Kövesiová bude novou šéfkou Európskej prokuratúry

Bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová sa zrejme stane prvou šéfkou novovznikajúcej Európskej prokuratúry (EPPO). Rozhodli o tom vo štvrtok členské krajiny EÚ v zastúpení svojich veľvyslancov (COREPER). Jej vymenovanie ešte musí odobriť Európsky parlament, čo je však už len formalita.

19.09.2019 12:16 , aktualizované: 12:49
Laura Kövesiová Foto: ,
Laura Codruța Kövesiová
debata (2)

O Kövesiovej víťazstve rozhodli veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) len dva dni po tom, ako došlo k obnoveniu diskusií o vymenovaní šéfa EPPO medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ.

Prvá séria rokovaní medzi oboma inštitúciami, zo začiatku tohto roka, nebola úspešná a rozhodnutie zvoliť vedúceho EPPO bolo odložené až na obdobie po eurovoľbách a skonštituovaní sa nového europarlamentu.

Pôvodne sa do konečného výberu uchádzačov o túto funkciu dostali okrem Rumunky Kövesiovej aj Francúz Jean-François Bohnert a Nemec Andrés Ritter.

Súboj bol nakoniec iba medzi Kövesiovou, ktorá mala podporu EP a Bohnertom, ktorého uprednostňovali členské krajiny vrátane Rumunska. Tam je totiž pri moci sociálnodemokra­tická vláda, ktorej členov si Kövesiová opakovane brala „na mušku“ v rámci vyšetrovania korupčných káuz.

Rumunská veľvyslankyňa Luminita Odobescuová ani vo štvrtok nehlasovala v prospech svojej krajanky, v súlade so želaním premiérky Vioricy Dancilaovej. Avšak Kövesiová získala dostatočnú podporu keď sa v jej prospech vyjadrilo 17 z 22 diplomatov.

Európska prokuratúra by mala od októbra 2020 vyšetrovať a stíhať trestné činy proti finančným záujmom EÚ, teda predovšetkým zneužívanie únijných fondov, ale tiež veľké cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH) či financovanie medzinárodného terorizmu. Jej sídlo bude v Luxemburgu.

Doteraz sa do iniciatívy EPPO zapojilo 22 z 28 členských štátov EÚ. Päť krajín (Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko) sa bude môcť k EPPO pripojiť kedykoľvek v budúcnosti. Šiestou nezapojenou krajinou je Británia, ktorá sa chystá opustiť EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska prokuratúra #Laura Kövesiová