozornil Britániu, že ak sa má dospieť k dohode, rokovania nemožno len predstierať.

„Ak chce Spojené kráľovstvo prerokovať alternatívy k terajšej dohode, musí ich predložiť do konca mesiaca. Ak sa tak nestane, je po všetkom,“ povedal v stredu večer fínsky premiér po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži. Ako dodal, s Macronom sa zhodli, že britský návrh – ak existuje – musí mať písomnú podobu. Tak budú mať členské štáty čas preštudovať si ho do kľúčového summitu, ktorý bude 17. októbra.

Veľa slov, málo činov

Aj šéf írskej diplomacie Simon Coveney včera potvrdil, že lídri členských krajín doteraz nijaké dôveryhodné návrhy z Londýna nevideli. „Veľa toho počujem, ale mám toho málo na čítanie,“ vyhlásil v pondelok luxemburský premiér Xavier Bettel po stretnutí s Johnsonom v Luxemburgu.

Ak sa európska dvadsaťsedmička dohodla, že skutočne dáva Londýnu hraničnú lehotu na predloženie konkrétneho návrhu, Johnson by sa ocitol vo veľkej časovej tiesni. Koniec septembra by bol pre britského premiéra problémom aj preto, že v tom čase sa koná výročná stranícka konferencia konzervatívcov.

Johnson stále zdôrazňuje, že brexitová dohoda s írskou poistkou je preňho neprijateľná. O iných možnostiach však vraj nechce hovoriť verejne. Jednou z najčastejšie diskutovaných možností je pôvodný návrh EÚ, aby sa pravidlá EÚ aj po skončení prechodného obdobia vzťahovali na Severné Írsko, čo však odmietajú radikáli severoírskej probritskej strany, od ktorej podpory bola závislá menšinová vláda konzervatívcov.

Podľa britských médií Johnsonovo riešenie spočíva v zachovaní spoločného trhu pre poľnohospodárske produkty medzi Írskom a Severným Írskom. Colné kontroly a obmedzené kontroly tovarov sa majú robiť inde ako priamo na hranici. Británia a Severné Írsko nemajú zostať v colnej únii s EÚ, zmeniť by to mohol severoírsky parlament.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Boris Johnson