Juncker: Eurokomisia je stále prístupná britským návrhom k dohode o brexite

Európska komisia (EK) bude "24 hodín denne po sedem dní v týždni prístupná" britským návrhom na dosiahnutie kompromisného riešenia dohody o tzv. brexite. Exekutíva EÚ to uviedla v oficiálnom stanovisku v súvislosti s pondelňajším stretnutím britského premiéra Borisa Johnsona s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom v Luxemburgu.

16.09.2019 07:03 , aktualizované: 18:57
Brexit / Británia / Johnson / Juncker / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v meste Luxemburg, 16. september 2019.
debata (8)

V správe EK pre médiá sa uvádza, že Johnson a Juncker mali počas pracovného obeda „konštruktívne rokovanie“, na ktorom sa zúčastnili aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a britský vyjednávač pre brexit David Frost. Cieľom stretnutia bolo zhodnotiť prebiehajúce technické rozhovory medzi EÚ a Britániou a prediskutovať ďalšie kroky.

„Lídri zhodnotili prebiehajúce rozhovory medzi tímom Spojeného kráľovstva a pracovnou skupinou k článku 50,“ uvádza sa v dokumente eurokomisie s odkazom na článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý upravuje podmienky odchodu z Únie.

„Predseda britskej vlády opätovne potvrdil svoj záväzok k Veľkopiatkovej dohode z Belfastu a odhodlanie dosiahnuť dohodu o brexite bez írskej poistky, ktorú by mohli podporiť poslanci Spojeného kráľovstva. Opätovne zdôraznil, že nebude požadovať odklad dátumu brexitu a 31. októbra zaistí odchod Spojeného kráľovstva z EÚ,“ uvádza sa v uvedenej správe.

Juncker v tejto súvislosti pripomenul, že je úlohou Británie navrhnúť právne fungujúce riešenia, ktoré sú zlučiteľné s dohodou o brexite. Zároveň zdôraznil pokračujúcu ochotu EK preskúmať, či britské návrhy budú spĺňať účely tzv. írskej poistky. Spresnil, že takéto návrhy ešte neboli predložené britskou stranou, EK je však pripravená prijať ich a pracovať s nimi „24 hodín denne po sedem dní v týždni“.

„Októbrové zasadnutie Európskej rady bude v tomto procese dôležitým medzníkom. Ostatných 27 členských krajín zostáva jednotných,“ dodal Juncker. Summit EÚ sa uskutoční v dňoch 17. a 18. októbra v Bruseli.

Úrad britského premiéra, prostredníctvom správy Stáleho zastúpenia pri EÚ, rovnako ako aj EK, zhodne uviedli, že Johnson a Juncker sa zhodli na potrebe zintenzívnenia diskusií s tým, že pracovné stretnutia oboch pracovných tímov sa budú konať takmer na dennej báze. Zhoda je aj v tom, že rozhovory budú pokračovať na politickej úrovni medzi Barnierom a Frostom a tiež medzi Junckerom a Johnsonom.

Juncker v pondelok popoludní odcestuje na plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu do Štrasburgu, kde v stredu ráno vystúpi s prejavom aj o stave súčasných rokovaní o brexite.

Britský premiér Jonhson v minulosti opakovane tvrdil, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne, teda 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej. Takisto však vyhlasuje, že včas dokáže uzavrieť s EÚ takú prepracovanú „rozvodovú dohodu“, ktorá umožní riadený brexit.

Johnson pre BBC: Európska únia má už „plné zuby“ brexitu

Britský premiér Boris Johnson v pondelok pre britskú stanicu BBC povedal, že Európska únia má už „plné zuby“ tzv. brexitu a chce dohodu.

Johnson po stretnutí s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom v Luxemburgu v rozhovore s BBC povedal, že EÚ je „unavená z nekonečných odkladov“ brexitu a chce prejsť do ďalšej fázy, keď už obe strany budú riešiť svoje budúce obchodné vzťahy.

Írska poistka

Britský parlament tento rok už trikrát odmietol dohodu s EÚ, ktorú vyjednala bývalá premiérka Theresa Mayová. Predminulý týždeň ale zároveň schválil zákon, ktorý prakticky vylučuje odchod Británie z EÚ bez dohody. Johnson dlhodobo tvrdí, že vyjednanie dohody je prioritou jeho vlády, nebude sa ale vraj zdráhať ani vyviesť svoju krajinu z EÚ koncom októbra bez dohody.

Spor ohľadom dohody sa týka predovšetkým takzvanej írskej poistky, ktorej odstránenie z textu žiada britský premiér. Únia zmeny v texte odmieta. Poistka má podľa dojednanej zmluvy – v prípade, že sa strany nedokážu do konca prechodného obdobia dohodnúť na inom riešení – zabrániť prísnym kontrolám na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Súčasná podoba írskej poistky by od Severného Írska a prípadne od celého Spojeného kráľovstva požadovala dodržiavanie mnohých únijných pravidiel. Británia uviedla, že by bolo možné zaviesť technologické alternatívy k hraničným kontrolám, a to vo chvíli, keď by írska poistka mala začať platiť. Podrobnosti tohto plánu ale zverejnené neboli, čo medzi únijnými činiteľmi vyvoláva pochybnosti.

Johnsona v Luxemburgu vypískali, zrušil tlačovú konferenciu

Britský premiér Boris Johnson sa dnes kvôli demonštrantom nezúčastnil plánovanej tlačovej konferencie pod holým nebom po schôdzke s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom v Luxemburgu. Podľa britskej tlače na Johnsona čakalo hneď za plotom sídla luxemburského premiéra niekoľko stoviek demonštrantov, predovšetkým krajanov, z ktorých niektorí vopred ohlasovali zámer Johnsonovo vystúpenie prerušiť za pomoci megafónov.

Z davu sa ozývali výkriky ako „hanba“, „povedz pravdu, zastav puč“ alebo „zachráň nás, Bettel“, hlásili britskí reportéri z miesta.

Luxemburský premiér nakoniec pristúpil k pultíku sám a vyhlásil, že právo demonštrovať je súčasťou demokracie. Podľa BBC britská strana požiadala o presunutie tlačovej konferencie pod strechu, čo Luxemburčania odmietli. Za iných okolností by zo slušnosti vyhoveli, poznamenal denník The Guardian. Všimol si tiež, že Bettel sa občas obracal smerom k miestu, kde mal stáť Johnson, čím zdôraznil jeho neprítomnosť.

Podľa reportérky amerického denníka The New York Times (NYT) ale vnútri nebola dostatočne veľká miestnosť a hostitelia nechceli nechať vojsť dovnútra len vybraných novinárov, pretože by to bolo nefér voči ostatným. Zdroj z luxemburskej vlády podľa novinárky NYT odmietol, že by išlo o zámer.

The Guardian sa domnieva, že Johnson utrpel v jednej z najmenších krajín Európy veľké poníženie. Stalo sa tak podľa neho okrem iného aj preto, že Bettel pri tlačovej konferencii naznačil, že kampaň za vystúpenie Británie z EÚ bola založená na klamstvách. Johnson bol jednou z jej najvýraznejších tvá­rí.

K brexitu Bettel povedal, že prioritou jeho krajiny je ochrana jednotného trhu. Dvadsaťsedmička podľa neho potrebuje od Londýna solídne návrhy a Británii neposkytne odklad brexitu, ak by takýto krok nesledoval konkrétny účel. Ľudia podľa neho potrebujú istotu a politici ich nemôžu držať ako rukojemníkov. „Hodiny tikajú,“ uviedol Bettel.

Zdôraznil ale, že on sám nemá právomoc o brexite rokovať, jediným vyjednávačom za EÚ je Michel Barnier.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #brexit bez dohody