Von der Leyenová bojuje o priazeň europoslancov

Ursula von der Leyenová, ktorú lídri európskej dvadsaťosmičky navrhli za šéfku Európskej komisie, má za sebou okružnú jazdu po viacerých politických frakciách v europarlamente. Od europoslancov bude závisieť, či napokon ako prvá žena bude riadiť európsku exekutívu. Istotu zatiaľ nemá, veľká časť europoslancov je znechutená z toho, že lídri EÚ na summite nenavrhli za šéfa Európskej komisie niektorého z kandidátov hlavných politických subjektov.

10.07.2019 20:11
Ursula von der Leyenová Foto:
Ursula von der Leyenová potrebuje získať podporu europarlamentu.
debata (1)

Na stretnutí s europoslancami za socialistov a neskôr v liberálnej frakcii Obnovme Európu sľúbila, že v jej programe bude podpora rešpektovania právneho štátu, boj proti klimatickým zmenám, digitalizácia. Von der Leyenová, nemecká ministerka obrany, ktorá je politickou spolupútničkou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, sa sústredí tiež na posilnenie bezpečnosti vrátane kybernetickej a budovanie európskej armády, ktorá nebude konkurovať NATO.

Nevyhla sa však aj otázkam týkajúcim sa migrácie, postoja k porušovaniu princípov právneho štátu v Maďarsku či vzťahu k Rusku. „Kremeľ neodpúšťa slabosť,“ povedala pred poslancami frakcie Obnovme Európu. EÚ je podľa nej zo silnej pozície, ktorú si vybudovala za uplynulé roky, ochotná a pripravená na dialóg, ale vždy bude brániť svoje princípy a medzinárodný poriadok založený na pravidlách. „Anexia Krymu je porušením medzinárodného práva,“ zdôraznila.

Prisľúbila tiež, že bude trvať na dodržiavaní princípov právneho štátu vo všetkých štátoch EÚ. Pri otázke migrácie vyhlásila, že EÚ potrebuje jasnú spoločnú definíciu toho, čo je azyl – kto má naň nárok, ale aj toho, čo je nelegálna a legálna migrácia. „A keď hovoríme o takej jasnej definícii, tak určite potrebujeme systém, ktorý nám umožní udržať hranice vnútri Schengenu otvorené. Preto musí byť vonkajšia hranica pevná a bezpečná,“ povedala. Podľa nej je nutné vedieť, kto do EÚ vstupuje a kto ju opúšťa. Je tiež za rýchlejšie posilnenie spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže. „Myslím si, že 10-tisíc ľudí vo Frontexte do roku 2027 je príliš ďaleko. Musí to byť oveľa skôr,“ zdôraznila. V rámci témy migrácie spomenula aj boj proti pašerákom ľudí a investície v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú, aby neodchádzali za lepším životom do Európy.

O tom, či sa von der Leyenová stane novou šéfkou Európskej komisie, rozhodne europarlament hlasovaním na budúci týždeň. Na zvolenie potrebuje 376 hlasov zo 751-členného europarlamentu. Ako členka CDU predbežne môže rátať s podporou najväčšej frakcie ľudovcov. Druhá najväčšia frakcia – socialisti – sa zatiaľ nerozhodla. Podľa šéfky frakcie Iratxe Garcíaovej Perezovej majú na von der Leyenovú a jej program svoje požiadavky, ktoré sa týkajú boja proti klimatickej zmene, migrácie a rodovej rovnosti. Práve socialisti sú pri nominácii von der Leyenovej rozdelení a mnohým prekáža fakt, že na summite EÚ bol odmietnutý kandidát socialistov Frans Timmermans. Ten sa má podľa von der Leyenovej stať prvým podpredsedom Európskej komisie. Podpredsedníčkou má byť aj kandidátka liberálov Margrethe Vestagerová.

Liberálna frakcia Obnovme Európu je pripravená podporiť von der Leyenovú, rozhodovanie o novom vedení exekutívy nechce zbytočne zdržiavať. Tiež však od nej žiada, aby sa ako budúca šéfka Európskej komisie zamerala na posilnenie dodržiavania princípov právneho štátu aj ochranu životného prostredia. Táto frakcia navrhuje, aby bol zavedený mechanizmus, ktorý by umožňoval kontrolu úrovne právneho štátu vo všetkých štátoch EÚ a mal by aj príslušné sankcie. Chce tiež, aby sa investovalo do „čistej a výkonnej“ ekonomiky, ktorá bude spájať ochranu životného prostredia s digitalizáciou.

Prioritu ochrany životného prostredia má aj frakcia Zelených, s ktorými sa von der Leyenová stretla podvečer. Tí od nej žiadali, aby nová Európska komisia mala aj „zeleného“ komisára. Von der Leyenová sa už v utorok stretla s euroskeptickou frakciou, v ktorej sú zástupcovia poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť. Tí si, naopak, dodržiavanie princípov právneho štátu nedávajú ako prioritu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová