Corbyn sa pokúša o Johnsonov pád

Odporcovia brexitu bez dohody v britskom parlamente pripravujú plán, ako zastaviť nového premiéra Borisa Johnsona. Ten avizuje odchod Británie z EÚ ku koncu októbra za akúkoľvek cenu. Opozícia a časť vládnych konzervatívcov by mu v tom teoreticky mohli zabrániť. Johnsonova vláda má v parlamente väčšinu len jedného kresla.

15.08.2019 07:41 , aktualizované: 18:21
Be Funky-collage Foto:
Šéf britských labouristov Jeremy Corbyn (vpravo) a britský premiér Boris Johnson.
debata (2)

S konkrétnym plánom prišiel šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Ten navrhol ostatným opozičným stranám, ale aj Johnsonovým kritikom vo vládnej Konzervatívnej strane, aby spoločne vyslovili nedôveru vláde. Následne by krajinu viedla dočasná vláda na čele s Corbynom. Tá by požiadala o odklad termínu brexitu a vyhlásila predčasné voľby.

Corbynov návrh však nemá podporu celej opozície, a to najmä pre samotného šéfa labouristov. Corbyn, ktorý vo svojich postojoch k EÚ lavíruje a teraz sľubuje, že bude presadzovať druhé referendum o brexite, nie je pre mnohých proeurópskych poslancov dôveryhodný.

Jasne mu to dala najavo šéfka liberálnych demokratov Jo Swinsonová. Corbyn je podľa nej politik, ktorý rozdeľuje. Británia potrebuje krízovú vládu, ale na jej čele nemôže stáť Corbyn. Liberálni demokrati navrhujú, aby krízovú vládu viedol služobne najstarší poslanec alebo poslankyňa – umiernený proeurópsky konzervatívec Kenneth Clarke alebo labouristka Harriet Harmanová.

Ešte väčší problém s Corbynom by mali rebelanti vo vládnej strane. Podľa portálu Politico je ťažké si predstaviť, že akýkoľvek konzervatívec by pomohol Corbynovi do úradu premiéra. Štyria konzervatívci, ktorých Corbyn oslovil, mu odkázali, že s diskusiou o tom, ako zabrániť Johnsonovi presadiť brexit bez dohody, súhlasia. Neznamená to však, že podporia Corbyna za premiéra.

Poslankyňa Anne Soubryová, ktorá odišla od konzervatívcov, zas pre BBC povedala, že by Corbynovu vládu nepodporila aj preto, že nemá rešpekt ani vo vlastnej strane. Labouristi sú podobne ako konzervatívci v postoji k brexitu rozdelení, hoci ich voliči a poslanci sú väčšinou proti brexitu, resp. za zachovanie úzkych vzťahov s EÚ.

O vyslovení nedôvery Johnsonovej vláde sa špekuluje už od jeho nástupu. Jeho poradca však medzitým odkázal, že ak by parlament vyslovil vláde nedôveru, Johnson nemusí hneď odstúpiť a predčasné voľby môže vypísať až na november, teda po termíne brexitu. Práve pre takýto krízový prípad odporcovia brexitu zvažujú, že do celého procesu vyslovenia nedôvery vláde by bolo nutné angažovať kráľovnú Alžbetu II., ktorá by vymenovala dočasnú vládu.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Boris Johnson