Ministri EÚ sa znovu nezhodli na európskom riešení migrácie

Ministrom vnútra a zahraničia pätnástich krajín Európskej únie sa dnes v Paríži opäť nepodarilo nájsť zhodu ohľadom spoločného európskeho riešenia migrácie v Stredozemnom mori. Napísala to agentúra DPA. Francúzsko ale podľa zdroja agentúry AFP verí, že sa tieto únijné krajiny z "koalície dobrovoľníkov" čoskoro dohodnú na mechanizme, ktorý by ukončil spory okolo prerozdeľovania migrantov zachránených na mori a zabránil úmorným vyjednávaniam o tom, ktorá krajina ich prijme. Ďalšie pracovné stretnutie ministrov sa uskutoční prvý septembrový týždeň na Malte.

22.07.2019 17:34
debata (17)

„Naším cieľom je dosiahnuť v septembri na Malte dohodu 12 až 15 krajín o postupe, ktorý by zabezpečoval väčšiu efektivitu a ľudskosť voči migrantom zachráneným v Stredozemnom mori,“ povedal AFP zdroj blízky rokovaniam. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas podľa DPA uviedol, že únijné krajiny síce v tejto otázke ešte „nie sú v cieli“, ale že v rokovaniach výrazne pokročili.

S iniciatívou prišlo Francúzsko a Nemecko, ktoré vypracovali plán dočasného mechanizmu prerozdeľovania migrantov. Ako presne vyzerá, ale nie je jasné. Jedna schôdzka ministrov sa konala minulý týždeň v Helsinkách. Rokovania sa zúčastňujú okrem iného aj Taliansko, ktorá svoje prístavy migrantom uzavrelo, a zástupcovia Európskej komisie, únijnej pohraničnej agentúry Frontex a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR).

Plánovaný mechanizmus by mal podľa zdroja AFP umožniť čo najrýchlejšie prerozdelenie migrantov medzi únijné krajiny výmenou za to, že Taliansko a Malta utečencom otvoria svoje prístavy. Podľa zdroja AFP sa na ňom už v Helsinkách zhodlo sedem krajín.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer pred rokovaním vo fínskej metropole uviedol, že štáty, ktoré sa doteraz zdráhali podieľať sa na spoločnom európskom mechanizme riešenia migrácie, je potrebné presvedčiť argumentami. Zdôraznil, že súčasťou mechanizmu by nemali byť žiadne povinné kvóty pre jednotlivé krajiny. Proti takýmto kvótam na prerozdeľovanie migrantov sa dlhodobo stavajú predovšetkým krajiny takzvanej višegrádskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko).

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Stredozemné more #migrácia