Európska komisia: Otázky a odpovede

Ursula von der Leyenová má byť prvou ženou na čele Európskej komisie. Koľko žien je v jej tíme? Kedy nastúpi nová Európska komisia?

10.09.2019 18:24
Európska komisia Ursula von der Leyenová brusel Foto: ,
Zvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámila rozdelenie portfólií v novej EK v sídle EÚ v Bruseli
debata

Ursula von der Leyenová má byť prvou ženou na čele Európskej komisie. Koľko žien je v jej tíme?

Von der Leyenová pri svojej nominácii avizovala, že chce zostaviť rodovo vyváženú Európsku komisiu a to sa jej podarilo. Novú Európsku komisiu má tvoriť 13 žien a 14 mužov. Dosluhujúca komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera má deväť žien a 19 mužov. Vo vedení novej európskej exekutívy sú medzi ôsmimi podpredsedami tri ženy (Margrethe Vestagerová z Dánska ako výkonná podpredsedníčka, Věra Jourová z ČR a Dubravka Šuicová z Chorvátska). V odstupujúcej komisii je medzi piatimi podpredsedami len jedna žena – vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Kedy nastúpi nová Európska komisia?

Malo by sa tak stať 1. novembra. Von der Leyenovej tím však na to potrebuje súhlas Európskeho parlamentu. Nominovaní členovia budúcej Európskej komisie v najbližších týždňoch podstúpia vypočúvanie (tzv. grilovanie) v príslušných výboroch europarlamentu podľa portfólia, ktoré majú mať na starosti. Ak budú mať europoslanci k niektorému nominovanému komisárovi vážne výhrady, môžu von der Leyenovú tlačiť k tomu, aby nomináciu zmenila, prípadne upravila rezort, na ktorý má daný kandidát nastúpiť. Europarlament nebude schvaľovať komisárov jednotlivo, ale Európsku komisiu ako celok. Von der Leyenovej tak europoslanci môžu pohroziť, že pre kontroverzného kandidáta na komisára odmietnu celý jej tím.

Bude mať Ursula von der Leyenová problém v europarlamente?

Grilovanie v europarlamente býva vždy náročné. Navyše v novom europarlamente na schválenie novej komisie nestačí dohoda dvoch najväčších frakcií ľudovcov a socialistov. Nominácia von der Leyenovej na šéfku Európskej komisie prešla s podporou liberálov z frakcie Obnovme Európu. Prvé výhrady k zloženiu budúcej komisie vzniesli Zelení, ktorí sa v eurovoľbách tiež posilnili. Nepáči sa im názov portfólia Ochrana európskeho spôsobu života, pod ktoré má patriť migrácia a ochrana hraníc, ale aj nominácia bývalého maďarského ministra spravodlivosti Lászlóa Trócsányiho, ktorý hral aktívnu úlohu pri podkopávaní princípov právneho štátu v Maďarsku.

Čo bude s britským komisárom?

Von der Leyenovej tím má o jedného člena menej ako Junckerova komisia, nominant Británie v nej nie je. Londýn sa vzhľadom na chystaný brexit rozhodol nenominovať nikoho. Brexit má totiž nastať 31. októbra, keď končí Junckerova komisia. Nie je však vylúčené, že termín brexitu sa ešte oddiali. Británia by tak mala vyslať do komisie svojho zástupcu, ktorý by v tíme mal pôsobiť do odchodu krajiny z EÚ podobne ako britskí europoslanci zvolení v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Ursula von der Leyenová