Johnson: Rezignovať nemienim, brexit bude 31. októbra

Britský premiér Boris Johnson dnes vyhlásil, že rezignovať nemieni a Spojené kráľovstvo vyvedie z EÚ s dohodou 31. októbra. Informovala o tom agentúra Reuters. Johnson je teraz na návšteve Škótska, kde ho okrem iného čaká audiencia a večera u kráľovnej Alžbety II. v jej tamojšom sídle Balmoral. Johnson by mal na mieste prespať, uviedla jeho hovorkyňa.

06.09.2019 13:13
Británia / EÚ / Boris Johnson / Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson.
debata (9)

„Pôjdem do Bruselu, dosiahnem dohodu a zaistíme, aby sme odišli 31. októbra,“ povedal Johnson. Na otázku, či by uvažoval o rezignácii, ak by sa jeho plán nenaplnil, premiér odpovedal: „To nie je hypotéza, o ktorej som pripravený uvažovať“.

Johnson opakovane vyhlasuje, že naplní vôľu voličov z referenda z roku 2016 a Britániu z EÚ vyvedie 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Spor ohľadom dohody sa týka predovšetkým takzvanej írskej poistky, ktorej odstránenie z textu britský premiér žiadna od EÚ. Tá je súčasťou dohody o usporiadanom britskom odchode z EÚ, ktorú vyjednala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová a ktorú britský parlament opakovane odmietol potvrdiť. Únia zmeny v texte odmieta, ponúka len úpravu súvisiacej politickej deklarácie o tom, ako by mali vzájomné vzťahy oboch strán po brexite vyzerať.

Poistka má podľa dojednanej zmluvy – v prípade, že sa strany nedokážu do konca následného prechodného obdobia dohovoriť na inom riešení – zabrániť prísnym kontrolám na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Súčasná podoba írskej poistky by po Severnom Írsku a prípadne po celom Spojenom kráľovstve požadovala dodržiavanie mnohých únijných pravidiel, ak by zlyhali práve následné rokovania o novej podobe vzájomného obchodu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson