Leyenová predstaví zloženie novej eurokomisie

Nastupujúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová oznámi rozdelenie postov v novej komisii v utorok. Uviedla to dnes na twitteri.

05.09.2019 13:30
nemecko, európska komisia, Ursula von der... Foto: ,
Nastupujúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
debata

Tesne predtým dostala posledné chýbajúce nomináciu do vznikajúceho tímu komisárov, keď Taliansko podľa zahraničných agentúr navrhla expremiéra Paola Gentiloniho. „Teší ma, že som dostala mená (kandidátov na eurokomisára) od všetkých členských krajín EÚ. Teraz sa teším na zostavenie dobre vyváženého kabinetu, ktorý predstavím v utorok,“ napísala budúca šéfka výkonného orgánu Európskej únie.

Slovensko do novej Komisie navrhlo Maroša Šefčoviča, ktorý bol v posledných dvoch eurokomisiách jej podpredsedom a v ostatných piatich rokoch zodpovedal za energetickú úniu. Premiér Peter Pellegrini po včerajšiom stretnutí s Leyenovou vyslovil presvedčenie, že Šefčovič bude hrať v novej Európskej komisii dôležitú rolu.

Funkčné obdobie Európskej komisie trvá päť rokov, to nadchádzajúce začína 1. novembra. V novej komisii bude iba 26 komisárov, pretože Británia už kvôli plánovanému odchode z EÚ kandidáta nenavrhla. Do konečnej podoby tímu novej predsedníčky môže ešte zasiahnuť Európsky parlament (EP), až kandidáti absolvujú vypočutia vo výboroch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #Eurokomisia