Nemám rada politické bľabotanie, povedala v Štrasburgu Nicholsonová

Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová bude viesť významný výbor europarlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL). V tajnej voľbe za ňu hlasovalo 38 členov 55-členného výboru, 14 bolo proti a traja sa hlasovania zdržali.

18.07.2019 11:11 , aktualizované: 19:18
debata (229)

Nicholsonová sa po získaní funkcie poďakovala za zvolenie a zavtipkovala, že teraz bude musieť zrušiť plánovanú dovolenku s manželom. Okrem toho, že predstavila svoju doterajšiu prácu v sociálnej oblasti tiež povedala: „Ja som dosť taký človek činov. Ja dosť nemám rada také politické bľabotanie, nemám rada silné politické slová tam, kde sa vyžadujú činy“.

VIDEO: Pozrite si, ako sa Nicholsonová predstavila v Štrasburgu.

Video

Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka informačného portálu o dianí v EÚ EurActiv.sk vysvetlila, že úspech Ďuriš Nicholsonovej bol výsledkom špecifickej situácie. „Politická liberálna skupina Obnovme Európu zaujala postoj, že nepodporí nominantov vládnych politických strán na vedúce posty z tých krajín, voči ktorým je vedená procedúra podľa článku 7. Týka sa to maďarského Fideszu a poľskej strany Právo a spravodlivosť, ktorej členkou je Szydlová. V dôsledku tejto politickej karantény poľská expremiérka nebola zvolená," objasnila Gabrižová.

Výber napokon padol na Nicholsonovú, najmä vďaka tomu, že je žena z východného regiónu EÚ s nejakými skúsenosťami. „V podstate spĺňa podobné kritériá ako bývalá poľská premiérka. Zohľadňovala sa jej skúsenosť ako podpredsedníčky národného parlamentu, exekutívna skúsenosť štátnej tajomníčky ministerstva práce,“ doplnila Gabrižová.

Jedným z podpredsedov sa stal český ľudovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Teraz musím zrušiť dovolenku s manželom a to pre mňa nie je jednoduché. Takže vďaka, že ste mi toto spravili,“ povedala kolegom z výboru s úsmevom Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa o svojej nominácii zo strany ECR dozvedela až ráno. Kolegom sa potom predstavila a pripomenula, že medzi rokmi 2010 až 2012 napríklad pracovala ako štátna tajomníčka na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, kde riešila práve otázky zamestnanosti a sústredila sa na znevýhodnené skupiny, vrátane sociálne vylúčených ľudí v rómskych komunitách.

Výbor EMPL patrí s asi 110 členmi medzi najväčšie a najvýznamnejšie výbory v europarlamente. Zodpovedá za zamestnanosť a sociálnu politiku, za pracovné práva, zdravie a bezpečnosť práce, odborné vzdelávanie, voľný pohyb pracovníkov, sociálny dialóg, problematiku diskriminácie na pracovisku a podobne.

Zameria sa na sociálne témy

Ďuriš Nicholsonová upozornila, že jej prioritami na čele tohto výboru budú najmä sociálne témy.

V správe pre médiá zdôraznila, že v histórií členstva SR v Európskej únii sa slovenským europoslancom ešte nikdy nepodarilo obsadiť takú významnú pozíciu. V novom zložení europarlamentu bude predsedať jednému z pracovných výborov ako jediná z 13 slovenských europoslancov.

„Som výsledkom politických rokovaní, ale chcem byť začiatkom politického zmierenia a konštruktívneho dialógu s cieľom výrazne zlepšiť život našich občanov,“ uviedla počas svojho prvého šéfovania tomuto výboru.

Podľa svojich slov považuje zvolenie za predsedníčku výboru EMPL v prvom rade za veľkú poctu, ale tiež za obrovský záväzok pokračovať v práci, ktorú začala už vo svojej rodnej krajine. „Sociálne problémy nepoznajú hranice a bude teraz mojou náplňou práce, aby sa našli najlepšie riešenia na európskej úrovni,“ opísala situáciu.

Poslankyňa upozornila, že má k dispozícii až 28 rôznych vzorov – podľa 28 členských štátov – na výmenu najlepších postupov. Dodala však, že hlavným predpokladom bude, aby sa europoslanci, členovia tohto výboru, vedeli dohodnúť otvorene a na základe argumentov a konkrétnych údajov.

Jej hlavným poslaním ako predsedníčky výboru bude vytvoriť prostredie, ktoré bude ideálnym priestorom na diskusie, kde každý člen bude mať svoj hlas bez ohľadu na veľkosť alebo vplyv domovského členského štátu. Aj preto už počas prvej schôdze, ktorú viedla, vyzvala svojich kolegov, aby nechali bokom rozdiely a politický marketing a sústredili sa na to, čo ich môže spojiť – na úprimnú snahu pomôcť občanom, a to bez rozdielov.

Ďuriš Nicholsonová už počas kampane do eurovolieb deklarovala, že hlavnými témami, ktorým sa bude v Európskom parlamente venovať, budú sociálne témy, akými sú zosúlaďovanie rodinného a pracovného života, pomoc zdravotne ťažko postihnutým občanom, ale aj aktívne starnutie a inklúzia sociálne vylúčených spoločenstiev.

Uviedla, že chce využiť všetky svoje dlhoročné skúsenosti z oblasti tvorby sociálnej a zamestnaneckej politiky a tiež nefalšované nadšenie pre túto tému, aby svojich kolegov – a najmä slovenských občanov – nesklamala.

Chcela kandidovať do NRSR

Ďuriš Nicholsonová naznačila, že pôvodne síce zvažovala kandidatúru v budúcoročných parlamentných voľbách na Slovensku, nová pozícia v europarlamente však mení situáciu. Europoslankyňa ešte v júni požiadala o pozastavenie členstva v SaS, republiková rada strany sa bude jej žiadosťou zaoberať 30. júla.

Priznala, že „jej zvolenie je pre ňu novou situáciou, ktorú nečakala, váži si ju“, a preto akékoľvek ďalšie aktivity vzhľadom k domácej politike bude reflektovať v súvislosti s novou funkciou na pôde EP.

Dve Slovenky v europarlamente

Slovensko má iba dve ženy v Európskom parlamente a obom sa podarilo získať zaujímavé funkcie. Monika Beňová (Smer) z frakcie socialistov a demokratov sa stala jednou z kvestoriek zákonodarného zboru EÚ. Bude zodpovedať aj za vzťahy so Súdnym dvorom Európskej únie a s Európskou prokuratúrou. Okrem toho bude mať vo svojej pôsobnosti aj záležitosti týkajúce sa dopravných a podporných služieb a mobility europoslancov a tiež niektoré bezpečnostné otázky vzhľadom k priestorom Európskeho parlamentu a jeho styčných kancelárií či agendu sťažností v súvislosti s prípadmi možného obťažovania zamestnancov tejto inštitúcie.

„Obťažovanie na pracovisku vôbec nie je ojedinelým javom, môže mať rôzne podoby a nevyhýba sa ani európskym inštitúciám. Jeho negatívne dôsledky sa týkajú predovšetkým poškodeného zamestnanca, avšak zároveň môžu mať nepriaznivý vplyv na veľkú časť pracovného kolektívu. Tomuto problému a jeho potláčaniu musí byť venovaná primeraná pozornosť,“ konštatovala Beňová.

Úspech Moniky Beňovej Gabrižová za prekvapivý vôbec nepovažuje, výber tejto europoslankyne bol jednoznačný. „Začína sa štvrté volebné obdobie. Je v Európskom parlamente aj vo svojej politickej frakcii dobre etablovaná. Dve obdobia dozadu zastávala aj pozíciu podpredsedníčky Delegácie pre vzťahy s Izraelom, čo znamená, že má kontakty, ktoré vedela takto zúročiť. Navyše, v minulom volebnom období bol kvestorom jej stranícky kolega Vladimír Maňka. Spomedzi piatich kvestorov bola Beňová zvolená dosť jednoznačne, na prvýkrát a s najvyšším počtom hlasov,“ popísala Gabrižová.

Gratulácia od Sulíka

Predseda SaS Richard Sulík gratuluje Ďuriš Nicholsonovej k novozvolenej pozícii. V súvislosti s jej kandidatúrou do Národnej rady (NR) SR Sulík pre TASR povedal, že kandidačnú listinu do parlamentných volieb bude SaS riešiť až v septembri.

Sulík ešte pred zvolením Ďuriš Nicholsonovej za šéfku výboru povedal, že s ňou na kandidátke strany ráta. „Je to dobrý postup v tom, že Lucia chce otestovať, kde ju jej voliči chcú radšej vidieť. Povedala, že ak dostane viac krúžkov, ako dostala v roku 2016, ešte by sa aj do národnej rady vrátila. Dala svojim voličom na výber,“ skonštatoval v pondelok (15. 7.). Tento postup sa Sulíkovi zdá korektný.

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #Monika Beňová #Lucia Ďuriš Nicholsonová #výbor europarlamentu