Von der Leyenová v prejave predstavila svoju víziu práce pre eurokomisu

V programe, ktorý Ursula von der Leyenová predstavila v europarlamente, sa hneď v prvej časti venovala najmä boju proti klimatickým zmenám. Ohlásila ambiciózny plán investícií do zelenej ekonomiky a vytvorenie klimatickej banky, ale tiež rýchlejšie znižovanie emisií skleníkových plynov, ako to plánovala odstupujúca Európska komisia. Hneď v prvých sto dňoch po nástupe chce prísť s vôbec prvým európskym klimatickým zákonom, ktorý by stanovil, že do roku 2050 bude Európa uhlíkovo neutrálna. Pre firmy, ktoré chcú obchodovať s EÚ, ale ich krajiny nedodržiavajú environmentálne štandardy EÚ, by mala byť zavedená uhlíková daň.

16.07.2019 11:12 , aktualizované: 20:31
ursula von der leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová po svojom príhovore v europarlamente
debata (9)

Socialistom vyšla v ústrety prísľubom, že sa bude usilovať o to, aby všetky členské štáty mali zavedenú minimálnu mzdu. Tá by mala byť na takej úrovni, aby zamestnaným zabezpečila dôjstojný život. Von der Leyenová chce aj spravodlivé zdanenie internetových gigantov.

Socialisti a liberáli chceli od von der Leyenovej aj jasný postoj k obrane princípov právneho štátu. Von der Leyenová v tejto súvislosti avizovala vytvorenie nového mechanizmu, ktorý by na celoeurópskej úrovni posudzoval stav právneho štátu vo všetkých členských krajinách. „Právny štát je náš najlepší nástroj obrany slobody a ochrany najzraniteľnejších . Preto pri dodržiavaní princípov právneho štátu nemôžu byť kompromisy,“ povedala.

Prvá šéfka Európskej komisie by sa sústredila aj na oblasť rodovej rovnosti. Chce ísť príkladom a bude trvať na tom, aby polovicu jej tímu tvorili ženy. O to sa síce pokúšal aj terajší šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, jednotlivé štáty mu však nenominovali dostatok kandidátok. Von der Leyenová tvrdí, že v takom prípade nebude váhať požiadať o nové mená. Je tiež za to, aby sa EÚ pripojila k Istanbulskému dohovoru o boji proti násiliu páchanému na ženách a toto násilie by malo byť zaradené do zoznamu trestných činov, definovaných v zmluvách EÚ.

Pri téme migrácie a azylovej politiky, ktorá vyvoláva rozpory medzi členskými štátmi, spomenula vlastnú skúsenosť. Pred niekoľkými rokmi jej rodina poskytla ubytovanie 19-ročnému sýrskemu utečencovi. Dnes už hovorí po nemecky, študuje a je komunitným lídrom. Jedného dňa sa chce vrátiť domov. Terajší systém, ktorým sa pri migračných krízach vytvára tlak na krajiny na vonkajšej hranici EÚ, chce reformovať. „Potrebujeme solidaritu. Potrebujeme pomáhať jeden druhému,“ povedala. V každom prípade chce rýchlejšie posilnenie spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže, ako to plánovala terajšia Európska komisia a boj proti pašerákom ľudí.

Stručná bola v oblasti zahraničnej politiky. V tejto oblasti je však za rozhodovanie v EÚ kvalifikovanou väčšinou namiesto doterajšej jednomyseľnosti. „Európa by mala mať silnejší a jednotnejší hlas vo svete a potrebuje konať rýchlo. Preto musíme mať odvahu prijímať rozhodnutia v zahraničnej politike kvalifikovanou väčšinou,“ povedala. Bude tiež pokračovať v projekte budovania spoločnej európskej obrany, ktorá nebude konkurenciou NATO.

V približne polhodinovom prejave zdôrazňovala, že EÚ je priestor mieru, jednoty a spoločných hodnôt, ktoré treba spoločne brániť. „Každý, kto chce, aby bola Európa silnejšia a rástla, bude mať vo mne na svojej strane vášnivého bojovníka. Ale ten, kto chce Európu oslabiť, rozdeliť a opustiť jej hodnoty, nájde vo mne tvrdého súpera. Ak budeme zjednotení vo vnútri, nikto nás zvonku nerozdelí,“ vyhlásila 60-ročná von der Leyenová, ktorá sa narodila v Bruseli ako dcéra nemeckého vysokopostaveného úradníka v európskych inštitúciách. Otca spomenula v závere svojho prejavu. Citovala ho, ako po rokoch vnímal EÚ: „Európa je ako dlhoročné manželstvo. Láska nie je väčšia ako v prvý deň, ale je hlbšia. Pretože vieme, že sa na seba môžeme spoľahnúť v dobrých aj v zlých časoch. Pretože vieme, že sa po hádkach uzmierime a nikdy nezabúdame, prečo sme naše spojenectvo vytvorili.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová