Johnson požiadal o pozastavenie činnosti parlamentu, kráľovná to schválila

Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok formálne schválila žiadosť vlády premiéra Borisa Johnsona o prerušenie schôdze parlamentu. Informovala o tom agentúra AP. Schôdza parlamentu tak bude prerušená od druhého septembrového týždňa (najskôr v pondelok 9. septembra a najneskôr vo štvrtok 12. septembra) do 14. októbra, keď kráľovná na spoločnom zasadnutí Dolnej snemovne a Snemovne lordov britského parlamentu predstaví program vlády premiéra Johnsona.

28.08.2019 13:18 , aktualizované: 21:44
boris johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson.
debata (29)

Johnson v stredu potvrdil medializované správy, podľa ktorých požiadal o prerušenie schôdze parlamentu od polovice septembra do polovice októbra. Odporcovia odchodu Británie z Európskej únie bez dohody tak zrejme už nebudú mať šancu zmariť takúto možnosť. Ohlásenie tohto kroku vyvolalo pobúrenie medzi politikmi odmietajúcimi brexit. Johnson opakovane deklaroval, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Do tzv. brexitu budú teda zostávať už len dva týždne. Má ísť o predĺženie bežnej prestávky v činnosti zákonodarného zboru, ktorá sa vyhlasuje pred začiatkom novej schôdze. Ohlásenie tohto kroku vyvolalo pobúrenie medzi poslancami odmietajúcimi brexit.

„Bude dosť času na oboch stranách pri rozhodujúcom summite (EÚ) 17. októbra a dosť času na debatu poslancov v parlamente,“ povedal Johnson pred novinármi v Londýne na margo príprav brexitu, pričom spomenul posledné jesenné zasadnutie Európskej rady, na ktorom sa ešte zúčastní.

Nemenovaný zdroj z Johnsonovej kancelárie, na ktorý sa odvoláva AFP, sa vyjadril, že v dôsledku pozastavenia činnosti stratí dolná komora parlamentu len zhruba štyri rokovacie dni.

Poslanci sa majú vrátiť z letných prázdnin 3. septembra. Ešte v ten istý mesiac sa očakáva ďalšia prestávka v súvislosti s výročnými konferenciami hlavných politických strán, naplánovanými na obdobie od 14. septembra do 2. októbra. Na základe Johnsonovej žiadosti sa však majú poslanci opäť zísť až 12 dní po skončení poslednej z konferencií.

Vlani takáto prestávka v parlamente trvala od 13. septembra do 9. októbra, pričom poslanci opäť zasadali šesť dní po skončení straníckych konferencií, poznamenala AFP.

Podľa Bercowa ide o ústavnú potupu

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow označil v stredu za „ústavnú potupu“ najnovší krok premiéra Johnsona. „Je úplne očividné, že účelom odročenia bude zabrániť parlamentu, aby debatoval o brexite a plnil svoju úlohu, ktorou je určovanie smerovania tejto krajiny,“ citovala Bercowa spravodajská stanica Sky News. Šéf Dolnej snemovne doplnil, že s Johnsonovou vládou nemá „žiadny kontakt“.

„Odstavenie parlamentu by bolo priestupkom voči demokratickému procesu a právam jeho členov ako volených zástupcov občanov,“ upozornil Bercow.

Corbyn je zdesený, požiadal kráľovnú o stretnutie

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vyjadril v stredu v liste adresovanom kráľovnej Alžbete II. znepokojenie nad plánom premiéra Johnsona. Corbyn v liste tiež požiadal o stretnutie s kráľovnou, informovala spravodajská televízia Sky News.

Líder labouristov ešte predtým vydal vyhlásenie, podľa ktorého je „zdesený nezodpovednosťou Johnsonovej vlády“. Tá „hovorí o zvrchovanosti, a pritom chce prerušiť schôdzu parlamentu, aby sa vyhla preskúmaniu svojich plánov na nezodpovedný brexit bez dohody“, dodal s tým, že ide o „potupu a hrozbu pre demokraciu“. Corbyn v tejto súvislosti vyzval na vypísanie volieb alebo referenda.

Podpredseda labouristov Tom Watson predtým označil ohlásený krok za „úplne škandalóznu urážku demokracie“. „Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo,“ citovala jeho reakciu tlačová agentúra AFP. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší opoziční politici.

Farage vidí väčšiu šancu predčasných volieb

Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage podľa Sky News vyjadril presvedčenie, že stredajšie oznámenie Johnsonovej vlády s určitosťou vyvolá hlasovanie o dôvere a zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb. Podporovatelia tzv. brexitu však vnímajú tento krok pozitívne, hoci zostáva otázkou, či má Johnson v úmysle riadiť sa vyrokovanou dohodou s EÚ.

Brake: Jeho vyhlásenie vojny narazí na oceľovú päsť

Hovorca Liberálnych demokratov pre brexit Tom Brake na Twitteri uviedol: „Matka všetkých parlamentov mu (Johnsonovi) nedovolí, aby bola vylúčená z tohto najväčšieho rozhodnutia, pred ktorým naša krajina stojí. Jeho vyhlásenie vojny narazí na oceľovú päsť.“

Šesť opozičných strán v utorok prisľúbilo, že bude presadzovať legislatívne zmeny, ktorými chcú zabrániť odchodu Británie z EÚ bez dohody. V čase pozastavenia činnosti parlamentu, ktoré neznamená jeho rozpustenie, však poslanci nemôžu prerokúvať alebo schvaľovať zákony. Väčšina návrhov, ktoré nestihli prejsť príslušným procesom, vtedy zaniká.

Státisíce Britov sú proti rozhodnutiu prerušiť zasadnutie parlamentu

Viac ako 500 000 Britov podpísalo petíciu požadujúcu, aby britský premiér Boris Johnson zrušil svoj plán prerušiť v druhom septembrovom týždni až do 14. októbra zasadnutie parlamentu, čím sa pred odchodom Británie z EÚ naplánovaným na 31. októbra zníži počet rokovacích dní. Informoval o tom v stredu denník The Independent.

Eurokomisia vyzýva Britov na predloženie návrhov k dohode o brexite

Európska komisia (EK) vyzvala v stredu Britániu, aby čo najskôr predložila návrhy týkajúce sa dohody o spôsobe ukončenia členstva v Európskej únii. Zároveň odmietla komentovať najnovší vývoj v Británii. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

„Pracujeme s predpokladom, že k brexitu má dôjsť 31. októbra a že sa to má stať s dohodou,“ povedala hovorkyňa EK Mina Andreevová. „Aby to tak bolo, je, samozrejme, tým lepšie, čím skôr budeme mať realizovateľné návrhy,“ dodala.

Podľa hovorkyne EK preskúma akékoľvek návrhy Londýna, ktoré budú „zlučiteľné“ s dohodou o spôsobe brexitu, vyrokovanou s vládou Johnsonovej predchodkyne Theresy Mayovej.

Na margo Johnsonovej žiadosti o pozastavenie činnosti britského parlamentu Andreevová poznamenala, že Brusel „sa nevyjadruje k vnútorným politickým postupom členských štátov EÚ“. „A nebudeme ani špekulovať, čo to znamená, pokiaľ ide o ďalšie kroky,“ uzavrela hovorkyňa.

Britský vyjednávač pre brexit David Frost sa zdržiaval v stredu v Bruseli, kde mal viesť s diplomatmi „technické“ rokovania v snahe dosiahnuť určitý pokrok. EK sa však k týmto rokovaniam takisto nevyjadrila.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brexit #Boris Johnson