Čaputová: Šefčovič má všetky predpoklady, aby svoje funkcie zvládol

Maroš Šefčovič má podľa prezidentky Zuzany Čaputovej dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby funkcie komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a podpredsedu Komisie zvládol. V reakcii na rozhodnutie nastávajúcej šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. Prezidentka zároveň Šefčovičovi blahoželá a želá veľa úspechov.

10.09.2019 13:40 , aktualizované: 19:40
Maroš Šefčovič Foto:
Maroš Šefčovič
debata (81)

Slovenský premiér Peter Pellegrini ocenil rozhodnutie von der Leyenovej. „Na svojom nedávnom stretnutí s pani predsedníčkou som uviedol, že Európska únia potrebuje reformy, a to aj v rámci svojich inštitúcií,“ uviedol Pellegrini.

„Som presvedčený, že Maroš Šefčovič sa bude venovať agende, s ktorou má skúsenosť zo svojho prvého pôsobenia v Európskej komisii. Priniesol vtedy konkrétne výsledky a pristupoval mimoriadne zodpovedne k finančným prostriedkom európskych daňových poplatníkov. Blahoželám mu k tejto nominácii a prajem mu úspešné funkčné obdobie v prospech Únie i Slovenskej republiky,“ dodal Pellegrini.

Bugár predpokladá, že bude úspešný

Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) predpokladá, že Šefčovič sa úlohy zhostí úspešne a z nového postu vyťaží maximum.

„Samotná úloha pre pána komisára nie je nová, ale staronová, disponuje potrebnými skúsenosťami. Okrem toho, okruh úloh ponúka priestor na to, aby sa zviditeľnil rovnako ako v predchádzajúcom období v oblasti energetiky,“ uviedol Bugár.

Rezort zahraničia nomináciu oceňuje

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR oceňuje, že zvolená predsedníčka EK von der Leyenová pridelila slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi jeden z ôsmich postov podpredsedu Komisie.

„Úlohou Maroša Šefčoviča bude posilniť vzťahy s Európskym parlamentom, a to aj v kontexte snahy posunúť sa smerom k legislatívnej iniciatíve Parlamentu,“ uviedol pre TASR Tlačový odbor MZVaEZ SR. „Okrem toho bude Šefčovič zodpovedný za posilňovanie vzťahov s národnými parlamentmi. Jednou z prvých kľúčových úloh má byť spoločná príprava pracovného programu EK priamo s jej predsedníčkou,“ priblížil Šefčovičovu navrhovanú funkciu.

Príprava tohto dokumentu bude podľa MZVaEZ zahŕňať veľa rokovaní s inými komisármi, ako aj s Európskym parlamentom a s Radou EÚ. „Ďalšou úlohou je boj s administratívnou a regulačnou záťažou, osobitne pre podnikateľský sektor, pričom dôraz by mal byť na malé a stredné podniky, ktoré tvoria chrbtovú kosť európskej ekonomiky a vytvárajú 85 percent nových pracovných miest,“ doplnilo ministerstvo. Dezignovaná predsedníčka chce podľa neho využiť Šefčovičove skúsenosti v oblasti vytvárania partnerstiev medzi priemyslom, členskými štátmi a Európskou investičnou bankou, ktoré sa mu podarilo vytvoriť pri projekte Európskej batériovej aliancie.

VIDEO: Pozrite si, ako komentujú zvolenie Maroša Šefčoviča za podpredsedu Európskej komisie poslanci parlamentu, Jaroslav Paška (SNS) a Martin Klus (SaS).

Video

SaS nomináciu nepovažuje za úspech

Nomináciu Šefčoviča nemôže strana Sloboda a Solidarita (SaS) považovať za úspech. Uvádza to SaS v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca liberálov Róbert Buček. „Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa totiž vracia do bezvýznamnejšej pozície, ktorú už navyše zastával. Považujeme to za zlyhanie vlády na čele s Petrom Pellegrinim, ktorá opätovne nebola schopná vyrokovať pre Slovensko niektorú z top piatich pozícii v rámci Európskej únie,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Pôvodne sa hovorilo, že Šefčovič by mohol získať jednu z najvyšších európskych pozícií – konkrétne post vysokého predstaviteľa pre zahraničnú politiku. Ani jedna z vrcholových pozícií – post predsedu Komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu, šéfa európskej diplomacie a šéfa Európskej centrálnej banky nezískal nikto zo strednej Európy.

Vláda bez akejkoľvek sebareflexie prišla podľa liberálov s nomináciou kandidáta, ktorý vo vyhrotenej vnútroštátnej kampani neuspel na post hlavy štátu. „Vláda tiež nijako nebrala do úvahy fakt, že táto nominácia je päťročná, pričom je pravdepodobné, že už o pár mesiacov sa pomery na Slovensku zmenia. Bolo by teda rozvážne a pragmatické k nej pristúpiť v súčinnosti s opozíciou. V prípade nášho nominanta sa dá totiž očakávať pomerne zložitý proces tzv. grilovania v Európskom parlamente. Europoslanci sa pravdepodobne budú pýtať na viaceré kontroverzné výroky Maroša Šefčoviča počas volebnej kampane. V kritickom prípade je možné, že Slovensko bude požiadané aj o zmenu tejto nominácie,“ uzavrel Klus.

Šimečka: Hanbu nerobí, ale Slovensko má naviac

Nominácia Maroša Šefčoviča na post, ktorý už raz zastával, je podľa poslanca Európskeho parlamentu Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) krok späť. Ako uviedol na svojom facebookovom profile, Šefčovič má v Bruseli dobré kontakty, je skúsený diplomat a hanbu neurobí. „Slovenská vláda chcela silné ekonomické portfólio, ale nakoniec sme sa vrátili oblúkom o päť rokov späť. Pre diplomata Šefčoviča je manažovanie byrokratických a inštitucionálnych vzťahov vhodná pozícia, ale politicky to pre Slovensko nie je veľké víťazstvo,“ domnieva sa europoslanec.

„Slovenská vláda chcela silné ekonomické portfólio, ale nakoniec sme sa vrátili oblúkom o päť rokov späť. Pre diplomata Šefčoviča je manažovanie byrokratických a inštitucionálnych vzťahov vhodná pozícia, ale politicky to pre Slovensko nie je veľké víťazstvo,“ domnieva sa europoslanec.

To, že Šefčovič určite hanbu neurobí, však nie je maximum toho, čo máme od nášho najdôležitejšieho zástupcu v Bruseli chcieť, napísal ďalej Šimečka. Podľa neho je Šefčovič oproti charizmatickým kolegom ako Margrethe Vestager, Frans Timmermans či Věra Jourová, ktorá si za posledných päť rokov získala v Bruseli rešpekt, menej výraznou postavou. „Nehovoriac o tom, ako jeho povesti poškodila kandidatúra na prezidenta SR, počas ktorej chodil po oslavách MDŽ s Robertom Ficom a vymedzoval sa voči hodnotám, ktoré by mal v Komisii zastávať,“ uzavrel Šimečka.

OĽaNO: Zvolenie nie je úspechom vlády

Nomináciu Šefčoviča nepovažujú predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) za úspech slovenskej vlády.

Predstavitelia OĽaNO nomináciu Šefčoviča do slabšej pozície, ako zastával doteraz, považujú za výrazný neúspech vlády Pellegriniho. „Zo strany EK ide o ‚adekvátnu odmenu‘ Marošovi Šefčovičovi za hodnotové piruety, ktoré predviedol počas prezidentskej kampane,“ uviedol pre TASR Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO.

Slovenskí europoslanci sú skôr sklamaní

Slovenskí europoslanci z veľkých politických skupín v EP netajili svoje sklamanie z pracovnej agendy, ktorou bol v utorok v nasledujúcom päťročnom funkčnom období EK poverený Šefčovič.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v tejto súvislosti uviedla, že zvolenie Šefčoviča za komisára s „bezvýznamným politickým portfóliom“ je nielen jeho osobnou prehrou, ale aj „stratenou príležitosťou“ pre Slovensko. „Je to aj odpoveď na dvojtvárnosť jeho politických vyjadrení počas prezidentskej kampane, keď Bruselu predstavil dovtedy nepoznanú tvár diplomata, ktorý sa neštítil získavať hlasy lacným politickým populizmom vo vzťahu k menšinám, či už k LGBT alebo etnickým menšinám, či k migrantom“, uviedla. Po prestížnom portfóliu energetickej únie si Slovensko musí zvyknúť na to, že ho v komisii zastupuje „papierový diplomat“, dodala.

Ivan Štefanec (KDH), šéf slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente, zablahoželal Šefčovičovi k opätovnej pozícii podpredsedu EK. „Oblasť vzťahov medzi inštitúciami EÚ je ale menej vplyvná ako jeho predchádzajúca oblasť energetiky, čo je aj výsledkom menšieho vplyvu slovenskej vlády,“ uviedol Štefanec pre TASR.

Podľa Roberta Hajšela (nominant Smer), ktorý je v EP členom skupiny socialistov a demokratov (S&D), Šefčovič „už síce nebude priamo zodpovedať za konkrétne ekonomické portfólio, či už za energetiku, priemysel, alebo digitálny vek, bude však popri vzťahoch medzi inštitúciami EÚ sledovať a riadiť dlhodobé megatrendy, od ktorých závisí zachovanie konkurencieschop­nosti európskej a aj slovenskej ekonomiky“.

„Identifikovať, určovať a presadzovať rozhodujúce trendy v ekonomike“ je tiež veľkou výzvou a šancou nielen pre Šefčoviča, ale veľký úžitok z toho môže mať aj Slovensko, jeho ekonomika, domáce podniky a zamestnanci, myslí si Hajšel. „V čase digitálnej a klimatickej revolúcie sú to práve nové technológie, sieť 5G, umelá inteligencia, obnoviteľné zdroje energie, kde ak sa EÚ a s ňou aj Slovensko presadí , bude to pre nás všetkých znamenať šancu na prosperujúcu, sociálne vyrovnanejšiu a ekologickejšiu ekonomiku,“ vysvetlil Hajšel. Bez „strategického výhľadu“, za ktorý bude v EK zodpovedať slovenský komisár, to urobiť nepôjde.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #Michal Šimečka