Johnson zámerne zaviedol Britániu na cestu zrážky s EÚ, vyhlásil írsky minister Coveney

Nový britský premiér Boris Johnson zámerne zaviedol Britániu na "cestu zrážky" s Európskou úniou ohľadne rokovaní o brexite, vyhlásil írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney. V piatok jeho vyjadrenie v Belfaste priniesla írska verejnoprávna stanica RTÉ.

26.07.2019 16:01
Boris Johnson Foto:
Britský premiér Boris Johnson
debata (3)

„Zdá sa, že vo veci rokovaní o brexite sa zámerne rozhodol poslať Britániu na cestu zrážky s Európskou úniou a s Írskom,“ vyhlásil Coveney, ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

„Myslím si, že len on môže zodpovedať otázku, prečo to robí,“ dodal minister.

Vo svojom prvom prejave v britskom parlamente Johnson vo štvrtok prisľúbil, že bude presadzovať plány na znovuotvorenie dohody, vyrokovanej medzi vtedajšou britskou premiérkou Theresou Mayovou a EÚ – napriek ráznemu odmietaniu takéhoto kroku ostatnými lídrami Únie.

Napätie okolo dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ vyvoláva najmä takzvaná írska „poistka“ – navrhovaný mechanizmus, ktorý má pomôcť zachovať jednotný trh EÚ a zabrániť tvrdej hranici na ostrove Írsko. Ide o hranicu medzi Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ, a Severným Írskom, ktoré patrí do Spojeného kráľovstva a teda v prípade brexitu odíde z Únie.

Klauzula o „poistke“ bola hlavným dôvodom, prečo dohodu britský parlament počas vládnutia Mayovej trikrát neschválil. To takmer priviedlo Britániu k tvrdému odchodu, ale EÚ termín brexitu predlžovala a nakoniec Mayová prišla o moc.

Avšak Johnson vo štvrtok v parlamente zostril rétoriku týkajúcu sa brexitu bez dohody, čo by znamenalo, že ak Británia nevyrokuje novú dohodu, opustí Úniu a jej trh 31. októbra bez opatrení tlmiacich odchod.

Coveney povedal, že Johnsonove výroky „vôbec nepomáhajú“.

„Z hľadiska rokovaní o brexite to bol veľmi zlý deň, ale musíme počkať a uvidíme, či sa tento odkaz z Londýna zmení,“ dodal šéf írskej diplomacie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson