Von der Leyenová chce navrhnúť nový pakt o migrácii

Dezignovaná predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok počas návštevy Ríma povedala, že chce navrhnúť nový pakt o migrácii a azyle. Informovali o tom agentúry ANSA a DPA.

02.08.2019 20:35
debata (15)
Dezignovaná predsedníčka Európskej komisie... Foto: SITA/AP, Maurizio Brambatti
taliansko, Ursula von der Leyenován Giuseppe Conte Dezignovaná predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas stretnutia s talianskym premiérom Giuseppem Contem v Ríme 2. augusta 2019.

Von der Leyenová počas stretnutia s talianskym premiérom Giuseppem Contem podľa agentúry ANSA povedala, že chce „navrhnúť nový pakt o migrácii a azyle“. "Potrebujeme riešenie. Chceme, aby naše postupy boli efektívne a účinné, ale zároveň aj ľudské, uviedla v spoločnom vyhlásení.

Von der Leyenová podľa DPA hovorila aj o „veľkých výzvach“ a v tejto súvislosti spomenula migráciu, ktorá je pravidelným predmetom sporu medzi Bruselom a Rímom, hospodársky rast a klimatické zmeny.

„Musíme nájsť udržateľné riešenia a odpovede,“ povedala bývalá nemecká ministerka obrany.

Von der Leyenová v Taliansku pokračovala v sérii ciest po členských krajinách EÚ s cieľom získať podporu a doladiť svoj politický program predtým, ako sa 1. novembra oficiálne ujme funkcie. Po svojom zvolení navštívila Chorvátsko, Poľsko a Francúzsko a stretla sa s politickými predstaviteľmi Maďarska a Španielska. Pálčivou témou členských krajín EÚ je migrácia. Von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorého prijala v Bruseli, zhoduje na potrebe „nového začiatku a pragmatických riešení“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #migrácia #migračný pakt OSN #Globálny pakt o migráci