Johnsonov rozvod horí na poistke

Ak dokážete prepísať brexitovú rozvodovú dohodu do tridsiatich dní tak, aby hranica medzi Írskom a Severným Írskom zostala otvorená a celistvosť jednotného trhu Európskej únie bola zachovaná, tak nech sa páči! S týmto posolstvom sa z Paríža a deň predtým z Berlína vrátil domov britský premiér Boris Johnson.

22.08.2019 15:46 , aktualizované: 19:30
boris johnson, emmanuel macron Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (5)

Johnson sa na rokovaniach s prezidentom Emmanuelom Macronom a kancelárkou Angelou Merkelovou pokúšal vymámiť od Francúzska a Nemecka súhlas s úpravou brexitovej dohody, ktorú s EÚ vyjednala jeho predchodkyňa Theresa Mayová a ktorú opakovane neschválil britský parlament. Chce predovšetkým zrušiť takzvanú írsku poistku. V opačnom prípade hrozí odchodom bez dohody, čo by bolo bolestivé pre obe strany.

Macron, rovnako ako pred ním Merkelová, ponechal Británii zadné dvierka otvorené na hľadanie riešenia problému írskej poistky. Obaja však zdôraznili, že akákoľvek alternatíva musí rešpektovať celistvosť jednotného trhu EÚ a stabilitu na rozdelenom Írskom ostrove. „Chcem to povedať veľmi jasne: za nasledujúci mesiac nenájdeme novú dohodu o odchode, ktorá by sa výrazne odlišovala od tej pôvodnej,“ zdôraznil Macron.

Britský denník Guardian tento postoj európskych partnerov, ktorí nedvojzmyselne odkázali, že lopta je na britskej strane ihriska a hrací čas je striktne vymedzený, komentoval s neskrývaným sarkazmom: „Existujú zdvorilé spôsoby, ako povedať nie a tvrdé spôsoby, ako povedať nie. Merkelová a Macron (aspoň vo svojich verejných poznámkach) si zvolili tie prvé.“ Merkelová včera spresnila, že Johnsonovi v stredu nedávala konkrétnu lehotu a 30 dní spomenula len ako príklad, že v situácii, keď čas súri, lebo Británia chce opustiť EÚ už 31. októbra, sa aj veľmi rýchlo dajú dosiahnuť výsledky, na ktoré sú inokedy potrebné dva či tri roky. Macron si však mesačnú lehotu na vyjasnenie britských plánov osvojil. „Myslím, že sa to zhoduje aj s cieľom premiéra Johnsona. Nikto nebude s hľadaním správneho riešenia čakať do 31. októbra,“ vyhlásil francúzsky prezident.

Johnson Merkelovú i Macrona ubezpečoval, že už dnes sú k dispozícii metódy „elektronických kontrol“, ktoré írsku poistku spravia zbytočnou. Tieto „technické riešenia“ nijako bližšie nešpecifikoval. „Írska poistka nie je len technický mechanizmus, ale ochrana stability Írska,“ upornil ho Macron. Johnson v odpovedi sľúbil, že Británia nikdy nezavedie colné alebo podobné kontroly na hranici medzi Severným Írskom a Írskom.

Britský premiér zopakoval, že jeho krajina musí Európsku úniu opustiť v stanovenom termíne 31. októbra, do ktorého včera zostávalo už iba 70 dní. Podľa neho sa obojstranne prijateľná dohoda stále dá dosiahnuť. „Poďme brexit dokončiť, rozumne a pragmaticky, v záujme oboch strán,“ vyhlásil.

Po tom, čo obe strany dlhé týždne a mesiace opakovali vzájomne nezlučiteľné stanoviská, pravdepodobnosť britského odchodu bez dohody výrazne vzrástla. Aj Francúzsko sa podľa Macrona aktívne pripravuje na všetky varianty; jedine Briti však môžu rozhodnúť, akým spôsobom z EÚ vystúpia. „Nebude to naša voľba,“ povedal šéf Elyzejského paláca o hroziacom brexite bez dohody.

Francúzsky prezident sa takto podľa komentátorov zapojil do snáh politikov vopred sa zbaviť viny za hroziaci brexit bez dohody. „Rovnaký prístup ako Merkelová. Všetko je to o tom vyhnúť sa zodpovednosti za ‚no-deal‘,“ napísal na twitteri reportér agentúry AFP Adam Plowright. „A keď Johnson v reakcii ubezpečoval, že to nebude on, kto obnoví tvrdú hranicu medzi Írskom a Severným Írskom, vyvolalo to silný pocit, že už sme svedkami hľadania vinníka za ‚no-deal‘,“ poznamenal zase britský spravodajca portálu Politico Charlie Cooper.

Premiér Johnson pred nástupom do čela vlády povedal, že pravdepodobnosť brexitu bez dohody je „milión k jednej“. Bývalý minister pre brexit David Davis ju však včera v rozhovore pre BBC odhadol na „päťdesiat na päťdesiat“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Emmanuel Macron #Brexit #Boris Johnson #írska poistka