Češkin post v Bruseli: Babiš sa teší, opozícia zúri

Premiér je spokojný, opačná strana sa hnevá. Nové portfólio pre Věru Jourovú v budúcej Európskej komisii vyvolalo v Českej republike protichodné reakcie. Kým predseda vlády Andrej Babiš si pochvaľuje, akú funkciu získala, naopak, opozícia to považuje za veľký neúspech.

10.09.2019 17:44
jourová vera, EK, európska komisia Foto: ,
Věra Jourová tvrdí, že je pre ňu veľká česť, že sa stala podpredsedníčkou Európskej komisie. Naopak, opozícia sa jej vysmieva, keď hovorí o tom, akú agendu v Bruseli získala.
debata (14)

„Prvýkrát v histórii Česká republika získala prestížny post podpredsedu Európskej komisie. Je to pre náš štát vyznamenanie a v spojení s portfóliom pre hodnoty a transparentnosť aj veľká dôvera," napísal Babiš na Twitteri. Spokojná je aj Jourová, ktorá sa vyjadrila v podobnom zmysle na tejto sociálnej sieti. „Je to pre mňa veľká česť," dodala.

Predseda koaličnej sociálnej demokracie, ktorá tvorí menšinovú vládu s Babišovým hnutím ANO, je tiež rád z toho, čo sa ušlo Jourovej. „Portfólio, ktoré získala, nie je silné ekonomické, ale kľúčové pre zachovanie spoločných hodnôt, na ktorých stojí EÚ," citoval Jana Hamáčka server iDNES.

Komunisti, ktorí tolerujú v Poslaneckej snemovni Babišovu vládu, sa, naopak, netešia: „Toto portfólio nie je výhodné. Je to tlak na to, aby Česká republika vystupovala proti krajinám Visegrádu," mieni ich šéf Vojtěch Filip podľa iDNES. Jeho slová súvisia s tým, že eurokomisia máva opakované výčitky na adresu stavu právneho štátu a dodržiavania rôznych slobôd v Maďarsku a v Poľsku.

Opozícia si nedáva servítku pred ústa a v podstate novú agendu Jourovej považuje za debakel. Viacerí jej predstavitelia pritom tvrdia, že Babiš zlyhal na celej čiare, keď sa rozhodovalo o tom, akú oblasť nová šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová pridelí nominantke z Česka.

„Získané portfólio pre Jourovú nie je v záujme Českej republiky a predseda vlády oklamal verejnosť, keď hovoril, že rokovania sa vyvíjajú dobre," napísal líder občianskych demokratov Jan Fiala na Twitteri. Dodal, že výsledok považuje za Babišov diplomatický neúspech.

O neschopnosti premiéra úspešne lobovať za nejaký významný rezort je presvedčený aj šéf ďalšej opozičnej strany, ktorou je TOP 09. „Nedokázal vyrokovať pre Českú republiku silné portfólio, a to ani nehovorím o sľubovanom silnom ekonomickom rezorte. Podpredsednícku funkciu získala Jourová vďaka tomu, že už komisii zasadala päť rokov, a nie vďaka Babišovej diplomacii," tvrdí predseda strany Jan Pospíšil na Twitteri.

Zrejme najviac síry chrlí z radov opozície líder antisystémovej Strany priamej demokracie. „Je to komédia v priamom prenose. Jourová bude mať na starosť cenzúru sociálnych sietí. Je to pľuvanec do tváre tým občanom Českej republiky, ktorí si želajú slobodu a suverenitu," rozčertil sa Tomio Okamura podľa iDNES.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európska komisia #Andrej Babiš #Věra Jourová