Hop alebo trop. Aký bude Johnsonov brexit?

Nie je to normálne. Takto pre Pravdu zhodnotil súčasné dianie na britskej politickej scéne profesor Cambridgeskej univerzity Colin Talbot. Reagoval na premiéra Borisa Johnsona, ktorý požiadal kráľovnú Alžbetu II., aby na viac ako mesiac prerušila zasadnutie parlamentu.

29.08.2019 20:00
debata (6)

Panovníčka mu vyhovela, lebo v rámci fungovania monarchie jej ani nič iné nezostávalo. Johnson však čelí obvineniam z puču, demonštráciám a petícii proti prerušeniu zasadnutia parlamentu, ktorú už podpísalo viac ako 1,4 milióna ľudí. Postup premiéra skončí asi aj pred súdom. Právnickú bitku dokonca v minulosti avizoval bývalý predseda vlády John Major, ktorý rovnako ako Johnson patrí do Konzervatívnej strany.

Protestujúca proti brexitu požaduje nové... Foto: SITA/AP, Vudi Xhymshiti
Britain Brexit Protestujúca proti brexitu požaduje nové referendum o EÚ.

Brexit bez dohody?

"Krátke prerušenie zasadnutia parlamentu predtým, ako sa prejavom kráľovnej odštartuje jeho nová schôdza, je normálne. Nie je však normálne ani potrebné, aby to trvalo takmer päť týždňov počas absolútne zásadného časového úseku pre brexit a budúcnosť Spojeného kráľovstva,“ vyhlásil Talbot.

Prerušenie zasadnutia parlamentu sa má začať najskôr 9. a najneskôr 12. septembra. Trvať má do 14. októbra. Bez posunu odchodu Británie z Európskej únie, o ktorý musí Londýn požiadať a EÚ ho musí schváliť, brexit nastane 31. októbra. Podľa Johnsona jeho krajina vtedy odíde bez ohľadu na to, či bude, alebo nebude platiť zmluva o rozvode Spojeného kráľovstva a EÚ.

Prečítajte si aj komentár Útok na (britskú) demokraciu

"Prerušenie zasadnutia parlamentu do veľkej miery znamená, že sa zvýšilo riziko brexitu bez dohody,“ myslí si politológ Robin Pettitt z Kingstonskej univerzity v Londýne. "Parlament má budúci týždeň chvíľu na to, aby zmenil prístup vlády k tvrdému brexitu. Ale hovoríme naozaj o pár dňoch,“ pripomenul pre Pravdu Pettitt.

Zdá sa, že Johnsonova vláda sa zatiaľ môže spoľahnúť na to, že jej kritici netvoria jednotný front. Ako sa v minulosti pri hlasovaniach ukázalo, v parlamente existuje väčšina, ktorá odmieta brexit bez dohody. Na ničom inom sa však zákonodarcovia nevedia zhodnúť.

"Poslanci, ktorí sú proti odchodu Británie bez dohody, sú roztrúsení vo viacerých stranách. Konzervatívci, ktorí nechcú tvrdý brexit, nikdy poriadne nevystúpili proti vlastnej strane. Tí, ktorí sú celkovo proti odchodu z EÚ vrátane Liberálnych demokratov, zase nemajú veľkú chuť pomáhať labouristom pod vedením Jeremyho Corbyna. Je možné, že všetky tieto skupiny sa nakoniec spoja a niečo dosiahnu. Vzhľadom na to, že doteraz tak nefungovali, to však nie je veľmi pravdepodobné. Takže pokiaľ Johnson nepríde so zmluvou o odchode, ktorá bude mať väčšinu v parlamente, smerujeme k tvrdému brexitu,“ predpokladá Pettitt.

Na dohodu však treba dvoch. EÚ stále tvrdí, že nebude otvárať už vyrokovanú dohodu. Johnson zase argumentuje, že v zmluve nemôže byť írska poistka. Tá má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom, ak by Londýn v budúcnosti s úniou neuzavrel obchodnú dohodu. Keby však poistka začala platiť, znamenalo by to, že Británia bude súčasťou colnej únie s EÚ, čo Johnson odmieta.

Spomenuté opatrenie bol v prvom rade nápad vlády bývalej premiérky Theresy Mayovej. EÚ tvrdí, že je na Londýne, aby prišiel s riešením, ktoré sa bude dať zrealizovať, zamedzí vytvoreniu tvrdej hranice v Írsku a nenaruší celistvosť jednotného trhu únie.

Neisté vyhliadky

Aj keby sa však také niečo podarilo, stále nie je isté, že dohoda by prešla v britskom parlamente. Hoci tvrdý brexit asi naozaj nie je Johnsonov preferovaný scenár, má okolo seba dosť ľudí, ktorým by očividne neprekážal napriek nepopierateľným ekonomickým a politickým stratám. V tomto kontexte sa dá chápať aj premiérov krok týkajúci sa prerušenia zasadnutia parlamentu. Je to ďalší Johnsonov signál do Bruselu, že v prípade, že od únie nedostane nejaký zásadný ústupok, tvrdému brexitu sa nebude dať zabrániť.

"Nezdá sa však, že by takáto stratégia príliš fungovala na lídrov EÚ. Od nich dostal Johnson jasný odkaz, že keď chce zmeniť existujúcu dohodu, musí prísť so špecifickým, legálne akceptovateľným návrhom. Napriek veľkým slovám premiér zatiaľ nič neponúkol. Prerušenie zasadnutia parlamentu mu získalo päť týždňov, aby to dokázal do summitu EÚ, ktorý sa začne 17. októbra,“ povedal pre Pravdu Bruce Wilson, riaditeľ Centra Európskej únie na RMIT University v Melbourne.

Johnson ide do obrovského rizika. Je pravdepodobné, že sa pripravuje aj na predčasné voľby, ale šance jeho toryovcov, ako hovoria v Británii konzervatívcom, sú neisté.

Vo štvrtok strana stratila veľmi dôležitého lídra. Z pozície šéfky konzervatívcov v Škótsku odstúpila Ruth Davidsonová. Známa politička v roku 2017 výrazne prispela k dobrému volebnému výsledku toryovcov v Škótsku. V októbri 2018 sa jej narodil syn. Davidsonová tvrdí, že končí z rodinných dôvodov a pre brexit, ale že si to rozmyslela predtým, ako Johnson oznámil prerušenie zasadnutia parlamentu. Politička však v minulosti kritizovala premiérove slová o možnosti odchodu Británie z únie bez dohody.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson