Tusk podporil nomináciu Ursuly von der Leyenovej na šéfku Európskej komisie

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa vo štvrtok v Štrasburgu postavil za nomináciu nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej na post predsedníčky Európskej komisie (EK) a odmietol kritiku, že sa o jej návrhu na túto pozíciu rozhodovalo za zatvorenými dverami. Informovala o tom agentúra DPA.

04.07.2019 14:35
debata (7)

„Koniec koncov ide o to, že sa musíme vzájomne rešpektovať a spolupracovať – len tak si dokážeme vybudovať dôveru a zmeniť Európu k lepšiemu,“ povedal Tusk pred europoslancami. Ako dodal, pred hlasovaním o kandidátoch na vrcholné posty EÚ sa niekoľkokrát stretol s poslancami Európskeho parlamentu (EP), aby „bolo isté, že ide skutočne o spoločné rozhodnutia“.

Ako pripomína DPA, väčšinovú podporu na pozíciu predsedu EK nezískal ani Nemec Manfred Weber, ani Holanďan Frans Timmermans. Naopak, na utorňajšom mimoriadnom summite EÚ bola prekvapivo nominovaná Ursula von der Leyenová. Tá potrebuje získať väčšinu v EP, odkiaľ sa však voči jej nominácii ozývajú kritické hlasy.

Proti nominácii von der Leyenovej na šéfku EK vystupujú aj poslanci Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD). Malu Dreyerová – jedna z troch dočasných predsedov SPD – však dodala, že nominácia von der Leyenovej nie je dôvodom na rozpad nemeckej vládnej koalície. „Tak ďaleko by som nezachádzala,“ povedala Dreyerová v televízii ZDF. Reagovala tak na slová bývalého šéfa SPD Sigmara Gabriela, ktorý v stredu uviedol, že nominácia von der Leyenovej je dôvodom na odchod z koalície.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Ursula von der Leyenová