Expert: Šefčovič a V4 budú v eurokomisii menej dôležití

Maďarsko a Poľsko si v súvislosti so zvolením novej predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej odkomunikovali svoje pozície a vedeli, že nezískajú žiadnu z hlavných funkcií. "Nebolo však príliš veľa počuť o tom, aké boli slovenské záujmy a ciele,“ povedal pre Pravdu Milan Nič, analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

19.07.2019 10:00
Ursula von der Leyenová / David-Maria Sassoli / Foto: ,
Zvolená šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskeho parlamentu David-Maria Sassoli.
debata (37)

Aké má Slovensko očakávania od novej Európskej komisie (EK) pod vedením Ursuly von der Leyenovej a aké by mali byť jeho priority?

Podľa toho, čo znie v Berlíne, tak Slovensko zapadlo do celkového vnímania visegrádskej štvorky. Nebolo ho veľmi počuť. Slovensko sa nejako výraznejšie nevyčlenilo z V4 s výnimkou vyhlásení, že Maroš Šefčovíč bude zase jeden z podpredsedov eurokomisie. Stalo sa však to, že socialista Frans Timmermans a liberálka Margrethe Vestagerová budú dvaja plnohodnotní zástupcovia šéfky EK. Budú z nich takpovediac superpodpredse­dovia. Znamená to, že nielen Šefčovič, ale aj celý región východnej a strednej Európy v eurokomisii padol nižšie.

Prekvapuje ma, že v tejto súvislosti neprichádza argument o geografickej rovnováhe. Stredná a východná Európa nie je zastúpená medzi najvyššími pozíciami v Európskej únii, preto by mala získať istú kompenzáciu. Bratislava však o tom nehovorí, ani od iných lídrov Visegrádu to nie je počuť, hoci to v minulosti hlasno spomínali. Ako to často býva, záujmy jednotlivých krajín V4 sa rôznia. Maďari a Poliaci si lepšie odkomunikovali svoje očakávania a predstavy. Nebolo príliš veľa počuť o tom, aké boli slovenské záujmy a ciele. A nie je mi ani jasné, čo Bratislava dosiahla.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že veľmi málo. Je možné, že sa to ešte nejako zmení?

Najvýraznejším zástupcom regiónu bude Šefčovič. Ak bude podpredseda, dá sa už povedať, že jeho portfólio nebude také dôležité ako v prípade dvoch zástupcov von der Leyenovej. A nemám pocit, že by to niekomu prekážalo. Celá komunikácia premiéra Petra Pellegriniho nebola zvonku viditeľná. Ukazuje sa tiež, že Slovensko je zahraničnopoliticky slabšie pre domáci vývoj. Opozícia na jednej strane požaduje odčlenenie sa od V4 a na druhej strane predseda Smeru Robert Fico hovorí, že všetko je v poriadku.

Poľská a maďarská vláda tvrdí, že von der Leyenová na zisk postu šéfky EK potrebovala aj hlasy jej europoslancov. Bude to mať reálny vplyv na rozhodovanie eurokomisie alebo ide len o politicko-marketingové vyhlásenia Varšavy a Budapešti?

Otázka právneho štátu sa teraz stala prominentnou. Bude pod drobnohľadom. Von der Leyenovú však obviňujú, že sa stala predsedníčkou pomocou hlasov populistických vlád. Maďarský Fidesz je však stále členom Európskej ľudovej strany, preto podpora zo strany jeho europoslancov nebola takým prekvapením. Zaujímavá je hra Poliakov. Varšava bola konštruktívnejšia, ako sa očakávalo.

V Poľsku sa blížia voľby a vláda Práva a spravodlivosti (PiS) dokázala svoju pozíciu doma dobre predať. Dala vedieť verejnosti, že ju kontaktovali a von der Leyenovú podporila. Predsedníčka EK však Varšave môže teraz ponúknuť jedinú vec. Že bude brať do úvahy požiadavky Poľska pri rozdeľovaní pozícií pre eurokomisárov. Úplne však rozumiem prístupu Varšavy a Budapešti.

V akom zmysle?

Nepotrebujú byť až tak výrazne zastúpení v európskych inštitúciách. Nemuseli príliš mávať argumentom o geografickej rovnováhe, pretože vedeli, že prípadný poľský či maďarský kandidát nemá šancu získať funkciu.

EK posilní opatrenia na ochranu právneho štátu

Európska komisia (EK) rozhodla o sérii opatrení na ďalšie posilnenie ochrany princípov právneho štátu v členských štátoch Európskej únie. Prvý podpredseda eurokomisie Frans Timmermans uviedol, že za posledných päť rokov bol právny štát terčom útokov z rôznych strán. V snahe predchádzať vzniku problémov sa EK rozhodla vytvoriť mechanizmus preskúmania právneho štátu, ktorého súčasťou bude výročná správa o dodržiavaní jeho zásad vo všetkých krajinách únie. Eurokomisia prehĺbi monitorovanie vývoja právneho štátu a vyzve všetky členské štáty, aby sa podieľali na vzájomnej výmene informácií a dialógu. Na to nadviaže aj myšlienkou osobitného každoročného podujatia zameraného na dialóg s občianskou spoločnosťou. (zah, tasr)

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Maroš Šefčovič #Eurokomisia